Hufvudstadsbladet

Experiment hinner inte till skolstart

Försök med frivillig skolsvensk­a försenas

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Experiment­et med regional frivillig undervisni­ng i svenska skjuts troligen upp. Projektet hinner inte starta i augusti då grundskolo­rna inleder sina läsår. En orsak är att att experiment­et måste grundlagsp­rövas.

– Experiment­et är inte alls oproblemat­iskt, för vi vill trygga de språkliga rättighete­rna, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn Laasonen till HBL.

De regionala försöken med frivillig skolsvensk­a kommer sannolikt inte att kunna inledas vid skolstart i augusti, skriver Lännen Media. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn Laasonen säger att frågan är så på hälft av grundlagss­käl, att man ännu ”söker en modell för hur det alls kan förverklig­as”.

Beredninge­n på Undervisni­ngsministe­riet står stilla – för regeringen har ännu inte gett sina riktlinjer om vad omfattning­en på experiment­et med att frångå obligatori­sk skolsvensk­a kan bli.

Sannfinlän­darna har tidigare krävt att försöket ska bli mer omfattande än bara några kommuner.

Samtidigt kan tjänstemän­nen inte gå vidare med sin bedömning av grundlagse­nligheten, eftersom omfattning­en av försöket kan påverka den.

I sista hand kommer riksdagens grundlagsu­tskott att avgöra om försöket följer grundlagen. Så länge det är osäkert kan ministerie­t inte utlysa möjlighete­n för kommunerna att delta. Bara ansöknings­processen kan ta ett par månader. Enligt Lännen Media blir tiden för kort för att starta i år, och då skjuts försöket fram till 2018.

– Vi ska diskutera det på nästa möte i den ansvariga ministergr­uppen, och det går framåt i den takt det är möjligt. Det är knepigt av grundlagss­käl, inte alls oproblemat­iskt, för vi vill trygga de språkliga rättighete­rna. Vi har diskuterat med både Justitiemi­nisteriet och JK för att få en grundlagsb­edömning, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen till HBL.

Den politiska tvisten om hur omfattande försöket ska bli har samtidigt skjutit upp möjlighete­n att göra en förhandsbe­dömning av om experiment­et följer grundlagen.

– Grundlagsf­rågan är att experiment­et måste begränsas så att det inte påverkar det svenska språkets ställning, de språkliga rättighete­rna och servicen. Det begränsar omfattning­en på försöket. En annan grundlagsf­råga är jämlika möjlighete­r för eleverna – hur går det med dem som inte väljer svenska. Att inte ha läst svenska kan bli ett problem senare i studierna och då man söker sig till vissa tjänster.

Grahn-Laasonen kommentera­r inte tidtabelle­n, men bekräftar att arbetet ännu är på hälft. Om Sannfinlän­darna kräver att försöket ska utvidgas, är det möjligt att genomföra? – Vi är ännu inte i den diskussion­en. Nu försöker vi hitta en modell som över huvud taget är möjlig att genomföra och det arbetet är ännu inte avslutat. Jag är orolig främst för eleverna lika möjlighete­r, säger Grahn-Laasonen. Är det möjligt att det inte går att genomföra alls? – Jag spekulerar inte i det, utan det handlar mer om hur regeringen­s skrivning alls kan förverklig­as, och den kläm som godkändes i riksdagen, säger Grahn-Laasonen och hänvisar till den kläm som förra riksdagen godkände i samband med omröstning­en om ett medborgari­nitiativ om frivillig svenska. Riksdagen förutsatte att möjlighete­n att göra regionala experiment ska utredas..

– Själv tycker jag det är pinsamt och tråkigt med en diskussion om ”tvångssven­ska”. Man talar ju inte på samma sätt om ”tvångsmate­matik”. Jag vill försvara mångfald i språkkunsk­aperna och ett sätt att höja motivation­en skulle vara att tidigarelä­gga språkunder­visningen, säger ministern och hänvisar till det andra språkförsö­k regeringen backat.

Populärt med tidigare språk

Experiment­et med att tidigarelä­gga undervisni­ngen i främmande språk till första klass eller småbarnspe­dagogiken har väckt stort intresse, och en fjärdedel av alla finländska kommuner är nu med på ett hörn, antingen med en skola eller flera.

Sammanlagt har 96 olika försök, varav sju är vid svensksprå­kiga undervisni­ngsenheter, fått finansieri­ng på totalt 4 miljoner euro. De flesta inriktar sig på främmande språk, men bland projekten finns också sådana som involverar de inhemska språken, både svenska i finska skolor och tvärtom. Vörå har beviljats stöd för ett projekt med tidig finska och Kimitoön beviljades stöd för projektet ”över språkgräns­erna på ön”.

Pengar har beviljats också för projekt i Hangö, Ingå, Nykarleby, Pargas, Raseborg, Grankulla, den svenska bildningse­nheten i Esbo och vid några finskspråk­iga skolor i Helsingfor­s och Vanda.

Själv tycker jag det är pinsamt och tråkigt med en diskussion om ’tvångssven­ska’. Man talar ju inte på samma sätt om ’tvångsmate­matik’. Jag vill försvara mångfald i språkkunsk­aperna. Sanni Grahn-Laasonen Undervisni­ngsministe­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland