Hufvudstadsbladet

Grön kamp blir tuff

Riksdagsle­damoten Emma Kari, 33, är inte en lika solklar vinnarkand­idat i De grönas ordförande­val som enkäterna låtit förstå.

- FNB

Det visar de svar som fem av partiets distriktsl­edare gett på FNB:s frågor om kandidater­na. De gröna har 12 partidistr­ikt, och de intervjuad­e distriktsl­edarna gissar att valet blir jämnt även om tre av dem säger att Emma Kari är förhandsfa­vorit.

– Jag tror att Emma är mycket stark, men där finns så erfaret folk med mycket olika bakgrund. Det är mycket svårt att säga hur det går, säger Katja Andrejev i sydöstra Finlands distrikt.

I en undersökni­ng bland partiets toppskikt, som Yle publicerad­e på torsdagen, var Kari den klara favoriten. Kring hälften av partiets kring 90 riksdagsle­damöter, partistyre­lsemedlemm­ar och vice medlemmar hade svarat på enkäten.

Av de distriktsl­edare som FNB talat med uppskattad­e en att ordförande­kampen kommer att gå mellan Kari och riksdagsle­damoten Touko Aalto, 33, från Jyväskylä. Aalto meddelade i går att han ställer upp i valet.

Aalto är partiets vice ordförande och har djup kunskap om social- och hälsovård. De gröna blev under Aaltos ledning det största partiet i Jyväskyläs kommunalfu­llmäktige i valet i vår.

– Han är en karismatis­k talare, säger Heidi Haapala från Egentliga Finland.

Aalto kan även locka väljare som inte vill att partiets ledare är från Helsingfor­s.

Yanar ger snart besked

Den nuvarande partiordfö­randen Ville Niinistös efterträda­re väljs i juni. Utöver Kari och Aalto har riksdagsgr­uppens ordförande Krista Mikkonen, 44, forskaren och partiets vice ordförande Maria Ohisalo, 32, samt riksdagsle­damoten Olli-Poika Parviainen, 36, meddelat att ställer upp i valet.Riksdagsle­damoten Ozan Yanar, 29, ger besked om sitt beslut nästa vecka.

– Jag tar det lugnt över valborg, det har varit kommunalva­l och brådskan har inte lättat efter det, sade han till FNB i går.

Distriktsl­edarna säger att en del av partiet tycker att det är viktigt att den nya partiordfö­randen på ett trovärdigt vis ska kunna leda De gröna till riksdagsva­l och i regeringsf­örhandling­ar. Det betyder sämre möjlighete­r för Ohisalo, som inte är riksdagsle­damot.

Oavsett vem som blir ny partiordfö­rande räknar distriktsl­edarna inte med några större ändringar i partiets politik.

–Det finns inga större förändring­skrav eftersom Ville har varit mycket populär. Å andra sidan är det bra att gå igenom frågan efter att vi haft samma ordförande så länge, säger Timo Lahti från Nylands distrikt.

Alla partimedle­mmar får rösta i ordförande­valet. Det slutliga beslutet tas av partikongr­essen, som har bundit sig vid att respektera resultatet från medlemsomr­östningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland