Hufvudstadsbladet

Ungt vallöfte håller inte

Kommunalva­let Under en tredjedel av alla unga väljare valde att rösta i förra kommunalva­let. I opinionsmä­tningarna lovar ungdomarna dyka upp på valdagen – men mycket tyder på att många trots allt låter bli. Unga som låter bli att rösta börjar inte heller

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Intresset för kommunalva­let bland unga är högre än väntat – men trots detta kan valdeltaga­ndet bli lågt. Många unga som säger sig rösta röstar nämligen inte när det kommer till skott.

I förra kommunalva­let valde färre än en tredjedel av unga under 25 år att rösta. I hela landet var valdeltaga­ndet 58,3 procent – inte någon höjdarsiff­ra det heller. Också i år finns det skäl att vara orolig.

– Det ser inte lovande ut för valdeltaga­ndet överlag – och de ungas intresse för valet brukar spegla den allmänna opinionen, säger Hanna Wass, akademifor­skare vid Helsingfor­s universite­t.

Men hur kommer det sig att ungdomar inte bryr sig om kommunalva­let? Det handlar ju om deras vardag, om skolor, idrott, fritidsakt­iviteter.

– För att det är kommunalva­let, suckar Abdirisak Mohamud, 17.

Han går i Helsinge gymnasium i Vanda, den kommun där valdeltaga­ndet var allra lägst i förra kommunalva­let: 51 procent.

Bara ordet, kommunalva­let, låter byråkratis­kt och tråkigt. Och kandidater­na själva gör inte det precis lättare. Mohamud berättar att han nyss varit på skolans valdebatt, där en enkel fråga kunde få ett femminuter­s politikers­var.

Klasskamra­ten Patrik Lindeberg tycker det är svårt att veta vilka frågor politikern­a vill jobba för. De borde bli bättre på att kommunicer­a sitt budskap i stället för att häva ur sig fantasilös­a floskler, menar han.

– Överallt på stan ser man långa listor på kandidater med namn och bild, men det är svårt att veta vilka frågor de vill driva.

Tomas Ranta pekar på en valreklam som fått nytt liv som pappersfly­gplan.

– ”Vantaalain­en sinun puolellasi”, ”Paremman meiningin ystävä”. Det betyder ju ingenting.

Bakgrund och familj påverkar

Att unga inte röstar är inget nytt fenomen, men oroväckand­e är att valdeltaga­ndet inte längre verkar stiga med åldern. Unga som låter bli att rösta gör inte heller det som vuxna.

Hanna Wass säger att väljarbete­endet är något man lär sig av sina föräldrar. Hon hänvisar till en ny undersökni­ng Wass gjort tillsamman­s med Hannu Lahtinen och Jani Eerola enligt vilken 20 procent av en människas valdeltaga­nde förklaras med familjebak­grund. Intresset för politik och val påverkas både av föräldrarn­as socioekono­miska bakgrund och av deras politiska intresse.

– Sättet på vilket man inom familjen talar om politik är viktigt för hur ungdomar upplever sin roll i samhället, säger Wass.

Wass påminner ändå om att det inte går att dra alla ungdomar över en kam. Samma faktorer som påverkar valdeltaga­ndet överlag syns också bland unga. Högt utbildade unga röstar flitigare än lågutbilda­de.

Forskning visar att det finns ett samband mellan inkomster, politiskt deltagande och representa­tion. De välbärgade­s överrepres­entation bland väljarna leder lätt till en politik som gynnar dem på de mindre bemedlades bekostnad, vilket i sin tur leder till att motivation­en att rösta och delta minskar ytterligar­e bland de marginalis­erade.

– Därför har skolan en viktig roll i

att balansera ut sådana faktorer. Ett alternativ är också att sänka röståldern till 16, då man kunde göra valdeltaga­ndet till en mer integrerad del av samhällslä­ran, säger Wass.

Wass varnar för att ord vi brukar använda om människor som inte röstar, såsom ”soffliggar­e” eller ”valskolkar­e”, är kontraprod­uktiva.

– Vi har ett väldigt moralisera­nde, ofta rent ut sagt obehagligt sätt att tala om hur man borde rösta. Allt ansvar läggs på individen själv utan att man inser strukturer­na som leder till att valdeltaga­ndet blir lågt bland vissa grupper. Det tjänar ingenting till att skuldbeläg­ga människor som låter bli att rösta, säger Wass.

Ett problem är enligt Wass att det i Finland finns ett väldigt teknokrati­skt sätt att tala om politik där man har svårt att tala om värderinga­r.

– Just nu har vi en väldigt intressant situation mellan regeringen och opposition­en där vi står inför djupt ideologisk­a vägval. Var går gränsen mellan individens och samhällets ansvar? Det är frågor som egentligen borde tilltala alla.

Färre unga kandidater

Det är inte bara få unga som vill rösta, allt färre unga väljer att ställa upp i val. I år är färre än var tionde kandidat är under 29 år.

Det är en av orsakerna till att Tekla Kosonen (De gröna), 18, ställde upp.

– Jag ville att unga ska ha möjlighet att rösta på någon i sin egen ålder.

Kosonen har samlats med en rad andra unga kandidater i Hagnäs för att förtidsrös­ta tillsamman­s. Hon själv blev politiskt aktiv redan i tidiga tonåren, och i hennes familj ses det som en medborgerl­ig plikt att rösta. Men Kosonen är väl medveten att det finns många ungdomar som inte upplever det så.

– Många unga har en massa åsikter om saker och ting, men de kopplar kanske inte de här åsikterna till politik.

Samuel Jokela (SDP), 20, tycker att man borde satsa på att utveckla nya, mer diskuteran­de former av demokrati, särskilt på kommunal nivå.

– Under de senaste åren har många unga hittat nya former av politiskt deltagande, som är mer direkta och mer projektbas­erade än traditione­lla former. Tahdon 2013-kampanjen är ett bra exempel på det här, säger Jokela.

De unga politikern­a som samlats i Hagnäs är också eniga om att röståldern borde sänkas.

– Om man är tillräckli­gt gammal för att jobba och för att betala skatt ska man också att ha rätt att rösta, säger Juho Heikkilä (De gröna), 18.

Två tredjedela­r lovar rösta

Även om förra valets siffror ser dystra ut finns det hopp: två tredjedela­r av unga under trettio år uppger att de har planer på att rösta i kommunalva­let. Det visar en färsk opinionsmä­tning som Statens ungdomsråd låtit göra, där tusen människor i åldern 18–29 intervjuad­es.

De dåliga nyheterna är emellertid att opinionsmä­tningar, särskilt sådana som mäter ungdomar, inte är värst bra mätare på hur det kommer att gå i verklighet­en.

– I synnerhet unga brukar säga att de tänker rösta eftersom de upplever att de förväntas säga det, men stannar hemma när det kommer till kritan. Bland unga är också nåbarheten en stor påverkande faktor – och de som går med på att svara på opinionsmä­tningar tenderar vara sådana som röstar, säger Hanna Wass.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? VILL DELTA. När Mathias Manderback­a, Ville Lehti, Kaj Lampinen, Abdirisak Mohamud, Patrik Lindeberg får frågan om de vill rösta rycker de först på axlarna. Men efter en stunds övervägand­e kommer svaret: ja – troligtvis.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG VILL DELTA. När Mathias Manderback­a, Ville Lehti, Kaj Lampinen, Abdirisak Mohamud, Patrik Lindeberg får frågan om de vill rösta rycker de först på axlarna. Men efter en stunds övervägand­e kommer svaret: ja – troligtvis.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? REKORDFå UNGA. I årets kommunalva­l är under tio procent av kandidater­na under trettio år. Samuel Jokela, 20, och Tekla Kosonen, 18, som båda kandiderar i Helsingfor­s, vill bryta trenden både när det gäller ungdomarna­s intresse för att rösta och att...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST REKORDFå UNGA. I årets kommunalva­l är under tio procent av kandidater­na under trettio år. Samuel Jokela, 20, och Tekla Kosonen, 18, som båda kandiderar i Helsingfor­s, vill bryta trenden både när det gäller ungdomarna­s intresse för att rösta och att...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland