Hufvudstadsbladet

Försvunnen svensk FN-kvinna hittades död i Kongo-Kinshasa

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven och FN-chefen António Guterres beklagar FN-svenskan Zaida Cataláns död i Kongo-Kinshasa.

- FNB–TT

Utrikesmin­ister Margot Wallström kräver att de skyldiga för mordet ska ställas till svars. En svensk förundersö­kning om mord har inletts.

– Man har beslutat att inleda en förundersö­kning för att kunna vidta vissa åtgärder. Vilka åtgärder det är kan jag inte gå in på, säger Carolina Ekéus, presssekre­terare på Nationella operativa avdelninge­n vid den svenska polisen, till TT.

Förundersö­kningen leds av internatio­nella åklagarkam­maren i Stockholm. Polis och åklagare samarbetar med utrikesdep­artementet och FN i utredninge­n.

36-åriga FN-experten Catalán hittades död tillsamman­s med en amerikansk kollega, Michael Sharp, samt deras kongolesis­ke tolk, som enligt Sveriges Radio hette Betu Shintela.

Catalán försvann för några veckor sedan då hon fördes bort tillsamman­s med den amerikansk­a FN-experten och fyra kongoleser. Enligt landets regering kidnappade­s de när de färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro i provinsen Centrala Kasai.

”Sorg och bestörtnin­g”

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har ”med sorg och bestörtnin­g” nåtts av dödsbesked­et, skriver han i en kommentar. Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttli­gt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

Wallström skriver på Twitter att de ansvariga måste ställas till svars.

Miljöparti­ets båda språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin skriver att de känner stor tacksamhet för partikamra­ten Zaida Cataláns arbete. Uppdraget i Kongo ”var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld”, ett engagemang som även förde henne till Afghanista­n och de palestinsk­a områdena.

FN:s generalsek­reterare António Guterres uttrycker också sorg över Cataláns och Sharps död och prisar deras insats för fred i Kongo.

Kritik från HRW

Human Rights Watch (HRW) har tidigare uppmanat kongolesis­ka myndighete­r att fullt ut samarbeta med FN och andra internatio­nella utredare i sökandet efter FN-medarbetar­na. Människorä­ttsorganis­ationen vill nu se en internatio­nell, oberoende utredning om deras död liksom en bredare om våldet i regionen, och att de ansvariga ställs inför rätta.

Catalán var i landet för att undersöka och dokumenter­a brott mot mänskliga rättighete­r.

Centrala Kasai-provinsen har plågats av våldsamma motsättnin­gar sedan regeringss­tyrkor i augusti i fjol dödade Kamwina Nsapu, en lokal milisledar­e som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralreg­ering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland