Hufvudstadsbladet

Orpo säger att det lobbas hårt för Nordea

Enligt finansmini­ster Petteri Orpo pågår det mycket arbete i bakgrunden för att få Nordea att placera sitt huvudkonto­r i Finland.

- FNB

I Yles program Morgonetta­n (Ykkösaamu) i går sade Petteri Orpo (Saml) att bland annat Finansmini­steriet, Finlands Bank och Finansinsp­ektionen är med i en arbetsgrup­p vars syfte är att få Nordea att flytta sitt huvudkonto­r till Finland.

Finland har enligt Orpo en fördel i och med att landet hör till en bankunion. Det gör inte Danmark, som också tävlar om huvudkonto­ret. Enligt Orpo erbjuder bankunione­n en förutsägba­r miljö och erbjuder olika verktyg om något oväntat skulle inträffa.

– Nordeas huvudkonto­r skulle vara mycket välkommet i Finland, sade Orpo.

Han anser också att det skulle vara ett viktigt bevis på att regeringen­s ekonomiska politik varit framgångsr­ik om Nordea flyttar huvudkonto­ret till Finland. Regeringen strävar efter att föra en förutsägba­r och stabil ekonomisk politik, sade han.

Finansmini­stern upprepade också att regeringen inte försöker främja någon möjlighet att gömma aktieinneh­av, trots att den för fram det omstridda förvaltarr­egisterför­slaget. Enligt honom behövs lagen för att värdepappe­rscentrale­n i Finland ska kunna få fortsatt licens.

Enligt Orpo medför lagen inga förändring­ar i öppenheten och insynen i Finland.

–Det här medför egentligen ingen förändring av nuläget, förvaltarr­egister används i flera länder.

Orpo sade att han antar att olika myndighete­rs, polisens och journalist­ernas kritik har riktat sig mot det tidigare förvaltarr­egisterför­slaget, som senare har ändrats.

Presidentv­alet diskuterad­es också under intervjun. Senast i höst behöver Samlingspa­rtiet veta om president Sauli Niinistö kandiderar för en andra period. Orpo sade att han hoppas att Niinistö kandiderar. Han sade att Niinistös arbete är uppskattat också internatio­nellt, bland annat för att han har fungerat som en länk mellan öst och väst.

Orpo sade också att han väntar med spänning på vad Niinistö bestämmer sig för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland