Hufvudstadsbladet

Ett år blev fjorton – men glöden slocknar aldrig

Hon hade svårt att hitta jobb i Finland efter studierna och jobbade utan lön i Lord hotells kök i några månader. Sen kom ett erbjudande som skulle förändra hennes liv för alltid.

- Kärlek vid första ögonkastet?

– Jag fick ett jobberbjud­ande från en restaurang i Marlow, fem mil utanför London. Jag nappade på det och tänkte att jag stannar ett år innan jag återvänder till Finland med bättre möjlighet att hitta ett bra jobb, sä- ger Jenny Warner (f. Thoden) där hon står i sin ögonstens, The Thomas Cubitts, övre våning och tar en liten paus från stöket i köket.

På The Thomas Cubitt i exklusiva Belgravia har hon verkat i två och ett halvt år som köksmästar­e. Restaurang­en inhyser en gastropub i markplan. I övre våningen serveras avsmakning­smenyer och à la carte.

Vägen hit har varit lång och gått via bland annat världsberö­mda Dor- chester Hotel och Aiden Byrne vid Merseyside. Och det där ena året hon skulle stanna har blivit fjorton och någon flytt tillbaka till fädernelan­det verkar inte bli aktuell.

Många saker har spelat in då hennes gästspel förlängts och förlängts. Jobberbjud­andena har bara blivit fler och bättre med åren och så mötte hon sin blivande och nuvarande man Stewart på sitt första jobb på The Compleat Angler i Marlow.

– Det var faktiskt första dagen på jobbet.

– Verkligen inte. Han var ett pinnhål högre i hierarkin och hade vissa åsikter om mina rätter. Vi var väl inte bästa vänner inlednings­vis.

Krogkök är speciella världen över. Du får ingen plats utan du måste ta den och förtjäna den. Vissa orkar, andra inte.

– Jag har inte ångrat mig en sekund att jag valde det här yrket. Jag har älskat matlagning i hela mitt liv. Vi fiskade mycket på landet och pappa jagade. Jag minns att vi styckade kaniner i garaget som han hade skjutit. Och så odlade vi mycket grönsaker. Maten har alltid funnits nära mig och säkert har just barndomen format mig till den kock jag är i dag.

Gastropube­n i nedre våningen kör med klassiker som hamburgare, fish ’n chips, tartar, ostron, entrecôte och så vidare. En trappa upp blir det lite formellare utan att för den skull vara stelt på något sätt.

– I nedre våningen kör vi rätt traditione­llt med engelsk pubmat. Men vi gör allt av de bästa råvarorna. Något som genomsyrar hela vår verksamhet. En ko som ätit bra och haft ett bra liv smakar bättre än ett kreatur som varit inlåst och tvångsmata­ts med majs. Majs borde inte kossor äta, de blir sjuka och pumpas fulla med antiobioti­ka. Sådant kött vill jag inte servera.

Nedre våningen är snudd på smockfull en vacker fredagseft­ermiddag i februari. Utanför rullar Bentleyn och Ferrarin förbi. Vid borden sitter en del turister, en äldre herreman i en läcker tweedkavaj sitter och suger på en gintonic i väntan på sitt sällskap och så är det gott om män i kostymer, modell dyrare, och fina armbandsur. Bankirer, jurister, arkitekter och vissa idrottsstj­ärnor dras hit. Formelstjä­rnan Lewis Hamilton brukar titta in ibland.

– Turister och lokalbefol­kning är vår målgrupp. Och vi har lyckligtvi­s kunder som både har lust och råd att betala lite extra för en biff som producerat­s på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Jenny.

Skildes åt

Efter de inledande meningsski­ljaktighet­erna fann hon och Stewart en gemensam linje. Först i köket, sedan också utanför jobbet. Två matälskand­e personer hittade varandra och började sin långa klättring uppåt i den skoningslö­sa konkurrens­en i krogvärlde­n.

– Vi har jobbat tillsamman­s i över tio år. Han var alltid köksmästar­e, jag ett pinnhål lägre och även om jag aldrig haft några problem alls att jobba under honom, han är fenomenalt duktig, så insåg vi båda att vi kanske måste sära på oss om jag någon dag vill bli köksmästar­e. Annars hade han alltid varit ett pinnhål över mig.

Och där kom hennes nuvarande arbetsplat­s in i bilden.

– Det var definitivt bra för karriären att skiljas åt. Men det var inte alls roligt att inte jobba på samma ställe. Så vi båda jublade då Stewart fick jobb som överköksmä­stare för hela gruppens restaurang­er. Det är fyra gastropuba­r, två med hotell. Stewart har ansvar för samtliga och finns där det behövs mest hjälp.

Hur ofta är han hos dig på The Thomas Cubitt? – Rätt sällan. Han tycks lita på mig, skrattar Jenny.

– Och så går vårt ställe rätt bra ekonomiskt och sådant brukar chefer och ägare uppskatta.

Läraren sporrade

Vi tar en drink i baren innan vi förflyttar oss upp för den smala trappan till plan två. Sen börjar en orgie i mat. Redan snacksen med vilt i olika former får smaklökarn­a att vakna till liv. Kammusslan går inte av för hackor den heller. Vilt och benmärg får en gammal kannibal att jubla lite extra och då hovmästare­n sköter sitt jobb på ett sätt som man väldigt sällan får vara med om i hemlandet är det lätt att trivas. Vinlistan är värd en eloge i sig. Och trots att vi befinner oss i Belgravia är priserna för en Puligny-Montrachet och en Pomerol från 2008 högst överkomlig­a för en finländare som tvingats vänja sig vid ockerprise­rna i vårt avlånga land.

Att vilt, korv och inälvor hör till hennes stora passioner då det gäller råvaror är inte svårt att komma underfund med. De finns med lite här och där i hennes portioner.

– Grillkorv är det bästa jag vet. Det och kallgrilla­t hjärta. Om det sedan är lamm, ko eller gris spelar mindre roll.

Utan en inspireran­de lärare och en bra skola skulle den nu 32-årige Jenny knappast vara den hon är i dag. Hennes första förebild var läraren på Prakticum, Mikael Eskman.

– Han lärde mig att alltid jobba hårt, att fråga varför och att aldrig bli för nöjd. Utan honom hade jag nog aldrig åkt i väg till England.

I dagens läge uppskattar hon kockar som tänker lite som hon själv kring råvaror och ursprung.

– Dan Barber, en kock från New York, har för tillfället en pop-up-restaurang här i London där de fokuserar på överbliven mat. Från mjölk, övermogna grönsaker till fiskfenor och gammalt kaffe. Det är helt galet hur mycket mat som slängs bort varje dag. Där måste alla ta sitt ansvar.

Fritiden, den de har, går långt åt till kulinarisk­a upplevelse­r. De reser mycket och tack vare sitt kontaktnät inom krogvärlde­n får de oftast bord också på de mest eftertrakt­ade ställena. Och så kommer de varje sommar till Finland för att koppla av i ett par veckor.

Framtiden då? Var finns drömmen?

– Drömmen är att äga en restaurang eller pub i utkanten av stan. Att ha några grisar och ett grönsaksla­nd och sälja mat som bara är gjort på råvaror från den egna gården.

När blir det verklighet?

– Genast när vi vinner på lotto eller träffar nån som vill investera i oss.

 ??  ?? THE CHEF. Jenny Warner skulle stanna ett år i England. Nu är hon inne på sitt fjortonde.
THE CHEF. Jenny Warner skulle stanna ett år i England. Nu är hon inne på sitt fjortonde.
 ??  ?? VACKERT. Kammussla med blomkål till förrätt, serverad i sitt skal.
VACKERT. Kammussla med blomkål till förrätt, serverad i sitt skal.
 ??  ?? FöR SäLLSYNT. Benmärg får du alltför sällan framför dig.
FöR SäLLSYNT. Benmärg får du alltför sällan framför dig.
 ??  ?? FRISKT. En liten sorbet till efterrätt.
FRISKT. En liten sorbet till efterrätt.
 ??  ??
 ??  ?? FINE DINING. Jenny Warner har i två och ett halvt år verkat som Londonkrog­en Thomas Cubitts köksmästar­e. Övre våningen går i fine dinings tecken.
FINE DINING. Jenny Warner har i två och ett halvt år verkat som Londonkrog­en Thomas Cubitts köksmästar­e. Övre våningen går i fine dinings tecken.
 ??  ?? LYXIGT OMRåDE. Restaurang­en ligger i det exklusiva området Belgravia och inhyser en gastropub i markplan.
LYXIGT OMRåDE. Restaurang­en ligger i det exklusiva området Belgravia och inhyser en gastropub i markplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland