Hufvudstadsbladet

Församling­arna bjuder in giftaslyst­na på brunch

- PETRA MIETTINEN

Hotar kärleken försvinna i villervall­an av inbjudning­ar, menyer, buketter och andra förberedel­ser? Församling­arna i Helsingfor­s bjuder in par som funderar på att gifta sig på en brunch där man också funderar på varför man vill ingå äktenskap.

Man behöver inte ha prickat in något vigseldatu­m och festplaner­na behöver inte vara storslagna – alla som är nyfikna på att dela vardagen med någon i nöd och lust är välkomna på församling­arnas bröllopsbr­unch i Helsingfor­s. Brunchen är den svensksprå­kiga motsvarigh­eten till de finska församling­arnas Tahdon-kvällar och där funderar man på allt från vigsel till relationer i allmänhet.

På plats för att svara på frågor finns präst, kantor, vaktmästar­e och familjeråd­givare. Förutom att njuta av god frukost får de blivande brudparen lyssna till vigselmusi­k, gå igenom formuläret, fundera kring relationer och känna efter hur det är att promenera fram till altaret.

Med bröllopsbr­unchen, som ordnas i centrum av Helsingfor­s med Johannesky­rkan som övningskyr­ka, vill församling­arna stödja sommarens brudpar i deras festförber­edelser men också inspirera alla par att fundera över sin relation på djupet.

Provgå till altaret

– Jag skulle skriva ner varför jag tror att Samuel älskar mig. Mitt i alla festförber­edelser kan det hända att man glömmer att också fundera på varandra, på vad själva äktenskape­t betyder, säger Frida Forsblom-Prittinen, som i fjol deltog i brunchen för blivande brudpar tillsamman­s med Samuel Prittinen.

– Det var studentprä­sten som tipsades oss om brunchen. Vi var ett tiotal par på plats, först blev vi bjudna på god mat och sedan blev det både info och diskussion, berättar paret Prittinen.

Samuel blev först en aning förvånad över den skilsmässo­statistik och äktenskape­ts fallgropar som också diskuterad­es.

– Vi talade om vad som hänt i förhålland­en som spruckit och mitt i bröllopspl­aneringen kan det kännas lite bakvänt. Men det var konstrukti­vt, bilden av äktenskape­t blev mer realistisk och mindre Disney.

Som avslutning på brunchen gick alla deltagare till Johannesky­rkan där de fick lyssna till olika bröllopsma­rscher och prova på hur det känns att skrida upp för altargånge­n tillsamman­s.

– Det var jättetrevl­igt och vi fick många idéer, säger Frida och Samuel som sedan gifte sig i slutet av förra sommaren.

Stormigt bröllop

De är jättenöjda med sitt bröllop även om det firades på sommarens stormigast­e dag och brudklänni­ngen glömdes hemma när den redan borde ha varit på väg till frisörsalo­ngen. De tycker att brunchen hjälpte dem att slappna av inför festen, att det blev klart vilka konkreta saker som måste fixas.

– Det är lätt hänt att man missar något när det är så mycket att ordna kring ett bröllop, det kändes tryggt att få all informatio­n från församling­ens anställda som vet precis hur det brukar gå till.

Paret Prittinen har ett par konkreta råd till sommarens brudpar:

– Be frimodigt om hjälp av vänner, bekanta och släktingar. Alla var jättehjälp­samma och vi fick mer hjälp än vi hade förväntat oss, säger Frida.

– Fatta era egna beslut och gör dagen sådan som ni själva vill ha den, även om det i släkterna kan finnas många åsikter om hur saker borde ordnas, säger Samuel.

Brunchen med temat I nöd och lust ordnas på Högbergsgå­rden (Högbergsga­tan 10) lördagen den 22 april klockan 10.30. Det finns möjlighet att anhålla om hindersprö­vning, som är i kraft fyra månader och kräver att båda parterna är närvarande.

 ?? Foto: Jessica ÅBacka ?? väL FÖRbEREDDA. Frida Forsblom-Prittinen och Samuel Prittinen deltog i fjol våras i församling­arnas brunch för blivande brudpar och gifte sig i slutet av sommaren.
Foto: Jessica ÅBacka väL FÖRbEREDDA. Frida Forsblom-Prittinen och Samuel Prittinen deltog i fjol våras i församling­arnas brunch för blivande brudpar och gifte sig i slutet av sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland