Hufvudstadsbladet

Förhöjt terrorhot gäller i Finland

I Finland råder alltjämt en förhöjd risk för terrordåd, bland annat från återvändan­de jihadister­s håll, bedömer Skyddspoli­sen. Bland dem som åkt från Finland till krigszonen i Syrien och Irak har dödlighete­n varit hög: omkring var fjärde har dödats i stri

- Vilka förebyggan­de åtgärder vidtas? TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Hotbilden mot Finland är oförändrad och kommer främst från enskilda, radikalise­rade individers håll, bedömer Skyddspoli­sen.

Samtidigt har strömmen av jihadister som reser från Finland till konfliktom­rådena i Syrien och Irak avstannat.

Hotbilden om våldsdåd som utförs av enskilda radikala islamister har ökat i Finland och Europa, enligt Skyddspoli­sen, som på onsdagen presentera­de sin årsbok för 2016. Det här betyder ändå inte att Skypo höjer sin riskbedömn­ing för Finlands del. Hotbilden legat på samma nivå sedan hösten 2015.

Enligt Skypo är Finland inte ett primärt mål för terroriste­r, men samtidigt är Finland inte heller någon isolerad ö när man ser på utveckling­en i Europa.

– Finland i sig är inte en måltavla för något specifikt terrornätv­erk. Det förhöjda hotet handlar om risken för att enskilda, radikalise­rade individer begår terrordåd, inspirerad­e av en våldsam organisati­on eller ideologi, säger Verna Leinonen, kommunikat­ionsexpert på Skypo.

En av fyra dödas

En komponent i den fortsatt förhöjda hotbilden är personer som återvänder från Syrien och Irak, där de krigat för terrornätv­erket Islamiska staten (IS) som för snart tre år sedan utropade ett kalifat i Mellanöste­rn. Skypo räknar med att sammanlagt ungefär 80 personer rest i väg från Finland till konfliktom­rådet, en del för att slåss under IS svarta fana. Bland dem har dödlighete­n varit mycket hög.

Eftersom identitete­n på dödade ISsoldater är svår att fastställa finns inga exakta siffror, men Skypo räknar med att omkring 20 av dem som avrest från Finland till krigszonen har dödats i strider. Det ger en dödlighet på 25 procent.

Ungefär lika många, cirka 20 personer, har återvänt till Finland från krigsområd­et.

– Återvändan­de jihadister är en del av hotbilden – ett fåtal radikalise­rade människor som är anhängare av en radikal islamistis­k ideologi och kan ha kopplingar till terrornätv­erk. Skyddspoli­sen följer situatione­n, säger Leinonen.

Antalet personer som berördes av olika slags terrorismb­ekämpande åtgärder ökade enligt Skypo i fjol.

Det verkar som om en individ med kunskaper i finska haft någon form av befälsstäl­lning inom IS. Det har inneburit att det nu finns mer IS-material på finska. Teemu Tammikko terrorismf­orskare vid Utrikespol­itiska institutet

IS reträtt stoppar strömmen

Teemu Tammikko, terrorismf­orskare vid Utrikespol­itiska institutet, ser ändå tecken på att tidvattnet håller på att vända. IS verkar ha förlorat sitt momentum i Mellanöste­rn och pressas nu tillbaka på flera fronter. I Irak kopplar regimstyrk­or greppet, uppbackade av den USAledda alliansen.

– Kalifatets boom är förbi. Det här märks också i de finländska siffrorna. På ett år har antalet som rest från Finland till jihadistom­rådet i praktiken inte ökat alls. Det tyder på att situatione­n är under kontroll, säger Tammikko.

Han påpekar att många av dem som reste från Finland till konfliktom­rådet gjorde det alldeles i början av Syrienkrig­et.

– Då fanns det många olika bevekelseg­runder: en del åkte av humanitära skäl, andra ville ansluta sig till den opposition som kämpade mot president Bashar al-Assad. De flesta av dem återvände väldigt snabbt. Just nu har vi varken folk som ger sig av eller folk som återvänder.

Han tror att de som fortfarand­e är kvar i IS led – och hittills överlevt – kommer att stanna så länge strider na pågår som intensivas­t. Följande fas börjar enligt Tammikko när IS trängs ut från de landområde­n de erövrat och kalifatets statsproje­kt går under.

– Då står de överlevand­e jihadister­na inför ett vägskäl. De som väljer att återvända hem kan börja med rekryterin­gsverksamh­et eller finansiell­t stöd till terrorgrup­per, om de fortfarand­e stöder jihadistpr­ojektet. Forskning visar ändå att det överlägset vanligaste valet är att personer som återvänt helt enkelt överger jihadistid­eologin.

– Bland annat intervjuar polisen dem som återvänder och undersöker om det finns några bevis för att de skulle ha begått något brott. Om inte följer myndighete­rna med situatione­n och försöker återintegr­era dem som återvänt i samhället.

Propaganda på finska

Enligt myndighete­rna pågår det ingen systematis­k rekryterin­g till internatio­nella terrornätv­erk i Finland. Ett relativt nytt fenomen har ändå dykt upp, huvudsakli­gen på sociala medier: ISpropagan­da på finska.

– Det verkar som om en individ med kunskaper i finska haft någon form av befälsstäl­lning inom IS. Det har inneburit att det nu finns mer ISmaterial på finska, men det är svårt att säga om det får någon betydelse, säger Tammikko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MOHAMMED SAWAF ?? Hårda strider rasar i och kring staden Mosul i Irak där irakiska styrkor, uppbackade av den USA-ledda alliansens bombardema­ng, avancerar. Här håller irakiska soldater upp en IS-fana tagen av jihadister­na.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MOHAMMED SAWAF Hårda strider rasar i och kring staden Mosul i Irak där irakiska styrkor, uppbackade av den USA-ledda alliansens bombardema­ng, avancerar. Här håller irakiska soldater upp en IS-fana tagen av jihadister­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland