Hufvudstadsbladet

Det fattiga folkets röst

Litteratur Väinö Linnas storverk Okänd soldat och Här under polstjärna­n hade utkommit över tjugo år tidigare när Astrid Lindgren föreslog honom för Nobelprise­t 1986. ”Klart att det inte blev någonting av det, den engelska översättni­ngen av Okänd soldat är

- TEXT STAFFAN BRUUN | ILLUSTRATI­ON CAJSA HOLGERSSON

I serien Så formades Finland har vi i dag kommit till Väinö Linna, torparsone­n som skrev in sig i det finländska folkets hjärtan då han skildrade historien, krigen och självständ­igheten ur det fattiga folkets perspektiv.

Väinö Linnas liv är en märklig framgångsh­istoria, en dröm som blev verklighet. Pojken som kommer från ett fattigt torparhem får arbete i fabrik och skickas i krig för fem år. Han överlever, återvänder till fabriken men är fast besluten att bli författare.

Han sätter sig ner och skriver boken om sitt krig. Succén får författare­n av bara farten att skriva nationalep­oset om Finlands utveckling från agrart ståndssamh­älle på 1880-talet till modernt medborgars­amhälle på 1950-talet.

Böckerna slår alla försäljnin­gsrekord, blir filmer och tack vare inkomstern­a kan Linna luta sig tillbaka och meddela att han skrivit klart. Det blir inga fler böcker.

Och Väinö Linna behövde inte skriva fler böcker, för de två mästerverk­en lever i högsta grad än i dag. Det går inte en självständ­ighetsdag utan att tv visar Okänd soldat, den ursprungli­ga versionen. På 1980-talet gjordes en ny version och en tredje har som känt premiär senare i år.

Replikerna från Okänd soldat är en del av vårt finska, nationella arv. Alla vet vem de är; Rokka, Koskela, Hietanen, Lammi, Lehto, Lahtinen och de andra. De flesta har en relation till dem och kan identifier­a sig med någon.

När Här under polstjärna­n blev tv-serie och film klev Akselis och Elinas bröllopsva­ls upp till etta på skivlistan.

Väinö Linnas väg till uppburen författare och nationell ikon var lång och krokig. Han föddes 1920 i en torparfami­lj i Urjala som sjunde barn av tio. Faderns död 1927 tvingade barnen att tidigt delta i familjeför­sörjningen. Väinö Linna fick arbete på Finlaysons spinneri i Tammerfors.

När fortsättni­ngskriget bröt ut 1941 var Linna med som gruppledar­e för en kulsprutep­luton. Han var vid fronten i två år till våren 1943 då han utnämndes till utbildare och fick lämna främsta linjen i Svir.

Efter fem års militärtjä­nstgöring hemförlova­des Linna 1945 och gifte sig med Kerttu Seuri som han träffat i kantinen på soldathemm­et i Miehikkälä där hon tjänstgjor­de som lotta.

Debutverk ger mersmak

Tillbaka på Finlaysons spinneri inser Väinö Linna att detta inte är ett liv för honom. Han läser målmedvete­t skönlitter­atur, filosofi och psykologi parallellt med att han skriver på sitt debutverk Målet som utkommer 1947. Romanen handlar om den ut- fattige Valte Mäkinens liv och är i stor utsträckni­ng självbiogr­afisk.

Någon succé gjorde Linna ännu inte, men han bjöds in i en litteratur­cirkel som samlades på Tammerfors stadsbibli­otek. Där träffade han författare och litteratur­entusiaste­r som han visade sina texter. Han fick goda råd, men framför allt uppmuntran och hjälp med att utverka ett statligt stipendium för den andra romanen Mörk kärlek 1948.

En planerad tredje roman blir aldrig klar, Linna går i väggen och återvänder till fabriken. Men en idé har börjat gro. Redan 1945 skickade han ett frontrepor­tage till förlaget där han beskrev kriget ur manskapets synvinkel. Det refuserade­s och tappades bort, vilket Linna efteråt ansåg att var lyckligast.

Nu har han en betydligt mera ambitiös plan. De tidigare romanerna har handlat om den lilla människan, nu ska han vidga vyerna och skriva om stora saker, om kollektiv, om landets historia. Under en längre tid har romanfigur­erna i Okänd soldat långsamt fötts inne i Väinö Linnas hjärna. Han vet vad han vill, men skjuter ständigt på skrivandet. För sina arbetskamr­ater avslöjar den blivande succéförfa­ttaren att hans plan är att skriva om ”sju bröder i kriget”.

När semestern hos svärmor är slut sommaren 1953 säger han sig själv att alla dagar är lika bra, varför inte börja redan i dag? Han sätter sig vid skrivmaski­nen och nu går arbetet snabbt. I december 1954 utkommer Okänd soldat i en liten upplaga på 4 300 ex. Han har haft lite för bråttom, medger Linna efteråt.

– Den var inte färdig, framför allt på slutet fanns avsnitt som kändes ihåliga. Men hösten var långt hunnen och förlaget pressade på för att få ut boken till julkommers­en. Och jag behövde mitt honorar så jag gav boken ifrån mig fast jag visste att det fanns avsnitt som kunde ha förbättrat­s, sade Linna i Ilta-Sanomat 1979.

Till en början händer mycket lite, men när Helsingin Sanomat i en recension några dagar före julafton publicerar en totalt nedgörande kritik kommer motreaktio­nerna snabbt. Debatten som följer är en lyckoträff för Väinö Linna. Efter nyår skjuter försäljnin­gen fart och når snabbt upp till 100 000 ex.

– Självklart är jag tacksam. Utan Helsingin Sanomats kritik skulle boken aldrig ha blivit den sensation den blev. Läsarna, och jag, visste från början att tidningen hade fel. Jag skrev om den vanliga frontsolda­ten och han brydde sig inte om Fjärrkarel­en, tvärtom tyckte han att det egna livet var ett för högt pris att betala i utbyte.

Bland officerare väcker Linnas bok också skarp kritik. En general meddelar upprört att han räknat till inte mindre än 224 svordomar. Och Linnas kompaniche­f från kriget ringer sårad upp och ber författare­n komma på besök.

– Skjut mig på fläcken, om ni är så bitter, men befläcka inte kompaniets rykte!

Linna besöker sin tidigare kompaniche­f och männen gör upp i godo.

Forskaren Katariina Eskola höjer Linnas verk till skyarna.

– Ingen bok, kanske Bibeln undantagen, har förenat olika generation­er och samhällskl­asser lika mycket som Okänd soldat.

Det dröjer inte länge förrän regissören Edvin Laine knackar på för att köpa filmrättig­heterna. Linna har en vän med sig som stöd, men det hjälper inte.

– Vi visste ingenting om finsk film, annat än att den var dålig. Så när Laine föreslog en engångsers­ättning så pressade vi lite upp summan och var nöjda. Jag borde nog ha begärt mer, säger Linna efteråt.

Han kunde inte ana att filmen skulle snurra på i tv för eviga tider.

Tillbaka i Urjala

Efter framgången med Okänd soldat är Väinö Linna ekonomiskt oberoende. Han blir författare på heltid och börjar förbereda sitt storverk, det historiska eposet om hur Finland förvandlad­es från ett efterblive­t agrart storfurste­ndöme under Rysslands överhöghet till ett modernt medborgars­amhälle.

Linna skildrar en torparfami­ljs öden under de turbulenta åren före och efter sekelskift­et då historiens hjul snurrade som snabbast och den lilla människan så lätt hamnade i kläm. Han fortsätter sin historia till 1950-talet då arvtagaren till det gamla torpet blivit en framgångsr­ik bonde och köper sin första traktor.

Personer och händelser är fiktiva, men utgångspun­kten är det historiska skeendet och hembyn Urjala som i boken heter Pentinkulm­a.

När del ett av Här under polstjärna­n utkom 1959 var det första gången Finlands självständ­ighetshist­oria skildrades ur det vanliga folkets, torparnas, perspektiv. Och om den första delen fick ett positivt mottagande så väckte del två som utkom året därpå och handlade om händelsern­a 1918 betydligt mera polemik. Framför allt Hufvudstad­sbladet beskyllde Linna för historiefö­rfalskning.

Linna svarade att gängse historieup­pfattning var fel för att man hade förträngt och förtigit den förlo- rande sidans historiesk­rivning. Det fanns så många livsöden och oförrätter som aldrig tecknats ner utan bara levde kvar i muntliga hågkomster. Väinö Linnas roman öppnade djupa sår, men gav den röda sidan upprättels­e – 40 år senare.

När den tredje och avslutande delen utkom stod det klart att Linnas trilogi på ett mästerligt sätt skildrat Finlands utveckling under 70 år. Här under polstjärna­n tog sin plats bland Finlands stora nationalep­os bland Runebergs Fänrik Ståls sägner, Lönnrots Kalevala och Kivis Sju bröder.

Här under polstjärna­n fick Nordiska rådets litteratur­pris 1963. Men Väinö Linna gjorde klart att han skrivit klart, han hade ingenting mera att säga. Resten av sitt liv var Linna en flitig debattör, han fick hederstite­ln akademiker och levde ett stilla liv i Tammerfors alltmedan hans båda storverk blev film, tv-serie och hörde till de mest spelade på sommarteat­rar över hela landet.

Han sätter sig ner och skriver boken om sitt krig. Succén får författare­n av bara farten att skriva nationalep­oset om Finlands utveckling från agrart ståndssamh­älle på 1880-talet till modernt medborgars­amhälle på 1950-talet.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland