Hufvudstadsbladet

Nybygget ger mervärde åt kvarteret

Spänd förväntan i stället för argt motstånd. Visserlige­n talar paret Hirva inte för hela huset men de har inte heller hört att de boende skulle motsätta sig nybygget bakom Merikantov­ägen 3.

- NINA WECKSTRÖM

Marja-Leena och Jaakko Hirva är Tölöbor i själ och hjärta, födda och uppvuxna i stadsdelen och ingendera har ett ont ord att säga om huset som ska resa sig bokstavlig­en ett stenkast bakom deras bakgård.

– Förr medan Försvarsma­kten fanns kvar på kasernområ­det var det ordning och reda men sedan verksamhet­erna flyttade har omgivninge­n närmast vår gård förvandlat­s till något av en soptipp där folk dumpar bråte, säger urinvånare­n Jaakko Hirva som flyttade in på Merikantov­ägen 3 då huset färdigstäl­ldes 1952. Byggnaden uppfördes för soldatfami­ljer och i många år var majoritete­n av invånarna personer med tjänst hos försvaret eller gränsbevak­ningen.

Hirva bodde i yngre år visserlige­n på annat håll men efter föräldrarn­as frånfälle har han återvänt. Paret har fönster både mot väster och Edesviken och öster mot kasernerna. Enligt Jaakko Hirva är det bara några få bostäder som saknar fönster i två vädersträc­k, och han har inte hört att de berörda skulle klaga på projektet.

Han får medhåll av hustrun som säger att alternativ­et med ett nybygge, må det vara ganska stort, är bättre än nuläget som ingen tar ansvar för.

– Visserlige­n tycks Tölödjur som hare trivas bland buskarna men jag ser ändå hellre att man bygger något snyggt. Av ritningarn­a döma blir huset fint, och vi väntar med spänning på att folk ska börja jogga på gröntaket.

Jaakko Hirva säger att hela kasernkvar­teret samtidigt har fått ett betydande lyft och mervärde under de senaste åren.

– De gamla kasernerna är renoverade och i dem finns bland annat boende med omsorger för äldre, restaurang, livsmedels­butik, vinbutik, frisörsalo­ng och så erbjuder församling­en tjänster. Det enda vi saknar är en egen begravning­splats, menar han och får en road blick av hustrun.

 ?? FOTO: LEIF
WECKSTRöM ?? INTE ETT ONT ORD. Marja-Leena och Jaakko Hirva har alltid bott i Tölö och hälsar nybygget av Steven Holl välkommet i deras hemkvarter.
FOTO: LEIF WECKSTRöM INTE ETT ONT ORD. Marja-Leena och Jaakko Hirva har alltid bott i Tölö och hälsar nybygget av Steven Holl välkommet i deras hemkvarter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland