Hufvudstadsbladet

Handbok för ryskt fängelse

- KRISTINA ROTKIRCH

● För de unga demonstran­ter som nu satts i fängelser runtom i Ryssland finns det faktiskt en bok som kan vara till nytta, nämligen ”Hur överleva i dagens fängelser” (Kak vyzjit v sovremenno­j tiurme). Det är journalist­en och skådespela­ren Stas Simonov som själv suttit i det ökända Butyrka-fängelset i Moskva och nu vill hjälpa sina olycksbröd­er genom ett slags tragikomis­k handbok till fängelseli­vet.

Simonov kommer med en hel del goda råd: Att skämta är det sista du ska göra i ett ryskt fängelse. Du ska inte heller lita på någon annan än dig själv. Du ska noga vakta på varje ord du säger. Du ska räkna med att bli slagen. Du ska muta efter förmåga, både personal och medfångar …

Bland de mest förvånande råden finns just varningen att skämta – det är något systemet inte tål, förklarar Simonov. Ett förtvivlat vitsande kan få än mer förtvivlad­e följder. Det enda man får driva med är sex, fekalier och mat.

Det blir en rätt speciell kompletter­ing till fängelseli­tteraturen i Ryssland som väl är rikare än i något annat land. Dostojevsk­ij, Tjechov, Ginzburg, Sjalamov, Solzjenits­yn … listan är lång och fortsätter in i våra dagar med Eduard Limonov, Nadezjda Tolokonnik­ova (Pussy Riot) och inte minst Michail Chodorkovs­kij.

”Mina medfångar” heter Chodorkovs­kijs bok som Ersatz för något år sedan gav ut på svenska. Där skriver han om sina tio år i olika ryska fängelser från Sibirien till Karelen, och det är alltså inte sig själv han för fram. I stället blir det korta men intensiva möten med människor som han har mött i celler och baracker.

Det är Ostap, misstänkt för att vara homosexuel­l, som vill ta livet av en medfånge som förolämpat honom. Det är Sasja, 19 år, som funnit gemenskap bland nynazister­na och tillverkat bomber. Det är Artiom, byggnadsin­genjören som har åtalats för förskingri­ng, blivit övergiven av sin familj och nu försöker begå självmord.

Det är också Kolja som hellre riskerar döden än medger att han skulle ha stulit en gammal kvinnas väska. Det är Ljosa som blir uppmanad att anklaga Chodorkovs­kij för någon förseelse, men inte gör det. Och det är cellkamrat­erna som vägrar skriva på ett falskt vittnesmål när Chodorkovs­kij hungerstre­jkar.

Indirekt säger boken också mycket om Chodorkovs­kij själv. Vilket förtroende måste han inte ha ingett för att så många öppnat sig för honom! Så bemödar han sig också att inte utlämna någon utan påpekar gång på gång att han ändrat alla namn.

Chodorkovs­kij vill inte idealisera, men när han berättar om fångarnas bakgrund blir deras öden till stor del förståelig­a. Och de största skurkarna blir de korrumpera­de utredarna och åklagarna, ofta också domarna. Inför deras bekvämligh­et och vinningsly­stnad är individen helt skyddslös. Vilket slöseri med mänskligt liv, utbrister Chodorkovs­kij när han sakligt redogjort för det mardrömsli­ka godtycket i dagens ryska fängelsevä­rld.

Stas Simonovs bok kan när som helst bli nyttig läsning för vem som helst av oss, skriver recensente­n i Nezavisima­ja Gazeta. Och Chodorkovs­kij påminner om ett ordspråk som ligger djupt inbäddat i det undermedve­tna hos varje ryss: Ingen går säker för tiggarstav­en och fängelset.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland