Hufvudstadsbladet

Historiskt ögonblick utan återvändo

”Storbritan­nien har sina bästa dagar framför sig”, säger Theresa May till parlamente­t. I underhuset skrattar och buar hennes motståndar­e. Ett splittrat Storbritan­nien har lämnat in sin utträdesan­sökan till Bryssel. Nedräkning­en till brexit har börjat.

-

– Nu mer än någonsin behöver världen Europas liberala demokratis­ka värderinga­r, sade Theresa May i sitt brexittal till parlamente­t i går. Högljudda skratt hördes från Liberaldem­okraternas och det skotska nationalis­tpartiet SNP:s bänkrader.

Det tog den brittiska premiärmin­istern ett par sekunder att samla sig. Hon säger sig ofta stå för öppenhet, hennes kritiker ser en långt ifrån liberal premiärmin­ister. Theresa May försökte mana fram ett enat Storbritan­nien, men sprickorna i landet som lämnar EU är djupa.

”Frihet”, skriker högertidni­ngen Daily Mails löpsedel på onsdagen då utträdesan­sökan lämnas in. Tabloiden The Sun projicerar ordleken ”Dover and Out” på de kända vita klipporna på sydkusten. ”Storbritan­nien har betett sig som den fulla killen som muckar gräl med en mycket större man”, skriver pro-EU kommentato­rn Ian Dunt. ”Den sorgligast­e dagen under de senaste 200 åren av brittisk historia”, twittrar filosofen Alain de Botton.

Skottarna tänker hålla en ny självständ­ighetsomrö­stning, tre miljoner EU-medborgare och deras anhöriga undrar hur framtiden ska se ut, många av de britter som röstade ”stanna” i omröstning­en i juni känner att de ignorerats. Bara 29 procent av britterna tror att brexit kommer att ha en positiv inverkan på ekonomin. Men nu finns det ingen återvändo. Det som i närmare trettio år setts som en orealistis­k konservati­v dröm har blivit verklighet.

Trots missnöjet på hemmaplan anser många brittiska kommentato­rer att Theresa Mays största utmaning kommer att bli att sälja de kompromiss­er hon tvingas göra under utträdesfö­rhandlinga­rna till euroskepti­kerna i Westminste­r. Hittills har hon och hennes ministrar försökt visa att de inte tänker böja sig för Bryssel. May har sagt att inget avtal är bättre än ett dåligt avtal. Ministern för internatio­nell handel, Liam Fox, anser enligt the Times att ett hårt brexit utan ett nytt handelsför­hållande är att föredra.

Den konservati­va pressen hoppas också på ett hårt brexit och Theresa May verkar lyssna på dem. ”Man ska inte underskatt­a hur stort hot den brittiska pressen är mot en överenskom­melse”, säger en diplomat till the Guardian.

Det finns inte heller någon enighet om exakt vart kompassen ska peka efter utträdet. Är det mot ett isolationi­stisk USA? Eller mot det gamla samväldet? Ministrar talar enligt uppgifter i the Times om ”imperiet 2.0”, Theresa May hoppas på ett ”globalt Storbritan­nien”.

Men att tala om ett globalt Storbritan­nien eller ett nytt imperium är att missförstå Storbritan­niens historia, argumenter­ar Financial Times kolumniste­n Gideon Rachman. ”Storbritan­nien var aldrig en stor handelsnat­ion”, skriver han. ”Det var ett imperialis­tiskt land”. Han anser att britterna genom att blanda ihop de två rollerna blivit övermodiga i en värld där Storbritan­nien inte längre har kontroll över världshave­n.

Theresa May lovade i sitt tal i underhuset att förhandla fram ett nytt förhålland­e till EU som ”gynnar varje person i Storbritan­nien”. Hon sade att hon tror på den brittiskhe­tens bestående styrka. Det britterna inte kan kritisera är hennes höga ambitionsn­ivå.

 ?? FOTO: EPA/ HANDOUT ?? VARTHäN STORBRITAN­NIEN? Theresa May skriver under avskedsbre­vet till EU i går.
FOTO: EPA/ HANDOUT VARTHäN STORBRITAN­NIEN? Theresa May skriver under avskedsbre­vet till EU i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland