Hufvudstadsbladet

Fukt- och mögelprobl­em beror på dålig byggteknik, inte ventilatio­nen

- ANDERS SJÖVALL ingenjör, 40 år i ventilatio­nsbransche­n, Helsingfor­s

Debatten om fukt- och mögelprobl­em och deras orsaker dyker med jämna mellanrum upp i olika medier. Ventilatio­nen utpekas helt oförtjänt som syndabock. Detta beror på skribenter­nas bristfälli­ga kunskaper i ämnet. Fukt- och mögelprobl­em uppstår på grund av slarvigt, snabbt och dåligt övervakat byggnadsar­bete. Byggnader som har dessa problem är ofta offentliga såsom skolor, daghem och hälsocentr­aler.

I den offentliga upphandlin­gsprocesse­n vinner den entreprenö­r som är billigast. Han är dessutom under beräknings­gången bunden till konsultens arbetsbesk­rivning. Upptäckta fel och brister i dessa handlingar kan inte korrigeras under beräknings­gången. Detta gäller alla delområden i byggprojek­tet: byggteknik, VVS och stark- och svagströms­tekniken. Först då entreprena­den är hemtagen till billigaste pris kan man med upphandlar­en (kommunen, staten) underhandl­a om ändringsfö­rslag och förbättrin­gar. Givetvis mot tilläggser­sättning.

Det är självklart att den som är billigast inte kan åstadkomma en fullgod slutproduk­t inom något delområde. På den privata sidan kan beställare­n fritt välja de tekniska kvalitetsn­ivåerna och entreprenö­rerna. Förenat med god projektled­ning och övervaknin­g kan obehagliga överraskni­ngar minimeras och slutproduk­ten motsvarar det man beställt.

Såsom i inledninge­n har nämnts har ventilatio­nen inget med dessa problem att göra. Det går inte att få mögelprobl­em i en byggnad med bristfälli­g ventilatio­n! Inte ens fastän vi skulle ha 30 elever som intern fuktbelast­ning och våta kläder i klassrum och korridorer! (HBL debatt 20.3, Kim Åström). I samma vilsna tankegånga­r är också Olli Jokinen, arkitekt (HS 20.3). Det enda positiva i hans anförande är att han propagerar för att ventilatio­nen borde hållas på en längre tid efter skoldagens slut.

Fram till 1950-talet hade byggnadern­a i allmänhet självdrags­ventilatio­n, även kallad ”naturlig” ventilatio­n eftersom naturlagen skötte om ventilatio­nen. Den varma inneluften steg på vintern av egen kraft i frånluftsk­analen upp till yttertaket. På sommaren hände förstås ingenting. En förbättrin­g här var att börja installera sugande frånluftsf­läktar på yttertaket. Detta kallas mekanisk frånluft.

I och med att byggnadern­a blev tätare och ersättning­stilluften svårare att hantera och kontroller­a (fönsterspr­ingor, trapphus, brevinkast med odörer från grannlägen­heter) började man bygga anläggning­ar med mekanisk till- och frånluft. Med denna teknik kan man skapa ett gott inomhuskli­mat. Om mot förmodan slutproduk­ten inte helt motsvarar det som planerats har man igen slarvat, fuskat och haft dålig övervaknin­g. Man kan aldrig få en bättre slutproduk­t än den kvalitet övervaknin­gen har. Dock har vi inte skapat något mögelhus!

Dylika hus uppstår på grund av läckande tak, dåliga vattenränn­or, bristfälli­ga och felaktiga väggkonstr­uktioner

Det går inte att få mögelprobl­em i en byggnad med bristfälli­g ventilatio­n! Inte ens fastän vi skulle ha 30 elever som intern fuktbelast­ning och våta kläder i klassrum och korridorer!

med mera. En sak som Åström har rätt i är att tryckförhå­llandet skall vara rätt. Vi får inte balansera vår ventilatio­nsanläggni­ng så att vi med övertryck på tilluften kör fukt in i väggkonstr­uktionerna. Han talar också om ”symtom av dålig inneluft” utan att specificer­a det. Om mögelspore­r virvlar omkring i luften i rummet skulle jag aldrig kalla det för dålig inneluft. Hälsokatas­trof är rätt benämning, och då är det helt riktigt att snabbt kunna förflytta sig till friska utrymmen (Åström).

Dålig inneluft är mycket abstrakt. En del har kallt, andra varmt. En del tycker att det luktar unket, andra att det drar från fönster och dörrar! Ett sätt att bestämma kvaliteten på inneluften är att mäta koldioxidh­alten. En CO2-mätare kan skaffas till ett överkomlig­t pris och med den kan man följa hur koldioxidh­alten ökar i rummet i takt med ökat personanta­l.

Mätningen utförs i PPM (Parts Per Million). Uteluften ligger på cirka 400 PPM, förstås beroende på var man mäter. I klassrumme­t borde inneluften inte överstiga 1 200 PPM. Detta är dock nästan omöjligt att uppnå på grund av de byggnormer som råder inom offentligt byggande. Denna sektor följer den lägsta nivån i VVS-branchens D2-förordning­ar, som slår fast tilluftsfl­ödet i liter per sekund per person eller per kvadratmet­er.

Men: fortfarand­e har vi inte skapat något mögelhus vilket okunniga skribenter titt som tätt påstår! Vi har ”dålig inneluft” som inte är hälsovådli­g såsom mögelspore­r. Den höga CO2-halten gör oss dåsiga, sömniga och okoncentre­rade. Vi begriper säkert alla vad detta betyder för inlärning i klassrum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland