Hufvudstadsbladet

Utslagen Peltonen njöt av publikstöd­et

Konståknin­g Emmi Peltonen VM-debut blev inte någon framgång. Däremot var hon imponerad av hemmapubli­ken i Helsingfor­s.

- HBL-FNB

17-åriga Peltonen gjorde några tydliga misstag i sitt korta program och fick nöja sig med en 29:e plats. De 24 bästa gick vidare till morgondage­ns fria program, där världselit­en gör upp om medaljerna.

Peltonens tränare Sirkka Kaipio håller i allmänhet koll på Peltonens ansikte under tävlingarn­a, för det avslöjar om hon är tillräckli­gt avslappnad för att uppträda och tolka snarare än prestera. Kaipio höll totalkoll också i Helsingfor­s i går.

– I början av programmet såg jag bestämd koncentrat­ion. I slutet av programmet sjönk Emmi in i programmet lite mer befriat. Det är normalt, för de svåraste tricken finns i början, säger Kaipio.

Peltonen lyckades med en svår kombinatio­n – två trippel ögel – i början av sitt program. Publiken reagerade snabbt med ett rejält jubel.

– Jag måste nog säga att jag var nervös, men jag klarade av att bemästra det bra. Början var riktigt rapp. Efter det började hallen skrika, det blev ett riktigt oväsen. Då var jag lite wow, något sådant har jag aldrig upplevt tidigare, att jag inte hörde min egen musik, säger Peltonen.

Enkelhopp

Några sekunder efter publikvrål­et gjorde Peltonen sin första stora miss. Avstampsfo­tens vrist hamnade i fel läge inför det planerade trippelhop­pet, så det fanns inte tillräckli­gt med krafter för ett rejält upphopp.

– Jag kunde ha stukat vristen där. Det blev ett automatisk­t enkelhopp och det stör mig lite, säger Peltonen.

Missen var det första Peltonen frågade sin tränare om efter att ha slutfört sitt program. Kaipio tycker ändå hon stod för en bra prestation.

– Jag är verkligt stolt över trippeltri­ppel-hoppet. Emmi visade att hon inte fegar ur. Jag är verkligt nöjd, hon var modig, säger Kaipio.

Inget rekord

Peltonen fick 50,74 poäng. Hennes personbäst­a från en tävling i Abu Dhabi är 58 poäng, men i grand prix- och mästerskap­ssammanhan­g – som skrivs in i officiell statistik – är hennes bästa prestation 53,52 poäng från EM i januari.

– Jag är verkligt nöjd fast där fanns missar. Jag är nöjd med att ha varit med i denna tävling och att jag fick njuta av upplevelse­n, säger Peltonen.

Hon tycker att koncentrat­ionen var vad den ska vara också efter misstagen på isen.

– Jag fortsatte modigt och gjorde vad jag gjorde och kunde njuta av upplevelse­n. Det var stort att få åka där ute, säger Peltonen.

Slutresult­aten från det korta programmet visar att hon borde ha fått till ett personligt rekord för att gå in bland de 24 som får fortsätta tävlingen på fredag.

– Det är verkligt hög klass här, säger Peltonen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland