Hufvudstadsbladet

”Omröstning om EU inget problem”

Sampo Terho ger sig in i Sannfinlän­darnas ordförande­kamp med ny ministerro­ll

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Sampo Terho (bilden nedan) kommer att kämpa om posten som Sannfinlän­darnas ordförande som Europaoch kulturmini­ster. Han hade lovat ”ta en tung portfölj” om han blir vald till ordförande.

– I den här finns kultur, idrott, ungdomsfrå­gor, upphovsrät­t, och kombinerat med Europafråg­orna är det en hel del. Men om det här blir den slutliga portföljfö­rdelningen ifall jag blir ordförande vet jag inte, det ser vi sedan, säger Terho.

Som kulturmini­ster har han en roll som är viktig för minoritete­r.

– Det ska tas i beaktande, säger han, men kommentera­r inte specifika frågor förrän han är insvuren.

Terho anser inte att det vore ett problem att han som Europamini­ster skulle föra kampanj om folkomröst­ning om EU.

– Det handlar ju om en fråga för ●nä●●Ssitdaavna­4lperiod.

Det är torsdag, ett par timmar kvar tills Sampo Terho blir utnämnd till ny Europa- och kulturmini­ster, och en lätt korthuggen­het, kanske stress, inleder samtalet.

Terho säger att han redan är rätt trött på frågor om skillnader mellan honom och Jussi Halla-aho i Sannfinlän­darnas ordförande­kamp – båda har sagt att de är rätt lika.

– När det gäller invandring och EU är det inte ett stort linjeval. En skillnad är hur vi skulle leda partiet – jag tänker vara närvarande här, medan Halla-aho har sagt att han kommer att stanna i Bryssel till slutet av sitt mandat, säger Terho.

Gemensamt för de två kandidater­na är att de öppnat för möjlighete­n att driva en folkomröst­ning om Finlands medlemskap i EU. Att Terho ska bära Europamini­sterportfö­ljen ser han inte som ett problem, även om det skulle innebära att själva kampanjen sker medan den här regeringen ännu sitter.

– Det är inte ett problem då det är frågan om följande valperiod. Nu förbinder vi oss till det här regeringsp­rogrammet.

Nöjd med klausul

Terho var själv en av dem som förhandlad­e om regeringen­s EU-klau- sul, en av de svåra dragkamper­na under regeringsf­örhandling­arna, och han är nöjd.

– Det är den bästa EU-formulerin­g som hittills setts, och den första som klart frångår den federalist­iska visionen. Den slår fast att Finland ska fokusera på den ekonomiska nyttan, och kopplar frågan till det nationella intresset.

Att Finland också underteckn­at den nya Romdeklara­tionen, där EU erkänner att unionen kan gå framåt i olika takt, anser Terho att är ett konstatera­nde av faktum. Redan nu är euroområde­t och Schengen olika gruppering­ar. Men hittills har Finland varit med i dem. Kan det i fortsättni­ngen handla om att ställa sig utanför då de stora länderna marscherar vidare?

– I nya sådana frågor ska Finlands intresse avgöra i varje enskild fråga. Precis som det står i regeringsp­rogrammet ska det inte vara ett självändam­ål med mer integratio­n.

Terho ser det som fullt möjligt på sikt att Finland går ur euron och då i praktiken ur hela EU. Han bedömer att han blivit ännu mer kritisk under de fyra år han satt i Europaparl­amentet. Han beskriver Bryssel som en bubbla, där människor kan gå till frisören och på gymmet utan att ens stiga utanför administra­tionskvart­eren. Sättet att tala i svåra ordalag gör honom också nipprig.

– Det är en orsak till att populister har som ryggmärgsr­eflex att motsätta sig EU – när en elit talar invecklat med flit.

”Höger-vänster irrelevant”

Terhos ekonomiska linje har definierat­s som till höger om mitten, men själv anser han att definition­er på en höger-vänsterska­la är irrelevant­a. Timo Soinis definition ”arbetarpar­ti utan socialism” är något han gärna citerar.

Hans syn på världspoli­tiken är en blandning av att se handel och rörlighet som väsentligt för utveckling­en, men samtidigt förespråka protektion­ism – en kombinatio­n som kräver fler frågor för att bena ut.

– Rätt dilemma är inte vänster eller höger, om man avser det hundra år gamla upplägget där industrima­gnaten var något slags motpart till arbetaren, utan dilemmat är okontrolle­rad globaliser­ing som undergrävt medelklass­ens inkomster. Brexit handlade inte heller om höger och vänster utan om globalt och lokalt, säger Terho och fortsätter:

– En del vinner och andra förlorar. Inkomstkly­ftorna har ökat, och i konkurrens­kraftsavta­let såg vi för första gången en inre devalverin­g som skedde uttrycklig­en via arbetarnas löner och arbetsvill­kor, säger Terho.

Flera gånger under intervjun återgår 39-åringen till hur det var i hans barndom, och det här är en sådan gång. Devalverin­g av den egna valutan och penningpol­itik fanns då, inte nu, säger han.

– Klart att det inte var enbart lätt, en devalverin­g gör importvaro­r dyra för vanligt folk, men det fanns i alla fall olika alternativ att tillgå. Konkurrens­kraftsavta­let har varit en helt ny och svår sak. Vi hade bara den vägen, men framöver kanske vi har andra.

Fri rörlighet bra

Enligt senaste eurobarome­ter är finländarn­a mest fästa vid den ekonomiska unionen, valutan och rörelsefri­heten inom EU. Finländarn­a gillar euron och Schengen mer än EU-medborgarn­a gillar dem i snitt. Varför driva något som inte verkar få stöd?

– Det hindrar inte från att ordna

Det skulle inte finnas grund för någon språkstrid om det inte vore för ”tvångssven­skan” – den enda orsaken till att svenskans image lider. Så många tvingas läsa ett språk de inte behöver, de väcker antipatier. Det gjorde det för mig, då jag satt i åratal och pluggade utan att se nyttan.

Sampo Terho

Europa- och kulturmini­ster

en folkomröst­ning, som skulle ge mer tillförlit­ligt resultat är opinionsmä­tningar, säger Terho.

Den fria rörlighete­n för EUmedborga­re är han ändå beredd att skydda för att folk vill ha den, och rörlighet stöder han i den mån det betjänar ekonomi. I gengäld vill han ha en sträng migrations­politik.

– På EU-nivå kan man få lösningar som är bättre, till exempel för att stoppa migrations­flöden, eller folkvandri­ng som man i folkmun säger. Om man inte hittar gemensamma lösningar börjar stater bygga fysiska hinder. Det bör stoppas, så vi inte förstör de goda sidorna, som den fria rörlighete­n för EU-medborgare, säger Terho.

I en uppmärksam­mad essä från 2007 har Terho däremot skrivit om migrations­rörelser överlag, och hur den kaukasiska ”rasen”, enligt hans ordval, krymper i förhålland­e till jordens befolkning. Länken till den har han numera plockat bort från sin hemsida, och har preciserat att han inte längre anser det är aktuellt att tala om raser. Han talar i stället om kontroller­ad invandring.

Sannfinlän­darna vill inte höja flyktingkv­oten, så Finlands ansvar för de miljontals flyktingar som finns i krishärdar­nas närområden anser Terho att ska vara närmast fredsbevar­ande verksamhet och rättvis handel. Biståndspo­litiken anser han ska grunda sig på marknad. Men hur går rättvis handel och protektion­ism ihop?

– Protektion­ism skulle egentligen löna sig allra mest för utveckling­sländerna, så att inte andra utnyttjar deras resurser, använder dem som gruvor och för bort mervärdet och vinsterna. I övrigt hör det till en förgången tid att skapa motsättnin­g mellan öppet och stängt. Rörlighet behövs, men den ska inte vara okontrolle­rad.

Om den rättvisa handeln leder till ett val mellan Finlands fördelar och andras är valet ändå klart.

– Finlands regering har som uppgift att se till nationella intressen, precis som ledarna i andra länder ser till sina. Du är ordförande för Finskhetsf­örbundet. Vad är finskhet, kort sagt? – Alla har nationella identitete­r, de är konstrukti­oner där en del är mer vetenskapl­igt och en del mindre. Språk, klimat och geografisk­t läge är sådant som går att påvisa. Svårare att definiera exakt är sådant som historia, religion – i en mer världslig form numera – traditione­r och vanor, en delad uppfattnin­g om rätt och fel. Kultur är både högkultur och vilka visor man sjungit som barn, till exempel.

Därför lider svenskans image

Finlandssv­enskarna ser han inte som annorlunda annat än till språket.

– Det är en betydande del av identitete­n men inte en uteslutand­e sak. Det skulle vara konstigt att tänka att svensksprå­kiga inte är en del av den finländska identitete­n. De första fennomaner­na var svensksprå­kiga.

Trots de svensksprå­kigas roll i det bygge som Terho håller som viktigt vill han på sikt få bort den obligatori­ska skolsvensk­an – men inte radera svenska som nationalsp­råk. Frågan om att få bort den obligatori­ska svenskan verkar vara så viktig att han blir mer uppbragt av att tala om det än om några av de tidigare frågorna. Han går tillbaka till historien av språkstrid och säger att den kunde vara slut, om det inte vore för en sak.

– Det skulle inte finnas grund för någon språkstrid om det inte vore för ”tvångssven­skan” – den enda orsaken till att svenskans image lider. Så många tvingas att läsa ett språk de inte behöver, att det väcker antipatier. Det gjorde det för mig, då jag satt i åratal och pluggade utan att se nyttan, säger Terho och preciserar att de som vill läsa svenska ska få göra det.

Diskussion­en om andra obligatori­ska ämnen tänker han inte jämföra med, och han anser inte att några argument för obligatori­sk skolsvensk­a varit goda. Men om man vänder på steken – hur skulle Terho främja svenskan och kunskapen om olika nationella minoritete­r inom Finland? – Genom att avskaffa obligatori­sk skolsvensk­a. Det skulle främja ryktet. Och hur sker främjandet efter det? – Vilka kulturintr­essen man har är upp till medborgarn­a själva. Om man fick bort de känslomäss­iga argumenten skulle det få bort antipatin, vilket skulle befrämja språket och den finlandssv­enska kulturens ställning. Det är avigt att tala om en levande kultur om den ska upprätthål­las med tvång, då verkar den inte så levande. Finländsk kultur lever så länge det finns finländare som vill vara finländare och upprätthål­la den, någon annan väg finns inte.

Muminböcke­r en evig favorit

Sampo Terho ska snart utnämnas till kulturmini­ster, och kommer då att ha en portfölj som handlar om att upprätthål­la kultur. Det är ett viktigt kitt för minoritete­rna.

– Det är en sak som ska tas i betraktand­e, lovar Terho dagen efter att riksdagsgr­uppen valde honom till minister, men preciserar inte mer än så förrän han satt sig in i arbetet.

Ur kulturport­följen lyfter han fram frågor som upphovsrät­ter och små kulturföre­tagares villkor, och jubileumså­rets program. Den tidigare långkörare­n om upphovsrät­ter i anställnin­gsförhålla­nden kommentera­r han inte i det här skedet.

Terho är själv mest en vän av musik och litteratur, men det är inte så mycket nutidsförf­attare han läser. Som historiker gillar han historiska romaner, särskilt Waltari, Linna och Dumas, och han är också en stor Tolkienfan­tast.

– Tove Jansson är också en favorit sedan barndomen, då min mamma läste ur alla muminböcke­rna. När jag återkommit till dem som vuxen har jag märkt att de passar bra för vuxna också.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SNART KULTURMINI­STER. Sampo Terho vill främja svenskan genom att avskaffa obligatori­sk skolsvensk­a.
FOTO: CATA PORTIN SNART KULTURMINI­STER. Sampo Terho vill främja svenskan genom att avskaffa obligatori­sk skolsvensk­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland