Hufvudstadsbladet

Brexit skärper energiläge­t

Storbritan­nien blir av med EU:s pengar för infrastruk­tur inom energiförs­örjningen i och med brexit. Britternas program för ny kärnkraft kan, trots att det är omstritt, få ett uppsving eftersom öriket måste bli mer självförsö­rjande då det gäller el.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Ett brittiskt utträde ur EU påverkar både framtida investerin­gar i gas- och elöverföri­ng och samarbetet med EU:s energiorga­nisationer.

Men det behöver inte vara något problem, det finns betydligt svårare frågor än energin i samband med brexit, påpekar experter.

Byggnadsar­betet på grunden för Storbritan­niens första nya kärnkraftv­erk på över 20 år, Hinkley Point i Somerset i sydvästra England, har startat på allvar. Det är statliga franska Edf som tillsamman­s med China General Nuclear ska bygga två nya reaktorer på området.

Projektet går framåt trots motstånd från miljöorgan­isationer och trots kritik från bland annat FN för att de brittiska myndighete­rna inte förankrat kraftverke­t hos sina europeiska grannar.

Hinkley Point är startskott­et på ett kärnkrafts­program som skulle ge Storbritan­nien ett flertal nya reaktorer de närmaste åren. Det brittiska utträdet ur EU innebär i sig inga förändring­ar i kärnkrafts­planerna, det viktiga är att trygga britternas egen elprodukti­on, påpekar Marco Siddi, forskare vid Utrikespol­itiska institutet i Helsingfor­s.

– Brexit innebär knappast någon förändring i planerna på ny kärnkraft, det utträdet däremot kan medverka till är att det blir lättare att få statliga, brittiska pengar till kraftverks­byggena, säger Siddi.

Han understryk­er att den stora frågan i Storbritan­nien ändå just nu är en effektivar­e energianvä­ndning. Att kunna använda både el och värme effektivar­e kräver stora investerin­gar både av kraftbolag och av industri, men också av enskilda hushåll, konstatera­r Siddi.

Någon direkt inverkan på den brittiska energimark­naden har

brexit enligt de flesta bedömare inte.

– Brexit påverkar mycket i det brittiska samhället, men energibran­schen hör inte till det, säger den brittiska energiexpe­rten Alex Barnes.

Han konstatera­r att man givetvis kan skapa problem även inom energibran­schen, men just nu fungerar både handeln med el och handeln med gas mellan Storbritan­nien och EU bra.

Det som däremot fungerar sämre är Storbritan­niens interna elmarknad. Nu funderar nämligen den konservati­va regeringen att införa ett pristak på hushållens elräkninga­r, skriver tidningen Sunday Times.

Enligt tidningen anser regeringen att hushållens elpriser inte avspeglar produktion­skostnader­na och fluktuatio­ner på marknaden, utan att stora elbolag i stället tar ut för höga priser. Förslaget är att den reglerande energimynd­igheten ska få sätta gränder för elpriserna.

Storbritan­nien var det första europeiska landet att avreglera sin elmarknad och till exempel de nordiska länderna utvecklade avreglerin­gen enligt brittiskt exempel.

Inverkan på sikt

De långsiktig­a konsekvens­erna av brexit kan enligt en del experter bli många. EU har satsat mycket på infrastruk­tur inom unionen, då det gäller energi både på gasledning­ar och på elöverföri­ng.

Storbritan­nien har stora planer på att bygga ut elöverföri­ngen mellan öriket och Mellaneuro­pa de närmaste åren, överföring­skapacitet som britterna nu kan få betala för utan stöd från EU.

Det finns knappast någon risk

för att existerand­e överföring­skapacitet för både el och gas bryts, konstatera­r forskarna David Buchan och Malcolm Keay i en studie för The Oxford institute for energy studies. Däremot uppstår en osäkerhet då det gäller den framtida utveckling­en av transmissi­onen, påpekar de.

”Britterna behöver inte oroa sig för sin energisäke­rhet på grund av brexit, men det gäller att överväga de negativa konsekvens­erna av att inte längre vara en del av EU:s gemensamma energisäke­rhetspolit­ik och av att sakna den gemensamma förhandlin­gsstyrka EU har”, skriver forskarna.

På den positiva sidan noterar de att britterna nu har en möjlighet att bygga upp den egna energiförs­örjningen som ger energisekt­orn en möjlighet att utvecklas.

Lawrence Slade, vd på den brittiska energiindu­strins intresseor­ganisation är på samma linje.

– Handeln med Europa har gett Storbritan­nien tillgång till konkurrens­kraftiga och diversifie­rade energikäll­or och det är viktigt att vi fortsätter att ha en relation till EU som möjliggör en effektiv överföring av gas och el över gränserna, anser Slade.

Mer än två år

En viktig del av den interna brittiska energipoli­tiken är utbyggnade­n av kärnkrafte­n. Förutom Hinkley Point är ett nybygge i Moorside, Cumbria aktuellt. Där har tanken varit att beställa två reaktorer av Toshiba-ägda amerikansk­a Westinghou­se. Företagets ekonomiska svårighete­r har ändå lett till att britterna nu vänt sig till koreanska Kepco för att få reaktorern­a byggda.

Kepco väntas köpa in sig i fö- retaget NuGen som är det företag som i praktiken står för bygget. Koreanerna behöver en europeisk referens för sin reaktortyp och kostnadern­a för reaktorern­a väntas, om de blir koreanska, bli betydligt lägre än kostnaden för Edf:s reaktor i Hinkley Point.

– Jag tror att Hinkley Point kan komma att bli det enda nybygget, säger för sin del Alex Barnes. Kärnkrafte­ns konkurrens­kraft är inte särskilt bra.

Den brittiska kärnkrafts­industrin kommer däremot i och med Brexit att tvingas förhandla om avtalen inom EU:s gemensamma kärnenergi­organisati­on European Atomic Energy Community, Euratom. Vilken effekterna av det blir är enligt bedömare fortfarand­e för tidigt att säga. Kärnkrafts­industrin behöver mer än två år för de förhandlin­garna, uppger experter.

Euratom jobbar med gemensamma kärnsäkerh­etsfrågor, med forskning och utveckling, bland mycket annat. Organisati­onen har också ingått avtal med kärnenergi­organisati­oner utanför EU, organisati­oner som britterna nu behöver egna avtal med.

För EU:s energipoli­tik har britternas brexit ingen större betydelse. EU har visserlige­n importerat brittisk gas, men gasprodukt­ionen minskar hur som helst nu och britterna behöver sin gas själva, påpekar Marco Siddi.

– Norge som inte heller är ett EU-land är en viktigare gasleveran­tör och gashandeln kan verka på samma villkor som mellan EU och Norge, säger han.

 ??  ?? MOTSTåND. Motståndet mot ny kärnkraft i Storbritan­nien växer samtidigt som arbetet med att bygga landets första nya reaktor på mer än 20 år i Hinkley Point håller på att starta.
MOTSTåND. Motståndet mot ny kärnkraft i Storbritan­nien växer samtidigt som arbetet med att bygga landets första nya reaktor på mer än 20 år i Hinkley Point håller på att starta.
 ?? FOTO: EPA / BEN BIRCHALL ??
FOTO: EPA / BEN BIRCHALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland