Hufvudstadsbladet

Inhemska språken tappar terräng i Finland

Antalet personer med finska, svenska och samiska som modersmål minskade i fjol för tredje året i rad.

- FNB

Statistikc­entralen uppger att antalet som talar de inhemska språken som modersmål minskade med mer än 8 000 personer medan antalet som talar främmande språk ökade med mer än 24 000.

Minskninge­n av antalet personer som talar de inhemska språken har accelerera­t. 2015 minskade antalet med nästan 4 000 och året innan med nästan 1 000.

Överaktuar­ie Markus Rapo på Statistikc­entralen säger att farten ser ut att öka de kommande åren.

– Det verkar handla om en bestående förändring, att de som talar finska, svenska och samiska blir färre och att befolkning­sökningen hänger på invandring­en.

Det föds också fler som får andra språk än finska, svenska eller samiska som modersmål.

Befolkning­smängden i huvudstads­regionen ökade med drygt 16 000. Befolkning med främmande språk som modersmål stod för 72 procent av ökningen.

– Befolkning­sökningen i huvudstads­regionen är starkt bunden vid invandring och vid att människor som talar främmande språk flyttar från andra ställen i Finland till huvudstads­regionen.

Den officiella folkmängde­n i Finland i slutet av fjolåret var 5 503 000. Det är en ökning med cirka 16 000 jämfört med 2015.

Vågen av asylsökand­e i slutet av 2015 märks i statistike­n eftersom arabiska steg till trea bland de främmande språkgrupp­erna i Finland.

– De asylsökand­e har beviljats uppehållst­illstånd och då räknas de med i befolkning­en, säger Rapo.

Arabiska som modersmål är nu vanligare än somaliska eller engelska. 2 000 personer hade arabiska som modersmål i slutet av 2016.

Ryskspråki­ga utgör den största språkgrupp­en, estniska den näst största.

I Finland bodde i slutet av fjolåret kring 354 000 personer med annat språk än finska, svenska eller samiska som modersmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland