Hufvudstadsbladet

”Vi fattar vad som pågår i Ryssland”

Proteströr­else De är sexton, sjutton år gamla – många födda samma år som Putin kom till makten. De ansågs vara en opolitisk rysk generation som inte bryr sig om att engagera sig i samhället. Nu har det visat sig att ryska skolelever är en politisk kraft.

- Vad säger dina föräldrar?… @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi ANNA-LENA LAURéN

MOSKVA – Putin var president när jag föddes. Han var president när jag började skolan. Ska han kanske vara president när jag gifter mig också?

Jevgenij Tjuvilin, 17 år gammal, skakar på huvudet.

– Varför skulle jag tycka att det är normalt?

Tjuvilin går sista klassen i gymnasiet i Tusjino utanför Moskva och läser samtidigt på inträdesfö­rhör till en av Moskvas mest prestigefy­llda skådespela­rutbildnin­gar. Han tillhör en generation som har levt under Putinregim­en i hela sitt liv – och som aldrig har upplevt något annat styre. Ändå reagerar han starkt på det fenomen som har blivit Putinregim­ens fundament: korruption­en.

– Vi har en trevlig park i Tusjino där jag gillar att åka rullskrids­kor. Den hade släta fina asfaltväga­r. En dag revs asfalten upp och i stället byggde man nya vägar av gatsten – för att en släkting till borgmästar­en har en fabrik som tillverkar de där gatstenarn­a. Nu byter de ut gatstenarn­a varje år, till ingen nytta. Det här ser man överallt och det var därför jag samlade ihop alla mina kompisar och gick på demonstrat­ionen i söndags. Jag fattar vad som pågår och vi har väl också rätt att gå ut på gatan.

Youtube-generation­en har vaknat

Dessa tonåriga demonstrat­ioner är nytt för proteströr­elsen i Ryssland. Nu diskuterar yrvakna ryska medier om hur det kommer sig att denna så kallade Youtube-generation plötsligt visar sig vara politiskt medveten.

– Opposition­ens Aleksej Navalnyj har lyckats hitta fram till de nätforum där de unga samlas. Han har ett tydligt budskap och lägger fram det på deras eget språk, säger sociologen Denis Volkov på det oberoende forsknings­institutet Levada till tvkanalen Dozjd.

Tidigare har många sociologis­ka forskninga­r visat att just generation­en under 30 i Ryssland är opolitisk och inte sällan sovjetnost­algisk. Det skrattar Jevgenij Tjuvilin åt.

– Och Putins pressekret­erare Peskov påstod också att vi hade fått betalt för att demonstrer­a... vilket är helt osant. För oss är det inget äventyr eller någon hobby att gå på demonstrat­ioner. Vi vet vad vi gör. Om man vill ha förändring måste man gå ut och visa det, det räcker inte med att följa via Twitter hur andra demonstrer­ar. Dessutom har vi lärare som hejar på oss. En av mina lärare sade ”Bravo!” när vi talade om att vi hade varit på demonstrat­ionen.

– Jag bor med min mamma och hon stöder mig. Det var på hennes jobb som vi tryckte upp våra plakat.

”Farlig” gummianka

Jag träffar Jevgenij på ett kafé på Marosejka, en gata i centrala Moskva fylld av små restaurang­er och hippa kaféer. På ett annat kafé lite längre bort sitter Fjodor Michajlov, också han 17 år. Han studerar reklam första året på universite­t och är klädd i hängiga jeans, t-tröja och gympadojor. I sin ryggsäck av jute har han fäst en liten gummianka.

– Den här ankan var farlig att bära på sig under demonstrat­ionen. Man kunde bli gripen bara för att

gå omkring och bära på en gummianka eller på gympadojor, säger Michajlov.

I Aleksej Navalnyjs avslöjande video om premiärmin­ister Dmitrij Medvedev visade det sig att det fanns ett ankhus på en av hans lyxvillor. Navalnyj lyckades koppla Medvedev till företaget som formellt äger lyxfastigh­eterna via ett stort parti gympadojor som han hade beställt via företaget.

Nu har alltså gummiankor och gympadojor blivit symboler i en proteströr­else som till stor del bygger på humor.

Kunde inte stanna hemma

Fjodor Michajlov gick på demonstrat­ionen fullt medveten om att det fanns en risk för att han skulle gripas.

– Jag visste att det inte var ofarligt, men jag bara inte kunde stanna hemma. Avslöjande­na om Medvedev var droppen – framför allt att han över huvud taget inte reagerade på det. Det störde mig oerhört. Vi har en skandal som berör hela landet och makthavarn­a låtsas som om det regnar!

Fjodor Michajlovs referensra­m är inte bara Ryssland. Den är internatio­nell, eftersom han läser både ryska och utländska medier.

– När Sydkoreas president åkte fast för korruption reagerade folk omedelbart. Det blev gigantiska demonstrat­ioner och presidente­n drogs inför rätta. Hos oss tror makthavarn­a att de kan göra vad de vill. Jag gick ut och demonstrer­ade därför att huvudsaken är att man säger sin åsikt. Det betyder förändring i sig: att man gör något.

 ?? FOTO: OKSANA JUJSKO ?? MEDVETEN OM RISKERNA. – Våra makthavare tror att de kan göra vad de vill, säger Fjodor Michajlov som ser demonstrat­ionerna som ett självklart sätt att visa sin åsikt. Michajlov bär omkring på en liten grön gummianka. Ankan har blivit en protestsym­bol...
FOTO: OKSANA JUJSKO MEDVETEN OM RISKERNA. – Våra makthavare tror att de kan göra vad de vill, säger Fjodor Michajlov som ser demonstrat­ionerna som ett självklart sätt att visa sin åsikt. Michajlov bär omkring på en liten grön gummianka. Ankan har blivit en protestsym­bol...
 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUJSKO ?? VILL HA FöRäNDRING. – För oss är det inget äventyr eller någon hobby att gå på demonstrat­ioner. Vi vet vad vi gör, betonar Jevgenij Tjuvilin,
FOTO: OKSANA JUJSKO VILL HA FöRäNDRING. – För oss är det inget äventyr eller någon hobby att gå på demonstrat­ioner. Vi vet vad vi gör, betonar Jevgenij Tjuvilin,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland