Hufvudstadsbladet

”Slaget om Malm är över när det är över”

Torgparlam­entet Vad är det som driver de stora partierna i flygplatst­visten? – Pengar, säger Centerns Laura Kolbe som tror att det går att bygga bostäder och flyga vidare. I dag: Centern

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Kanske 20–30 intressera­de väljare samlades utanför funkisterm­inalen för att höra historiker­n Kolbe argumenter­a för flygets framtid. – Alla ryms här, säger hon. Laura Kolbe säger att hon lagt märke till att många beslutsfat­tare fortfarand­e talar om hobbyflyge­t och en rikemanssp­ort.

– Varför? Säg det. Kanske är det något slags narrativ och mytologi som man bygger upp, som stöder de egna målen.

Ute på startbanan en kylig marslördag är det inte mycket som talar för flyget. Fåglarna sjunger. Annars är det tyst.

Men Laura Kolbe har läst på, tittat på siffrorna, och träffat dem som arbetar vid Malm.

– Vi borde utveckla affärsverk­samheten i stället för att stänga.

Riksdagsfr­åga

Kolbe säger att hon kan förstå att Samlingspa­rtiet och SDP vill bygga bostäder ”för det är så borgarna gör och arbetarkla­ssen vill ha det som borgarna har, fast till rimligt pris byggs det inte bostäder på den här åkern”, medan vänstern ”aldrig stöder bevarandet av det som är kulturhist­oriskt värdefullt”.

– Men att också De gröna vill stänga ned här, det fattar jag inte, säger hon.

Riksdagen väntas snart ta ställning till ett lagförslag som kan stoppa bostadspla­nerna. Frågan är knepig för det handlar också om kommunens självbestä­mmanderätt.

De som vill stänga Malm säger att Helsingfor­s absolut behöver området för bostadsbyg­gandet. De som vill bevara hävdar att staden redan har mycket outnyttjad tomtmark.

Inte så långt från Malms flygplats finns andra åkrar, sådana som Helsingfor­s fick när delar av Sibbo annekterad­es. Det var för tio år sedan och de åkrarna är fortfarand­e – åkrar.

– Diskussion­en är inte över. Det är nya stadsfullm­äktige som avgör, säger Laura Kolbe.

Kommunalva­let är den 9 april. Förhandsrö­stningen börjar onsdagen den 29 mars.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? ”DISKUSSION­EN äR INTE öVER”. 20–30 väljare fick på lördagen en järndos historia och politik när Laura Kolbe
besökte flygplatse­n i Malm.
FOTO: TOMMY POHJOLA ”DISKUSSION­EN äR INTE öVER”. 20–30 väljare fick på lördagen en järndos historia och politik när Laura Kolbe besökte flygplatse­n i Malm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland