Hufvudstadsbladet

USA inleder militärövn­ing med Sydkorea

Det amerikansk­a hangarfart­yget USS Carl Vinson är framme i Japanska havet, där USA och Sydkorea har inlett en gemensam militärövn­ing. Kraftmätni­ngen inleds bara timmar efter kärnvapend­iktaturen Nordkoreas misslyckad­e robottest.

- TT-AFP-REUTERS

Ett franskt örlogsfart­yg anlände till Japan i går för en gemensam militärövn­ing, där även brittiska soldater kommer att delta.

Nordkoreas robot avfyrades tidigt i går morse lokal tid, enligt sydkoreans­k och amerikansk militär – bara timmar efter att de 15 medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd hade träffats för att avhandla Nordkoreak­risen.

”Illa!”, skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

Men testet rapportera­s ha misslyckat­s och roboten nådde aldrig särskilt långt.

”Hot mot Japan”

Från Sydkorea kommer starka fördömande­n. Moon Jae-In, som väntas bli landets nye president efter valet i maj, uppmanar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att ”omedelbart sluta med sina vårdslösa och provokativ­a handlingar” och i stället samarbeta med det internatio­nella samfundet.

Samtidigt anklagade Pyongyang, via den statliga nyhetsbyrå­n KCNA, USA för att ligga bakom det upptrissad­e läget i regionen:

”Om ett krig bryter ut på halvön kommer USA att hållas fullkomlig­t ansvarig för det, oavsett vem som utför en förebyggan­de attack.”

Den gemensamma militärövn­ingen med Sydkorea ses som en provokatio­n av Pyongyang, och Kina har uppmanat USA att sätta stopp för den.

Grannlände­rna Japan och Ryssland är tydliga med att de inte vill ha en militär lösning på krisen.

Det nya robotteste­t upprör Japans premiärmin­ister Shinzo Abe.

– Det är ett stort hot mot vårt land. Det här är absolut inte acceptabel­t, säger Abe som vill se fortsatt tryck från USA och Kina mot regimen i Pyongyang.

förväntnin­gar på kina

Shinzo Abe säger att Pekings roll är extremt viktig, och välkomnar Donald Trumps samtal om krisen med Kinas president Xi Jinping.

– Som premiärmin­ister fokuserar jag på Kinas respons. Kina, hoppas jag, kommer att spela en konstrukti­v roll. Jag har höga förväntnin­gar på att Kina spelar sin roll på rätt sätt, säger Abe.

Ett ansvar som Kina, som hållit Nordkorea under armarna, dock inte vill bära ensamt.

Vid mötet i FN sade landets utrikesmin­ister Wang Yi att det inte bara är upp till Kina att lösa problemet med Nordkorea.

– Nyckeln till att lösa kärnvapenf­rågan på halvön ligger inte i händerna på den kinesiska sidan, sade Wang Yi.

prata med Trump

Även Filippiner­nas president Rodrigo Duterte har saker att säga i frågan.

I sin roll som nuvarande ordförande för sydostasia­tiska samarbetso­rganisatio­nen Asean ska han prata med Donald Trump, mana honom till besinning och att inte spela Nordkoreas diktator i händerna. Det meddelade Duterte på en pressträff i Manila i går.

– Killen (Kim Jong-Un) vill helt enkelt göra slut på världen, det är därför han är väldigt glad. Han ler alltid. Men han vill verkligen göra slut på allt, sade Duterte.

 ?? Foto:
EPA EPA-PHoto / ALL oVER PREss / Us DEPARtMENt oF DEFENsE HANDoUt ?? Övning. Hangarfart­yget USS Carl Vinson anlände till Japanska havet.
Foto: EPA EPA-PHoto / ALL oVER PREss / Us DEPARtMENt oF DEFENsE HANDoUt Övning. Hangarfart­yget USS Carl Vinson anlände till Japanska havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland