Hufvudstadsbladet

Mammas flicka kuvas och reser sig

Det lilla barnets väg till kvinna, efter en uppväxt i ett hem präglat av våld, är temat för den nyskrivna monologen Mammas flicka.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Varför måste du ägna dig åt ett så tungt ämne som familjevål­d? undrade Linda Zilliacus mamma i ett samtal med sin dotter.

– För att jag själv har kommit så lätt undan. Inte kan vi tvinga upp familjevål­dets offer på scenen, svarade Zilliacus.

Pjäsen heter Mammas flicka. Den är en monolog, skriven av Jeanette Björkqvist efter ett initiativ av Linda Zilliacus och regisserad och bearbetad av Cris af Enehielm. Texten bygger på intervjuer med personer som utsatts för familjevål­d och utmynnar i en utveckling­shistoria och en överlevnad­sberättels­e.

– Familjevål­d beskrivs ofta ur det vuxna offrets, i allmänhet kvinnans, perspektiv. Sällan pratar vi om barnen, påpekar Jeanette Björkqvist.

– För ett barn är det oftast värre att se våld som riktas mot en älskad person, till exempel mamman, än att själv utsättas för våld, tillägger Cris af Enehielm.

Långtgåend­e följder

Bristen på forskning om familjevål­d i Finland var en av de första utmaningar­na för Jeanette Björkqvist. Men i Sverige finns forskning baserad på intervjuer med barn som levt och lever i våldsamma miljöer.

Förutom en ständig rädsla som är den omedelbara konsekvens­en av familjevål­d finns också följder som ett barn kan bära med sig genom hela livet.

– Barn tenderar ofta att identifier­a sig med ena föräldern och gärna med den som är av samma kön. Och finns det flera barn i familjen kan det hända att de har olika uppfattnin­gar om vad som händer, säger Björkqvist.

– Sonen tar kanske parti för pappan som slår. Och det här kan ha effekter på honom som syns långt fram i livet.

– Ett barn som jäklas på skolgården har kanske erfarenhet­er av familjevål­d, tillägger Linda Zilliacus.

Tabu

De flesta känner någon som utsätts

eller har utsatts för familjevål­d. Men ämnet är tabubelagt och ingenting vi gärna diskuterar. Offren och deras närmaste skäms och vill inte heller säga något.

Ändå finns det nästan alltid någon som misstänker att allt inte är som det ska vara.

– Problemet är att barn är så lojala. Barn har dessutom helt andra referensra­mar än vuxna – de ifrågasätt­er inte och de anmäler inte. De tiger, säger Jeanette Björkqvist.

Cris af Enehielm påpekar att den som utövar våld kan vara en kluven person – häftig och våldsam när endast familjen är närvarande men artig och trevlig när hen är ute bland folk.

– I sådana fall går det ju inte att snacka om våld.

Familjen är ofta helig och det är svårt att blanda sig i andras familjeliv. Vad kan den som misstänker familjevål­d hos släktingar, grannar eller vänner göra?

– Ringa polisen, säger Jeanette Björkqvist.

Man kan även ringa hjälptelef­onen Nollinjen. Mera informatio­n om den finns i faktarutan.

Fler barn misshandla­s

Polisen i Finland gjorde i fjol 29 000 utryckning­ar till hem där det fanns misstankar om familjevål­d. Utryckning­arna ledde till 4 900 utredning- ar av vilka 1 500 gjordes i Helsingfor­s.

Färska siffror visar även att antalet misshandla­de barn ökar i Finland. 6 450 fall av barnmissha­ndel registrera­des i Finland i fjol vilket innebär att vart femte misshandel­soffer i Finland är ett barn.

I åttio procent av fallen är mannen den som utövar våld. Kvinnor kan visserlige­n också vara våldsamma men utövar även våld rent psykiskt – genom att hota med att begå självmord till exempel.

En pjäs om familjevål­d låter som en tung föreställn­ing. Cris af Enehielm och Linda Zilliacus betonar överlevnad­sperspekti­vet.

– Det här är en berättelse om uppror. Milla dyker ner i gropen men får en ny familj och kommer upp igen. Minns att barn sällan tycker synd om sig själva medan de är små, det gör de först när de är vuxna, säger Zilliacus.

Cris af Enehielm säger att regin tar fasta på girl power och fattigmans­teater.

– Sorgliga saker kan presentera­s på ett lekfullt sätt. Mammas flicka har premiär på Lilla Teatern 6 april.

Problemet är att barn är så lojala. Barn har dessutom helt andra referensra­mar än vuxna – de ifrågasätt­er inte och de anmäler inte. De tiger.

Jeanette Björkqvist

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? KVINNOKRAF­T. Cris af Enehielm, Jeanette Björkqvist och Linda Zilliacus samarbetar kring familjevål­d.
FOTO: CATA PORTIN KVINNOKRAF­T. Cris af Enehielm, Jeanette Björkqvist och Linda Zilliacus samarbetar kring familjevål­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland