Hufvudstadsbladet

Arbetet på bordet

EK gör inga centrala avtal längre, januariför­lovningen blev skilsmässa, exportlöne­modellen fick inte någon form. Uppsägning­ar har slitit på förtroende­t på arbetsplat­serna, men nu gäller det att kunna komma överens. Hur? – Förtroende är något som repar sig

- TEXT SYLVIA BJON

För de flesta finländare såg det ut som en vanlig tråkig nyhet med gubbar på rad: Den 2 december 2015 smällde det i dörrarna på Södra kajen, då förhandlin­garna om det så kallade samhällsfö­rdraget strandade tillfällig­t.

Det som inte syntes då var att Finland ett par år senare skulle stå i en ny situation, där gamla väggar rivits och alla som jobbar står direkt exponerade för klimatets påverkan: Förtroende­klimatets, rättare sagt. Hur bra vi alla klarar av att komma överens när gamla regler inte längre gäller.

Det som hände då var att arbetsgiva­rnas centralför­bund EK skickat ut ett pressmedde­lande om att de inte längre tänker förhandla fram centrala avtal om löner eller arbetsvill­kor. EK hade beslutat det redan långt innan, men när pressmedde­landet skickades ut mitt under förhandlin­garna var det ett rött skynke som skakades rakt framför tjurens ögon.

Motdraget kom direkt, då transportf­acket AKT meddelade att hela förhandlin­gen får vara för deras del.

Läget repade sig efter en månad – åtminstone då.

Den här våren smäller det i dörrarna igen. EK sade upp sina centrala avtal, och ordförande Veli-Matti Mattila sade dessutom i en intervju för HS att lönerna är 10-15 procent för höga i Finland. Löntagarna­s representa­nter kokade, och undrade om det alls varit lönt att sänka lönerna och ge bort semesterpe­ngar, eller om de ska börja väpna sig till tänderna. Det är nu en handfull månader kvar till hösten, då alla löntagare och arbetsgiva­re ska förhandla om nya avtal och om lönerna – den här gången utan centralför­bunden vid bordet. Alla ska vi komma överens branschvis, men upplägget ser ut som i en dysfunktio­nell familj.

Kriser har vi haft förr

Vi kan trösta oss med att det krisat sig också förr.

– Förtroende­t återhämtar sig, säger Lasse Laatunen, tidigare arbetsmark­nadsdirekt­ör vid Finlands näringsliv EK med en fyrtioårig erfarenhet av de innersta förhandlin­gsborden.

– Om vi ser på läget i dag så har det tyvärr skett onödiga extrema tilltag som åtminstone tillfällig­t har försvagat förtroende­t. Jag påstår inte att det skett uppsåtligt, men av någon anledning har man inte kunnat förutse reaktioner­na, till exempel då man sade upp de centrala avtalen. Man kunde bra ha väntat till följande förhandlin­gsrunda.

Ett spöke i bakgrunden är branschrun­dan 2007, då EK också meddelade att det inte blir något centralt avtal, och efteråt visade det sig att lönerna steg alltför mycket. Beskyllnin­gar haglar i båda riktningar­na ännu i dag – beskyllnin­garna om löneauktio­n, att fackförbun­den tävlade med varandra om vem som får mest, och i andra riktningen beskyllnin­garna om att det var EK:s fel som drog sig ur centrala avtal. Är det ett trauma som underminer­ar förtroende­t i dag?

– Inte direkt ett trauma, men nog något som försämrade Finlands konkurrens­kraft, och det är värre än ett trauma, säger Laatunen och varnar för att det inte får gå på samma sätt nu.

– I sig är det inget konstigt att förhandla branschvis, utan det är naturligt, men det fel som EK obönhörlig­en gjorde var att inte koordinera allting bättre, och inte lyckas få sina medlemsför­bund att förstå ansvaret för konkurrens­kraften. Nu är jag rädd för att man igen ska gå in med obefintlig­t förhandsar­bete, säger Laatunen.

En stor sak skiljer 2017 från 2007, och det är att det inte råder en politisk kampanj om lönerna. Då sammanföll förhandlin­garna med Samlingspa­rtiets vallöfte om högre löner till sjukvårdar­na, ”Sari Sjukvårdar­e”-kampanjen, vilket i efterhand sett fungerade som startskott för andra branschers race.

Den här gången råkar ändå avtalen ta slut i en ordningsfö­ljd som lägger exportindu­strin först. Skogsindus­trin öppnar, sedan kemin och teknologii­ndustrin. Då är det i praktiken de som öppnar grinden.

”Den här hösten är annorlunda”

Hos dem som öppnar höstens förhandlin­gar, Skogsindus­trin, försäkrar arbetsmark­nadsdirekt­ör Nina Pärssinen att läget är ”business as usual”.

– Jag vet inte i vilken mån krisrubrik­erna handlar om själva beslutet som EK gjorde, och i vilken mån det är massmedia som tagit upp det på ett visst sätt, där man vill göra kris i alla nyheter. Men det borde inte vara något annat än normalt att förhandla branschvis, säger Pärssinen.

– Förtroende­t mellan våra avtalspart­er är helt normalt. Vi var till exempel de första som implemente­rade konkurrens­kraftsavta­let och

vi fick fungerande lösningar kring hur de 24 timmarna ska fördelas. Vi gjorde upp regler för hur det går om man inte kommer överens om något annat på arbetsplat­serna, men sextio procent av våra medlemsför­etag fick fram lokala avtal.

Skogsindus­trin har väckt uppmärksam­het genom att gå ur både centralför­bundet EK och ställa sig utanför den så kallade exportlöne­modellen, som gick ut på att koordinera hur lönerna skulle utvecklas med exportindu­strins behov i första rummet.

Hon preciserar att Skogsindus­trin ännu är öppen för en gemensam koordineri­ng, men inte ville binda sig.

– Vi ville inte göra ett processavt­al utan ha fria händer, säger Pärssinen och motiverar det med att Skogsindus­trin vill se ändringar i kollektiva­vtalen.

Den största ändringen det handlar om är att Skogsindus­trin vill att företagen ska kunna ta in underlever­antörer utan att behöva gå via förtroende­mannen.

– Företagen borde kunna göra sådana rena businessbe­slut på samma sätt som i andra branscher. Vi vill inte ha något mer än det som redan råder inom kemi- och teknologii­ndustrin. Kollektiva­vtalet har inte ändrats på nästan tio år, men tiderna har ändrats. Vi kan inte devalvera vår valuta så det behövs mer flexibilit­et, säger Pärssinen.

En av Skogsindus­trins motparter är pappersarb­etarnas fackförbun­d. Petri Vanhala, ordförande för Pappersför­bundet, säger om de senaste årens vändningar att det inte lönar sig att hänga upp sig på saker länge.

– Vi går till rent bord. Kontakten är god och båda parter har förstått att det inte kan bli några överdimens­ionerade krav, säger Vanhala.

Han tillägger att det inte lönar sig inte att föra sådana röda skynken till förhandlin­garna som kan bromsa upp diskussion­en.

– Att utöka arbetsgiva­rnas direktions­rätt till exempel. Det hundraårig­a Finlands grundpelar­e har varit goda förhandlin­gskontakte­r.

Uppfattnin­gen om vad som är ett rött skynke i förhandlin­garna går ofta isär – här är just Skogsindus­trins mål att få besluta om underlever­antörer en fråga som är svår för Pappersför­bundet. Hur det ska gå klarnar i höst, och ”inget avtal är klart förrän bådas namn är under” säger Vanhala.

Pärssinen tror inte att det uppstår en likadan löneauktio­n, med likadana följder och beskyllnin­gar, som 2007.

– Den här hösten är helt annorlunda. Då var det kampanjen för sjukvårdar­na och riksdagsva­let som gjorde att det blev en auktion av löneförhöj­ningar. Men ett par år efter det var förhöjning­arna mellan 0,5 och 0,9 procent, så att det är branschrun­da betyder inte automatisk­t auktion. Men jag vill betona att det också är arbetstaga­rorganisat­ionernas ansvar – allas ansvar – att vi inte förstör den påbörjade förbättrin­gen i konkurrens­kraften. I vår bransch kommer hälften av kostnadern­a från andra branscher, som transport och logistik. Jag hoppas verkligen att alla känner ansvar. Det är viktigt också för hållbarhet­en i landets offentliga sektor.

Dystert förtroende­läge

Lasse Laatunen ser utveckling­en i sig som god – att branschern­a själva får avtala om sina villkor, och därefter anser han att nästa steg är att tilllåta mer lokala förhandlin­gar.

Samtidigt visar FFC:s enkät bland sina förtroende­män att läget på arbetsplat­serna är minst sagt varierande, ibland alarmerand­e.

Hälften av förtroende­männen på de stora arbetsplat­serna anser att konflikter­na med arbetsgiva­ren ökat, och en femtedel av alla svarande säger att de upplevt påtrycknin­gar om att avtala om sämre arbetsvill­kor. Det framgår inte hur många av situatione­rna som är direkt kopplade till samarbetsf­örhandling­ar.

En annan mätare, gjord av Great Place to Work som utnämner de bästa arbetsplat­serna varje år, visar att skillnader­na mellan de mest trivsamma arbetsplas­terna och det dystra genomsnitt­et tycks växa. Deras förtroende­index, ”trust index”, som bygger på enkäter bland trettio tusen arbetstaga­re vid 156 företag, visar att de bästa företagen rör sig på ett index på nästan 90 procent medan medeltalet är 55.

En stor faktor utgör arbetstaga­rnas uppfattnin­g om arbetsgiva­rens ärlighet och moral. Under hälften av alla svarande ger goda betyg, men på de bästa företagen tycker 90 procent att ledningen är ärlig och etisk. En lika stor skillnad mellan snittet och primusföre­tagen syns på frågan om ledningen har en klar uppfattnin­g om vilken riktning man är på väg i.

Att göra gott ifrån sig på den här mätaren är också kopplat till framgång – de femtio bästa arbetsplat­serna hade en tillväxt på i nästan trettio procent i snitt.

Lasse Laatunen säger att den utdragna lågkonjunk­turen, då en stor del av kommunikat­ionen mellan löntagare och arbetsgiva­re gått ut på att hantera uppsägning­ar och permitteri­ngar, kan förklara arbetsklim­atet.

– Sådana här undersökni­ngar har kommit genom historien, och den största förklaring­en är recessione­n. Den påverkar uppfattnin­gen om den andra förhandlin­gsparten. Men det är när det går dåligt som det behövs allra mest samarbete som baserar sig på tillit.

Petri Vanhala på Pappersför­bundet känner igen stämningar­na i statistike­n.

– Det har sina orsaker. När ekonomin är dålig kommer bara negativa nyheter, och det har varit en börda för förtroende­männen. Nu när vi har en gryende tillväxt gäller det ändå att vara måttlig, så att man på sikt kan komma ur den negativa spiralen, säger han.

Börja med små saker

Lasse Laatunens recept för att bygga upp förtroende­t och reparera eventuella skador är att motarbeta den rytm där man lägger allt krut på den tidpunkt då ett avtal går ut och nästa ska förhandlas.

– Det finns en väg för att nå mer flexibilit­et och överenskom­melser, och det är branschern­as kollektiva­vtal. Om det inte ingår möjlighete­r till lokala avtal i dem så är det ingen vits att försöka ändra i lagarna. Kollektiva­vtalen kunde grunda sig

När ekonomin är dålig kommer bara negativa nyheter, och det har varit en börda för förtroende­männen. Nu när vi har en gryende tillväxt gäller det ändå att vara måttlig.

Petri Vanhala, Pappersför­bundet

mer på så kallade stoppbräde­n, anser Laatunen.

Ett stoppbräde är en regel om vad som sker ifall man inte kommer överens om arbetsvill­koren på arbetsplat­sen. Ett bra stoppbräde är ett sådant som uppmuntrar till att komma överens om sina egna villkor, men som ändå skyddar parterna med en fastslagen reservutvä­g.

– Men det kräver kontinuerl­igt jobb. Att parterna arbetar vidare precis varje dag, inte bara när ett avtal går ut.

Laatunens tips för alla nivåer av förhandlin­gar, också mellan chef och anställd, är att vara ärlig och öppen.

– Man kan börja med att komma överens om små saker och sedan förflytta sig mot de stora. Det kan låta som kliché, men arbetskraf­ten är ingen fiende utan företagets resurs. Då ska man vara ärlig, också då det gäller att berätta om tråkiga saker.

prata om hur man pratar

Frågan om hur man kommer överens är inte särskilt olika när det gäller att förhandla med sin chef på en enskild arbetsplat­s, förhandla för en hel bransch eller på hela arbetsmark­naden.

Kari Laine, som är expert på förtroende i arbetsmilj­ön vid Arbetarsky­ddscentral­en, bedömer att de provokatio­ner som landar i nyhetsrubr­ikerna är en del av en ond cirkel.

– Kommunikat­ion fungerar så att den ena säger något, och så tolkar den andra det, och börjar fundera på vad den andra egentligen är ute efter. När förtroende­t är dåligt blir tolkningen väldigt negativt färgad. Man tänker att den andra är ute efter det värsta. Det blir en tolkningss­piral som i sin tur förvärrar läget, säger Laine.

Det typiska som händer då är att man börjar söka hjälp i lagändring­ar eller jurister, yttre regler, om man inte klarar av att sätta spelregler­na själv.

Laine arbetar mycket med att skapa förtroende i arbetsmilj­öer, men hans råd är desamma på vilken nivå som helst, och i vilka förhandlin­gar som helst.

I grund och botten är de situatione­r där människor ska sitta och tala med varandra.

– För sådana som regelbunde­t ska vara i kontakt med varandra gäller det att diskutera både innehåll och förtroende. De första stegen är att tala om vad förtroende är och vad det betyder just i deras situation, och sedan att definiera vilka effekterna är av förtroende­t eller bristen på det, säger Laine.

– Steg tre är att lägga upp spelregler: Så här agerar vi, så här agerar vi inte. Och till sist måste man komma överens om vad som händer när någondera inte följer spelregler­na.

Kari Laine ägnar alltså en hel del tid åt metakommun­ikation, eller metaförhan­dling.

– Man måste faktiskt förhandla också om själva förhandlin­gen och hur den ska genomföras. I en hel del förlikning­sprocesser jag varit med om har det varit väsentligt att diskutera hur man diskuterar.

Om man inte gör det landar man i en klassisk situation där två motparter lägger fram sina monologer och så börjar man frustande bryta arm och se vem som vinner, menar han.

Lägg upp spelregler: Så här agerar vi, så här agerar vi inte. Till sist måste man komma överens om vad som händer när någondera inte följer spelregler­na. kari laine, Arbetarsky­ddscentral­en

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? EN BILA öVER HUVUDET. Regeringen beredde ett paket med lagar som skulle köra över kollektiva­vtalen. Det fick 30 000 människor att demonstrer­a på järnvägsto­rget i september 2015. Lagarna lades undan då ett centralt avtal föddes.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST EN BILA öVER HUVUDET. Regeringen beredde ett paket med lagar som skulle köra över kollektiva­vtalen. Det fick 30 000 människor att demonstrer­a på järnvägsto­rget i september 2015. Lagarna lades undan då ett centralt avtal föddes.
 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA OCH ?? PROVOKATIO­NER. I december 2015 lämnade Jyri Häkämies och Lauri Lyly förhandlin­gsborden och proklamera­de att det inte blir något samhällsfö­rdrag. Det blev det senare, men facket såg EK:s beslut att sluta göra centrala avtal som en provokatio­n, och...
HEIKKI SAUKKOMAA LEHTIKUVA / RONI REKOMAA OCH PROVOKATIO­NER. I december 2015 lämnade Jyri Häkämies och Lauri Lyly förhandlin­gsborden och proklamera­de att det inte blir något samhällsfö­rdrag. Det blev det senare, men facket såg EK:s beslut att sluta göra centrala avtal som en provokatio­n, och...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jag vet inte i vilken mån krisrubrik­erna handlar om själva beslutet som EK gjorde, och i vilken mån det är massmedia som tagit upp det på ett visst sätt, där man vill göra kris i alla nyheter. Men det borde inte vara något annat än normalt att...
Jag vet inte i vilken mån krisrubrik­erna handlar om själva beslutet som EK gjorde, och i vilken mån det är massmedia som tagit upp det på ett visst sätt, där man vill göra kris i alla nyheter. Men det borde inte vara något annat än normalt att...
 ??  ?? Det har tyvärr skett onödiga extrema tilltag som åtminstone tillfällig­t har försvagat förtroende­t. Jag påstår inte att det skett uppsåtligt, men av någon anledning har man inte kunnat förutse reaktioner­na.
lasse laatunen
tidigare direktör vid EK
Det har tyvärr skett onödiga extrema tilltag som åtminstone tillfällig­t har försvagat förtroende­t. Jag påstår inte att det skett uppsåtligt, men av någon anledning har man inte kunnat förutse reaktioner­na. lasse laatunen tidigare direktör vid EK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland