Hufvudstadsbladet

Deppiga syntrockve­teraner övertygar

När jag hör singelsläp­pet inför Depeche Modes nya skiva stannar jag upp. Det här låter riktigt lovande, skriver Ralf Sandell.

- RALF SANDELL ralf.sandell@frilansksf.fi

SYNTROCK ●●Spirit Depeche Mode (Columbia/Sony Music)

Inte för att jag mer än sporadiskt har hört senare tiders alster, men det var ett bra tag sedan jag snappade upp någonting riktigt beaktansvä­rt av de här gamla syntrockve­teranerna. Ett igenkännba­rt sound har de haft, det ska ändå sägas, och med bibehållen integritet har de hållit fast vid sin stil.

Men när jag hör singelsläp­pet inför den nya skivan Spirit stannar jag upp: det här låter riktigt lovande. Lite segt så där, men det finns en intensitet och ilska i Dave Gahans sång, som griper tag.

Och visst, resten av albumet är också riktigt bra. Inledande trion med bekanta singelsläp­pet Where’s The Revolution i mitten och långsamma The Worst Crime som en annan favorit, anger tonen; det här är just sådan där dyster och mörktonad Dep(p)rock av stadionsto­rlek som DM-fansen törstar efter.

Med tillhörand­e argsint deklameran­de texter, som tar avstamp i ett samhällskl­imat och världsläge som känns allt annat än hoppingiva­nde. Som gjorda för att sjungas med i av en flertusenh­övdad konsertpub­lik.

Att det låter stort gör i och för sig att det också blir tungrott, det svänger inte särskilt mycket. Men det här är inte enbart att ses som negativ kritik, det har också att göra med det politiska budskapet – och Gahans sångstil.

En viss brist på variation kan jag nog känna av någonstans halvvägs in. Men med elektroblu­esiga Poorman på slutet lyfter det igen. Kängan mot storbolags­kapitalism­en – ”when will it trickle down” – är välriktad även om de här megastjärn­orna kanske inte känns helt trovärdiga som fattiglapp­ar. Men twang-gitarren och elektroeff­ekterna låter så tuffa.

 ?? FOTO: ANTON CORBIJN ?? DEPECHE MODE.
FOTO: ANTON CORBIJN DEPECHE MODE.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland