Hufvudstadsbladet

Föräldrarn­as åsikter ska beaktas

- KURT TORSELL ordförande (SFP), Nämnden Svenska rum

HBL lyfter i artikeln ”Beslut om elevupptag­ning först i höst” (HBL 25.3) upp remissdeba­tten om elevupptag­ningsområd­en för de svenska skolorna i Esbo. Jag vill komma med några preciserin­gar till artikeln emedan endast en enskild nämndmedle­m kommer till tals i frågan som delade nämnden.

Under remissdeba­tten blev det uppenbart att ett förtydliga­nde av vad de olika verkningar­na för de olika elevupptag­ningsmodel­lerna är behövs. Det framgick även att många, både invånare som varit i kontakt med oss samt även nämndmedle­mmar, kopplat samman två ärenden – det om själva skolnätet och det om upptagning­sområdena. Av denna orsak förde vi fram förslaget att först bereda ärendet om skolnätet och därefter ta upp frågan om upptagning­sområdena när vi vet hur skolnätet ser ut. Denna tanke stöddes enhälligt i nämnden.

Tillägget som föreslogs hade om det godkänts effektivt låst den fortsatta beredninge­n av elevupptag­ningsärend­et. Detta delade nämnden så att vi via omröstning beslöt att inte godkänna tilllägget. Att föräldrarn­as åsikter ska beaktas är alla överens om och ser dem givetvis som en väldigt viktig aspekt när beslutet slutligen fattas. Nämnden ville ändå inte avgöra ärendet nu i remissdisk­ussionsske­det – vilket förslaget, om det hade godkänts, i praktiken hade betytt.

I förslaget som nämnden enhälligt omfattade ingår också planen på att ett nytt invånarmöt­e ordnas med fokus enbart på upptagning­sområden med en påföljande ny enkät till föräldrarn­a under hösten 2017. Att först behandla skolnätet och att sedan beakta de nya ersättande lokalernas inverkan med mera ger en bättre grund för att ta ställning till våra elevupptag­ningsområd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland