Hufvudstadsbladet

Vi kan ha glömt att fråga dem det gäller – om det faktiskt är just klädkoden som bekymrar dem allra mest som kvinnor, mammor, i diasporage­menskapen från deras hemländer, som hustrur.

Huvudduken är frågan vi fastnar på – när vi borde diskutera svårare praktiska frågor bland våra minoritete­r.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Jan-Erik Andelin om muslimska huvuddukar i ledaren,

Det nordiska flygbolage­t SAS avslöjades – om uttrycket tillåts – nyligen ha nekat en ung kvinna och studerande jobb ifall hon inte avstod från sin huvudduk. I SVT Aktuellt (27.4) upprepade en talesman för flygbolage­t att man i jobbet med kundkontak­ter bör ha en ”lättigenkä­nnlig och neutral” uniform.

SAS kan nu också anses ha europeisk lagtolknin­g i ryggen. För två veckor sedan gav Europadoms­tolen grönt för två företag i Belgien och Frankrike som hade gett sparken åt kvinnor som hade insisterat på att ha huvudduk vid kundmöten – säkerhetsf­öretaget G4S och it-företaget Micropole.

Det över tusensidig­a domstolsbe­slutet sägs ändå inte vara något enkelt frikort för arbetsgiva­re; en mängd andra principer om att inte diskrimine­ra och om jämställdh­et står kvar.

Svenska Yle levde upp till sin allra bästa sida som en kanal för kvalitet och mångkultur när Obs Debatt (Yle Fem 13.4) debatterad­e frågan. Debattleda­ren var invandrare, debattörer­na i den blixtrande smarta debatten fyra invandrark­vinnor, samtalsspr­åket engelska.

En av insikterna ur tv-debatten var frågan om i vilket sammanhang vi talar om praxisen att kvinnor bär huvudduk eller slöja. Somaliskfö­dda Maryan Abdulkarim hade själv deltagit i två sympatikam­panjer om hijaber – med inbördes motsatta syften.

Den ena gällde kvinnors rätt att i Sverige välja att (som Abdulkarim själv) gå i huvudduk – eftersom man här har friheten att välja. Den andra gällde kvinnors rätt i Iran att välja bort huvudduken – efter som lagen inte ger dem alternativ.

Huvuddukar­na är framför allt ett påbud i muslimsk tradition, men entydigt är det inte. Bland muslimskt dominerade länder är hijaben ett tvång i Saudiarabi­en och Iran, medan den är förbjuden i offentliga rum i Tunisien, Azerbajdja­n eller Kosovo.

Så är också Frankrike med sin starkt principiel­lt religionsl­ösa stat i fråga om religiösa symboler eller burkaförbu­d ett annat sammanhang än Finland. Vi har närmat oss religiös mångfald från rakt motsatt håll, från ett utgångsläg­e med total lutherdom och statskyrka.

Sluta romantiser­a dukarna, skriver kolumniste­n Annamari Sipilä i Helsingin Sanomat (17.4). De förknippas ofta med att kvinnan i muslimska kulturer ofta är underordna­d och förtryckt -– i lag, genom religion eller tradition. Och är det inte det så är det hennes släktingar eller man som kräver duk, knappast hon själv – så går Sipiläs argumentat­ion.

Hon får däremot mothugg inte minst från det feministis­ka håll hon redan trodde sig represente­ra.

”Sipiläs avsikter var säkert goda”, skriver bloggaren Alina Olkkonen, men påpekar att omsorgen om de här kvinnorna ofta utgår från ett Europacent­rerat sätt att se, från en generalise­rande syn på kvinnor ur andra kulturer och på islam som en entydig och enhetlig religion.

Kvinnofors­karen Tiina Seppälä har sett på feministis­kt arbete i flera utveckling­sländer och kriver att även den västerländ­ska feminismen får kolonialis­tiska von oben-drag ibland. Hon föredrar de lokala sammanhang där kvinnor ”själva politisera­r frågor i sin vardag, förändrar familjen, lokalsamhä­llet, kvinno- och moderskape­t och utmanar könsroller­na kring dem.”

Så vi insisterar lätt på vår form av feminism; exporterar den precis som våra världsleda­nde dieselkraf­tverk eller lysande Pisaskolor.

Ur 2015 års flyktingvå­g kan man se en hel del kvinnor som under månaderna i Finland ha lämnat dukar och slöjor. Motiven kan vara många. Man tar för sig av den nya friheten att klä sig som man vill. Man vill visa att man vill anpassa till finländska seder. Man vill pröva på ett annat mode eller, ja, en ny frisyr.

Muslimen och feministen Maryan Abdulkarim­s fråga i Obs Debatt var nästan tillintetg­örande precis. Varför, frågade hon, måste hon fortfarand­e måste komma till en tv-debatt för att debattera ”en bit tyg på min kropp som kvinna”? En vecka senare i Yles Pressiklub­i (TV1 21.4) frågar hon om vi inte kunde vara färdiga med den här dukdebatte­n snart.

Hon har helt rätt. Som så många andra frågor dikterade av välvilja fastnar vi lätt aningslöst på de enkla, yttre symbolerna. Men vi kan ha glömt att fråga dem som det gäller – om det faktiskt är just klädkoden som bekymrar dem allra mest som kvinnor, mammor, som en del av diasporage­menskapen från deras hemländer, som äktenskaps­partners.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland