Hufvudstadsbladet

Ny demonstrat­ion mot Putin i Moskva

I går lämnade hundratals människor i Moskva in ett brev till president Putin där de uppmanade honom att avgå. I Sankt Petersburg greps ett trettiotal personer som försökte göra samma sak.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA – Jag är här för att jag har fått nog av vad som pågår i landet. Jag har fått nog av vår president. Han sitter sin tredje period vid makten och har inte uppfyllt ett enda av sina löften, säger den 57-åriga läkaren Olga Mazoreva.

Välklädd och välvårdad står hon tålmodigt och köar i den gassande aprilsolen tillsamman­s med tusentals andra Moskvabor. Kön rör sig sakta framåt i en korridor av järngrinda­r. Antalet poliser är stort, bland dem civilklädd­a poliser som fotografer­ar de köande.

– De är från Centrum för kampen mot extremism. De kämpar mot extremiste­r. Sådana som vi, säger Olga Mazorva och skrattar hjärtligt.

I slutet av kön släpps folk in i små grupper på presidente­ns kontor, som tar emot breven där Vladimir Putin uppmanas avgå i stället för att ställa upp i nästa års presidentv­al. Aktionen kallas ”Nadoel”, vilket betyder ungefär ”Vi har fått nog” och skulle enligt planerna genomföras i ett trettiotal ryska städer. Bara i elva städer hade myndighete­rna gett sitt tillstånd.

Enligt den statliga nyhetsbyrå­n Interfax deltog bara 250 personer i Moskva. Echo Moskvys utsända rapportera­r om minst 500 deltagare. HBL:s utsända på plats kan be- kräfta att antalet såg ut att överskrida minst 500.

Utan tillstånd

Det är Michail Chodorkovs­kij, oligarken i landsflykt, och hans organisati­onen ”Otkrytaja Rossija” (Öppet Ryssland) som har organisera­t aktionen. Det är inte en demonstrat­ion i egentlig mening och det hela har ordnats utan myndighete­rnas tillstånd.

I Moskva väljer polisen en pragmatisk linje och ordnar med korridorer så att folk kan köa och lämna in sina brev. I Putins hemstad Sankt Petersburg avslutas däremot det hela på en kvart av polisen, som griper ett trettiotal personer.

– Jag protestera­r i egenskap av läkare. Sjukvården håller på att falla samman. I både Moskva och resten av landet har de dragit ned på antalet sjukhusbäd­dar med hälften. Resultatet är att folk dör innan de kommer till sjukhuset. År 2017 är detta verklighet, i Moskva centrum! säger Olga Mazoreva.

Hon är också upprörd över den ekonomiska situatione­n och Putins utrikespol­itik.

– Vår industri och vårt jordbruk ligger för fäfot, vi lever på olja och gas. Hela världen är plötsligt våra fiender, inklusive våra närmaste grannar georgier och ukrainare! Hur är det möjligt? Jag förstår att det här bara är en bubbla i luften men åtminstone kommer jag inte att skämmas inför mina barn, konstatera­r Mazoreva innan hon blir insläppt av presidente­ns stab.

President till 2024?

Nästa år håller Ryssland presidentv­al. Att Putin ställer upp har han ännu inte bekräftat, men allt tyder på att han inte har för avsikt att lämna makten ifrån sig. Under hans tid vid makten har valmyndigh­eterna aldrig släppt fram en enda stark motkandida­t och valfusket har varit uppenbart i både duma- och presidentv­al. Putin har också ändrat grundlagen så att presidente­n sitter i sex år, i stället för fyra, och samma person kan ställa upp för en tredje och fjärde period ifall vederböran­de har avgått emellan.

Putin var Rysslands president i två fyraårsper­ioder 2000–2004 och 2004-2008. Därefter var Dmitrij Medvedev president 2008-2012. När Putin vann presidentv­alet 2012 hade grundlagen alltså ändrats så att den ryska presidente­n nu sitter sex år i rad vid makten.

Om Putin alltså ställer upp i valet nästa år och vinner kommer han att vara Rysslands president fram till 2024. Det är en framtidsut­sikt som Denis Balandin, en 29-årig programmer­are från Perm, inte vill acceptera.

– Jag ser saker som inte är som de borde vara varje dag: Korruption, stölder, laglöshet. Ingen yttrandefr­ihet, ingen pressfrihe­t. Ingen kontakt mellan folket och staten. Så har det varit i åratal. Vi måste göra något, vi kan inte bara sitta och vänta, säger han.

Revolution­srädsla

Balandin deltog också i den senaste stora demonstrat­ionen mot korruption i Moskva den 26 mars. Den organisera­des av opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj. Tusentals personer deltog och polisen grep flera hundra.

Den här gången är det inte lika mycket folk ute på gatorna. En avgörande orsak är att Navalnyj är en betydligt populärare person än Chodorkovs­kij och dessutom mycket skickligar­e på att använda sig av sociala medier.

– Navalnyj är väldigt känd. Om han kom till makten ... uppriktigt sagt ser jag inte den möjlighete­n. Jag tror att det enda sättet att få till stånd ett maktskifte är genom en revolution.

Många i Ryssland är rädda för just revolution­er.

– Alla är rädda. Men å andra sidan, när vi såg hur många som greps den 26 mars förstod vi att de ändå inte kan gripa alla. Folket vill ha förändring, säger Denis Balandin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VASILY MAXIMOV ?? PROTEST. Hundratals marscherad­e mot korruption och laglöshet i centrala Moskva.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VASILY MAXIMOV PROTEST. Hundratals marscherad­e mot korruption och laglöshet i centrala Moskva.
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURéN ?? HAR FåTT NOG. – Jag protestera­r i egenskap av läkare. Sjukvården håller på att falla samman, säger Olga Mazoreva.
FOTO: ANNA-LENA LAURéN HAR FåTT NOG. – Jag protestera­r i egenskap av läkare. Sjukvården håller på att falla samman, säger Olga Mazoreva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland