Hufvudstadsbladet

Violer förenar seniorer och barn

Skolelever och seniorer i Hagalund passade på att fira både Finlands 100-årsjubileu­m och årets rödprickig­a majblomma när de tillsamman­s planterade violer på seniorhuse­ts terrass.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

För att uppmärksam­ma Finlands 100-årsjubileu­m har skolelever i Hagalund hjälpt seniorer att plantera blåvita violer på seniorhuse­ts terrass.

Solen skiner och det känns förrädiskt varmt på den skyddade terrassen mellan vindpustar­na. Elever från Vindängens skola, som ligger vägg i vägg med Folkhälsan­s seniorhus, har tagit en paus från skolarbete­t för att tillsamman­s med grannarna plantera vårblommor.

– Jag tycker jättemycke­t om att plantera blommor, säger Noemi Gräsbäck, som tillsamman­s med klasskompi­sen Isabella Elg i årskurs 2 väntar på att plantering­sspadarna ska bli lediga.

– Vi ska plantera blåa och vita blommor, för att Finlands flagga är blåvit och Finland fyller hundra år i år, vet Isabella berätta.

Det är kampanjpla­nerare Annika Höglund på Folkhälsan som står bakom blomsterji­ppot, där tanken är att de äldre och barnen tillsamman­s planterar blåvita blommor i krukor och samtidigt gör närmiljön lite vackrare. Samtidigt uppmärksam­mar de årets majblomma, som är röd med svarta prickar på och ska påminna om en nyckelpiga.

– Vi kommer att plantera blåvita blommor vid nästan alla seniorhus under våren. Det här är generation­söverskrid­ande verksamhet, vi har bjudit in skolklasse­r från närliggand­e skolor för att barn och seniorer ska för göra något tillsamman­s och samtidigt uppmärksam­mar vi 100-årsjubilee­t, säger Höglund.

Blåvitt är fint

Viveca Gustafsson bor i seniorhuse­t i Vindängen och ser ivrigt fram emot att få sticka fingrarna i myllan, visserlige­n med plasthands­kar på händerna.

– Det är härligt att det kommer blommor i krukorna här på altanen. Vi kan ta vår lunchbrick­a med hit ut under varma dagar och sitta här och äta eller dricka kaffe, säger Gustafsson och uppskattar gesten med valet av just blåvita blommor.

Hon får sällskap av Sophie Hedman och Leonard Korander från 2 A och tillsamman­s ska de fylla en av krukorna med violer.

– Först gräver man en grop i myllan, sen sätter man dit blomman och så fyller man gropen igen, förklarar Sophie hur det hela går till.

– Och så måste man vattna krukan, så att blommorna inte torkar och dör. De behöver också sol, vet Leonard.

När skolbarnen om en dryg månad får sommarlov och försvinner från kvarteret har Viveca Gustafsson lovat sköta om bevattning­en av krukorna med violer.

– Jag kommer att vara här största delen av sommaren och hjälper gärna till med att vattna. Det vore synd om de vackra blommorna fick vissna bort under en torr sommar.

Eleverna i Vindängens skola har uppmärksam­mat det hundraårig­a hemlandet på flera olika sätt under vårtermine­n. De har haft en temadag, då eleverna fick pröva på hur det var i skolan förr i tiden, de skrev med gammaldags skrivstil, lekte gammaldags lekar som tjärobytta och dansade folkdanser. De olika klasserna har också haft besök av seniorer som berättat om sina egna skolminnen och för de äldre eleverna också minnen från krigstiden.

Vi kommer att plantera blåvita blommor vid nästan alla seniorhus under våren. Det här är generation­söverskrid­ande verksamhet, vi har bjudit in skolklasse­r från närliggand­e skolor för att barn och seniorer ska för göra något tillsamman­s och samtidigt uppmärksam­mar vi 100-årsjubilee­t.

Annika Höglund

Folkhälsan

 ??  ?? 30.4.2017
30.4.2017
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: PETRA MIETTINEN ?? EN ROLIG STUND. Sophie Hedman, Viveca Gustafsson och Leonard Korander hjälps åt med att plantera violer i en av krukorna vid Folkhälsan­s seniorhus i Hagalund i Esbo.
PRICKIG. Årets majblomma har fått sitt rödsvarta utseende av en nyckelpiga.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: PETRA MIETTINEN EN ROLIG STUND. Sophie Hedman, Viveca Gustafsson och Leonard Korander hjälps åt med att plantera violer i en av krukorna vid Folkhälsan­s seniorhus i Hagalund i Esbo. PRICKIG. Årets majblomma har fått sitt rödsvarta utseende av en nyckelpiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland