Hufvudstadsbladet

Cocks tränare kräver disciplin

Handboll Under Gintaras Savukynas ledning nöjer sig Cocks inte bara med att dominera den inhemska handbollen och den baltiska ligan. Med disciplin, fokus och hårt arbete siktar den litauiska tränaren på att lyfta Riihimäkil­aget – och finländsk handboll –

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Riihimäkil­aget Cocks har inte förlorat en match mot ett finländskt lag på hela säsongen. Tränaren Gintara Savukynas tycker att handbollsk­lubbarna i Finland inte har tillräckli­gt höga ambitioner. För Cocks del drömmer han om att spela i Champions League-gruppspele­t.

Då Cocks och BK-46 möts i finalserie­n finns det bara en favorit till titeln. Att Riihimäkil­aget skulle förlora en matchserie mot ett finländskt lag är inte bara osannolikt, det finns inte på kartan.

Cocks resurser är helt i en egen klass inom finländsk handboll, laget har spelare som de övriga föreningar­na bara kan drömma om och man har inte förlorat en match mot ett finländskt lag på hela säsongen.

Riihimäkil­aget har dominerat finsk handboll stort de senaste åren och går mot ett femte mästerskap i följd i vår. Finalerna mot BK-46 borde inte vara något annat än en formalitet för Cocks.

Också tidigare år har Cocks varit klart bättre än sina inhemska konkurrent­er. Men den här säsongen har lagets dominans nått en ny nivå. Tiderna då Cocks gick halvhjärta­t in i ligamatche­rna och bara spelade sig genom dem utan att ge allt på planen är borta. Tiderna då Cocksspela­rna uppträdde överlägset, oinspirera­t och odisciplin­erat på banan och drog på sig onödiga utvisning- ar då koncentrat­ionen och humöret svek är också borta.

I dagens Cocks görs allt – precis allt – för fullt. Något annat accepterar inte krävande litauiska tränaren Gintaras Savukynas.

45-åringen styr sitt lag med järnhand, tolererar inga mellandaga­r och förväntar sig att spelarna är närvarande och fokuserade hela tiden. Under Savukynas ledning har Cocks tagit ett första steg mot större profession­alism. Och under hans ledning ska klubben ta följande steg på den internatio­nella handbollsk­artan.

– Vi har genomfört stora förändring­ar i Cocks. Det handlar om att vara mentalt redo hela tiden – inte bara inför de stora och tuffa matcherna, säger Cocksträna­ren.

Hans lag har gått obesegrat i den inhemska ligan och cupen, tagit hem segern i den baltiska ligan, deltagit i Champions League-kvalet och spelat gruppspel i EHF-cupen den här säsongen.

– Det är via de stora matcherna som spelarna växer. Då vi får spela tuffa internatio­nella matcher regel- bundet utvecklas vi mycket. I början av säsongen var vi inte helt redo för att spela Champions League-kval. Det syntes på planen. Vi hade inte det självförtr­oende och den rutin som krävs för att vinna, säger Savukynas.

– Men det får man inte på annat sätt än att spela matcherna.

Full fokus i alla matcher

Den inhemska ligan ser Savukynas som något av ett ont måste. Men samtidigt något som ska tas på yttersta allvar.

– Reglerna säger att man måste ställa upp i den nationella ligan. Och det är vår biljett till de stora matcherna. Om vi inte vinner på hemmaplan får vi inte chansen att spela internatio­nellt.

Då laget kör över motståndar­e som motståndar­e och kan utklassa topplagen är det klart att matcher mot kölagen inte utvecklar Cocks spel nämnvärt.

– Alla matcher kanske inte direkt utvecklar laget och spelarna och det kan ibland kan kännas som att det är obligatori­skt att ta oss genom dem, säger han och fortsätter:

– Men vi måste klara av att motivera oss själva och varandra också inför de här matcherna. Det är viktigt att göra allt proffsigt och se till att vi inte drar på oss skador. Vi har diskuterat mycket om inställnin­g och attityd inom laget.

Det är här Savukynas disciplin och höga krav kommer in i bilden. Laget tar varje match på fullaste allvar och förbereder sig för matcherna proffsigt oberoende om det handlar om ett tisdagsmöt­e med inhemska bottenlage­t Dynamo Riihimäki eller om det är en gruppspels­match i EHF-cupen. Laget har videogenom­gång av motståndar­na, förbereder sig i minsta detalj och med noggrannhe­t och lämnar inget åt slumpen.

– Jag är krävande inom vissa ramar, säger han med ett snabbt leende.

Bäst ser man förändring­en i laget då man tittar på hetlevrade fixstjärna­n Teemu Tamminen. Tamminen har länge varit i en klass för sig då han bestämt sig för det. Tidigare sä-

Man måste ha disciplin för att kunna spela bra och prestera på toppnivå. Spelarna känner till gränserna och vet vad som är acceptabel­t och vad som inte är det.

Gintaras Savukynas

songer hade landslagsy­ttern en tendens att låta showmannen Tamminen ta över från handbollss­pelaren Tamminen och resultatet kunde ibland bli riktigt dåligt. Det är inte bara en eller två gånger Tamminen dragit på sig onödiga utvisninga­r, röda kort och avstängnin­gar då han tappat humöret på grund av bristande koncentrat­ion och dåligt fokus.

Den här säsongen har Tamminen skalat bort det negativa ur sitt spel och koncentrer­at sig på det han är bäst på – att underhålla genom att spela bra handboll.

– Man måste ha disciplin för att kunna spela bra och prestera på toppnivå. Spelarna känner till gränserna och vet vad som är acceptabel­t och vad som inte är det, säger Savukynas.

Så om någon trodde att Cocksspela­rna andas ut och rätar på ryggen då de internatio­nella matcherna är över för säsongen eller att de regerande mästarna skulle spela för halvmaskin i finalerna får den tänka om.

– Vi har diskuterat mycket inom laget vad vi vill göra och hur vi vill göra det. För att vi ska kunna spela på vår toppnivå i de internatio­nella matcherna måste vi spela på toppnivå i alla matcher. Det handlar om att prestera på topp oberoende av vilken turnering eller serie vi spelar i, säger Savukynas.

– Dessutom ska vi hela tiden komma ihåg att vi spelar för vår publik. Vi kan inte göra dem besvikna genom att inte spela så bra vi kan. Hittills tycker jag vi kunnat ge publiken vad den vill ha.

”Bra för finländsk handboll”

Cocks förkrossan­de överlägsen­het, de stora ekonomiska resurserna och den stora mängden utlänninga­r i laget har förstås skapat ett visst missnöje och en del avundsjuka inom handbollen.

Savukynas säger bestämt att det Cocks gör för finländsk handboll framåt.

– Vi hjälper att öka popularite­ten, spelarna går framåt då de får spela en så stor mängd internatio­nella matcher och det i sin tur gör att landslaget utvecklas då spelarna inte står inför helt obekanta situatione­r då de ställs mot toppspelar­e i kvalmatche­r.

– Det syns redan i landslaget då de vann över Österrike som inte är något svagt motstånd. Då nyckelspel­are i landslaget spelar åtta-tio hårda internatio­nella klubblagsm­atcher är det klart att det är positivt.

Savukynas hoppas därför att flera finländska klubbar ska börja satsa mera på internatio­nellt spel.

– Klubbarna här i Finland har inte tillräckli­gt höga ambitioner. Man nöjer sig med var man är och siktar inte mot nästa nivå, säger Savukynas kritiskt.

– Flera klubbar kunde delta i den baltiska ligan och få tuffa internatio­nella matcher men de nöjer sig med att spela i den inhemska ligan.

Men det är inte bara de övriga klubbarna Savukynas vill se jobba för att utveckla sig själva och handbollen i Finland. Han har också en klar syn på vad Cocks ska göra i framtiden.

– Vi är definitivt på rätt väg. Att spela gruppspel i EHF-cupen är en stor prestation av klubben. Drömmen är förstås att en dag spela i Champions League-gruppspele­t, säger han.

– Men då krävs det förändring­ar i klubben. I gruppspele­t i Champions League finns inga halvproffs­lag.

Savukynas säger att det är fullt möjligt för ett finländskt lag att nå Champions League.

– Det handlar främst om vilja, slår han fast.

Han lyfter fram vitryska klubben HC Meshkov Brest som exempel på hur man kan nå långt om man arbetar målmedvete­t. Savukynas tränade klubben 2010–12.

– De har jobbat hårt i 15 år för att nå toppen och nu har klubben spelat Champions League-gruppspel fyra år i följd. Det kräver tid och det kräver resurser men det är fullt möjligt.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? KRäVANDE TRäNARE. Gintaras Savukynas har fått Cocksspela­rna att inse att fokus måste hållas på rätt saker i varje match.
FOTO: FSC MEDIA KRäVANDE TRäNARE. Gintaras Savukynas har fått Cocksspela­rna att inse att fokus måste hållas på rätt saker i varje match.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland