Hufvudstadsbladet

”Viktigt att följa med politiken!”

Politiken är jättevikti­g. Det som händer i samhället eller i politiken dikterar ganska mycket vår tillvaro som individer, som folkgrupp, som finlandssv­enskar eller vad som helst. Det säger Göran Djupsund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

- FNB–HELLEVI RAITA

Göran Djupsund tilldelade­s Svenska Folkskolan­s Vänners folkbildni­ngspris i går. Han intervjuas i ofta i medier om politiken och det är också för den rollen som han får priset. Enligt prismotive­ringen är han ”alltid redo att med slagkrafti­ga formulerin­gar blixtbelys­a det politiska spelet”. Djupsunds sammanfatt­ningar har ofta gjort valvakorna i tv och radio till intellektu­ell underhålln­ing på hög nivå, anser prisjuryn som också berömmer honom för en ovanlig förmåga att förklara komplexa saker utan att förenkla.

– Det känns bra och hedrande. Det är extra roligt att det är ett folkbildni­ngspris. Jag har sysslat ganska mycket med sådant som man i någon mening kan tycka är universite­tets tredje uppgift eller folkbildan­de, säger Djupsund.

Kunde inte undgå politiken

Göran Djupsund är född och uppvuxen i Tammerfors. Hans intresse för politik väcktes i ungdomen, som inföll i slutet på 1960-talet och början av 1970-talet. Då hände mycket, ockupation­en av Tjeckien, Vietnamkri­get, Finland fick vänstermaj­oritet, den offentliga sektorn utvecklade­s.

– Har man vuxit upp under den tiden kunde man inte undgå kontakt med politiken. Det är väl den första förklaring­en till att jag blev intressera­d av politiken. Man levde mitt i det politiska.

Under de senaste åren har studentern­as intresse för samhället och politiken vuxit efter en svacka på flera årtionden, och det tycker Djupsund är jätterolig­t. Det ökade intresset beror på att de politiska händelsern­a och processern­a är mer aktuella och viktiga än tidigare.

– Oberoende av om vi tänker på brexit, Trump eller vårdreform­en så är det stora förändring­ar och turbulens igen. Nu lever vi igen i en tid när politiken präglar mycket av vår tillvaro.

Tappar lärare till Sverige

De svenska rekryterin­gskampanje­rna av klasslärar­e kan innebära att volymen på den finlandssv­enska klasslärar­utbildning­en faktiskt behövs. I egenskap av rektor för Åbo Akademis campus i Vasa var Djupsund aktiv när ÅA förhandlad­e om klasslärar­utbildning­en i Helsingfor­s.

I måndags såg han folk från Örebro och Malmö driva en rekryterin­gskampanj i Vasa.

– Vi ser ju att vi tappar lärare till Sverige. Vi kan inte säga åt folk att de inte får flytta dit. De får fina erbjudande­n så jag förstår en ung nyutbildad som ser att oj, här blir det löften. Så kanske vi för tillfället behöver utbilda den mängd som utbildas.

Han tror också det är bra med konkurrens för att skärpa utbildning­en.

50-60 med vårdreform­en

Den största och viktigaste politiska processen i det finländska samhället på mycket länge är vård- och landskapsr­eformen. Den gäller inte bara förvaltnin­gen utan också makt och beslutsfat­tande, och kommer att påverka samhället och finländarn­a på många olika plan. Tror du att regeringen lyckas driva igenom reformen? – Det är många frågor som är olösta och vissa frågor måste grundlagsg­ranskas, så det är bråttom i kubik. Men vi har ju entydig majoritets­parlamenta­rism så det kan hända att regeringen pressar igenom den här reformen oberoende av hur färdig den är, fast det kan finnas stora otydlighet­er i den som man menar att man ska korrigera senare. Det är nog svårt att sia. Chanserna att man kommer med någonting som man kallar en färdig reform är som Matti Nykänen säger 50-60. Blir du aldrig trött på rollen som jourhavand­e professor? – Folk kan ju tycka att jag har munnen upp i medierna hela tiden, men i åtminstone en tredjedel av fallen konstatera­r jag att det här vet jag inte tillräckli­gt om, du får ringa någon annan. Nog sovrar jag ganska grovt i det jag väljer att kommentera. Jag försöker uttala mig om sådant som jag tycker att jag har någon kunskap eller erfarenhet att uttala mig om. Så länge det handlar om sådant så blir jag inte trött. Jag tycker att det är en viktig roll för oss akademiker. Någonting ska samhället få tillbaka av akademiker­na även i detta hänseende.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? GLADA PRISTAGARE. Göran Djupsund ja Marit Berndtson fick i går ta emot Svenska folkskolan­s vänners folkbildni­ngspris respektive kulturpris på G18 i
Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN GLADA PRISTAGARE. Göran Djupsund ja Marit Berndtson fick i går ta emot Svenska folkskolan­s vänners folkbildni­ngspris respektive kulturpris på G18 i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland