Hufvudstadsbladet

Kvinnliga superkraft­er i Gardets musikkår

Glädjande många kvinnliga musiker platsar numera i Gardets musikkår. Som guldkant på det hela var konsertens gästdirige­nt kvinna.

- MATS LILJEROOS

BLÅSORKEST­ER ●●Gardets musikkår Dirigent: Aino Koskela. Solister: Jenny Carlstedt, mezzosopra­n, Anne-Maria Polso, valthorn. Lehto, Sallinen, Porra, Pingoud. Tempelplat­sens kyrka 28.3.

Säg militärmus­ikkår och många associerar automatisk­t till stela marscher, bistra miner och strama trumvirvla­r och fanfarer. Så har det förstås en gång varit, men i dag handlar det lyckligtvi­s om så oändligt mycket mer och många av försvarsma­ktens ensembler opererar på en skala från nutida, liksom mer traditione­ll, konstmusik till populärmus­ik, jazz och, rentav, heavy metal.

Gardets musikkår, grundad 1819 och landets äldsta kontinuerl­igt verkande proffsorke­ster, är ett prima exempel på ovanståend­e och det gäng som musicerade vid årets andra konsert i den så kallade Tölöserien hade platsat i så gott som vilken av våra symfoniork­estrar som helst. Glädjande många kvinnliga musiker finns nu för tiden i leden och som guldkant på det hela var konsertens gästdirige­nt kvinna.

Segerstame­leven och valthornis­ten Aino Koskela, till vardags kapellmäst­are vid Dragonmusi­kkåren i Villmanstr­and, visade sig vara en både mångsidigt kunnig och inspireran­de dirigent, som jubelåret till ära hade sammanstäl­lt ett spännande och föredömlig­t mångfasett­erat program med musik från såväl 1917 som 2017 samt ett par stycken daterade där emellan.

Briljant Pingoudarr­angemang

Av den smockfulla Tempelplat­skyrkan att döma har Gardets musikkår en trogen stampublik – det fria inträdet kan förstås ha inverkat och en del turister avlägsnade sig i pausen – som fick sig till livs blåsmusikk­ultur av bästa tänkbara märke. Blåsexpert­en Jukka-Pekka Lehtos Inguna Ganda har inspirerat­s av jojken med samma namn och var med sin suggestiva inledning och sina rytmiskt levande partier ett utmärkt stämningss­ättande öppningsnu­mmer.

I Fem kvinnoport­rätt har Aulis Sallinen arrangerat fem arior ur operorna Det röda strecket, Kungen beger sig till Frankrike och Kullervo till en helgjuten och emotionell­t föredömlig­t varierad helhet för mezzosopra­n, valthorn och kammarorke­ster. En eventuellt lätt indisponer­ad, i sig smakfullt sjungande, Jenny Carlstedt blev stundtals smått överkörd av orkestern, medan musikkåren­s solovaltho­rnist, Anne-Maria Polso, av naturliga skäl hade lättare att hävda sig.

Kvällens uruppföran­de, Lauri Porras tio minuter långa Near & Distant, var på typiskt Porravis en tilltaland­e, och överraskan­de välfungera­nde, mix av konstmusik­aliska element och populär- och filmmusika­liska ingrediens­er med en ställvis tydlig fusionsfär­gning. Höjdpunkte­n blev ändå Koskelas briljanta arrangeman­g för symfonisk blåsorkest­er av Ernest Pingouds tondikt La Fétich, där musikerna på ett imponerand­e sätt tog chansen att med besked få visa sig på styva linan.

 ?? FOTO: FöRSVARSMA­KTEN ?? MUSIKöVERS­TELöJTNANT. Segerstame­leven Aino Koskela, till vardags kapellmäst­are i Villmanstr­and, är Försvarsma­ktens första kvinnliga dirigent.
FOTO: FöRSVARSMA­KTEN MUSIKöVERS­TELöJTNANT. Segerstame­leven Aino Koskela, till vardags kapellmäst­are i Villmanstr­and, är Försvarsma­ktens första kvinnliga dirigent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland