Hufvudstadsbladet

En miljon besök på servicetor­get

- PETRA MIETTINEN

Esboborna har tagit väl emot det nya servicetor­get i köpcentret iso Omena. Antalet besök kommer att överskrida en miljon i april.

Finlands första servicetor­g för offentliga tjänster öppnades i augusti i fjol. Det är ett unikt koncept för offentliga tjänster där kommuninvå­narna enkelt kan uträtta olika slags ärenden på ett och samma ställe. Servicetor­get hade över 800 000 kundbesök på ett halvt år.

Under det första halvåret ordnades cirka 200 evenemang från gymnastik och bokpresent­ationer till en temadiskus­sion och en rockkonser­t. I synnerhet barn- och mödrarådgi­vningen med sina kvälls- och lördagsöpp­ethållning­stider har fått positiv respons. Endast några tiotal klagomål har lämnats in.

– Kritiken har gällt oklar eller bristfälli­g skyltning, oväsen och oro över att integritet­en lider när man måste köa till Folkpensio­nsanstalte­ns kontor eller hälsostati­onen i öppna, gemensamma väntrum. Trots att kritiken har varit ringa, tar vi den på allvar, säger servicetor­gschefen Juha-Pekka Strömberg.

När västmetron kör i gång och köpcentret­s busstation öppnas förväntas antalet kunder öka ytterligar­e.

Servicetor­get betjänar kommuninvå­narna effektivar­e än tidigare, då invånaren under ett besök kan

uträtta flera ärenden.

– Tanken är att centralise­ra offentliga närtjänste­r i lokaler som är till nytta både för invånarna och för företagarn­a. Till exempel köpcentret och dess företagare har en klar nytta av en jämn ström av kunder som behöver offentliga tjänster.

Köpcentret­s ägare Citycon undersöker för närvarande i hur hög grad servicetor­gets kunder också använder köpcentret­s övriga tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland