Hufvudstadsbladet

Blixtsnabb­a ryck på toppmöte

Fyra minuter tog det – sedan var rest-EU:s ledare överens om sitt förhandlin­gsmandat kring Storbritan­niens utträde ur EU. Enighet är modeordet i Bryssel.

- HBL-FNB–TT/ANNIINA LUOTONEN

Gårdagens ovanligt snabba toppmöte mellan de 27 medlemslän­derna som stannar i unionen kan bli det sista i sitt slag. Ledarna torde få mer att tugga på då de verkliga förhandlin­garna med Storbritan­nien inleds på sommaren.

EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker tror att britterna underskatt­ar problemen de står inför.

– Redan den enskilda frågan om medborgarn­as rättighete­r innehåller egentligen 25 olika frågor som måste lösas, sade Juncker.

Gränsdragn­ingen blir synlig redan i frågan om EU:s läkemedels­och bankmyndig­heter. EU-länderna anser att det är självklart att de flyttar bort från Storbritan­nien då landet lämnar unionen, medan britterna anser att flytten är en förhandlin­gsfråga.

Enigheten under helgens toppmöte kan bli svår att hålla vid liv då förhandlin­garna inleds. Det blir sannolikt splittrade åsikter senast då medlemslän­derna ska besluta hur budgethåle­t som britterna lämnar efter sig ska fyllas.

Om någon tror sig uppnå något från ett splittrat EU 27 så är det en vanförestä­llning. Donald Tusk EU:s permantent­a ordförande

Medborgarn­as rättighete­r

tDe kvarvarand­e EU-länderna kämpar även om vem ska få de topptjänst­er som britterna nu har. Samtalen inleddes redan under toppmötet, men frågan kommer att leda till en lång process mellan medlemslän­derna.

– Om någon tror sig uppnå något från ett splittrat EU 27 så är det en vanförestä­llning, sade EU:s permanenta ordförande Donald Tusk.

EU-länderna vill slutföra förhandlin­garna i tre frågor redan de kommande månaderna. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade att EU siktar på att frågorna kring medborgarn­as rättighete­r, Nordirland­s ställning och ekonomiska ansvar ska vara lösta i oktober eller november.

Både EU och Storbritan­nien har lovat att lösa frågan om sina medborgare­s rättighete­r så fort som möjligt.

Men så som i alla förhandlin­gar gäller principen att detaljerna inte klarnar förrän allt är fastslaget. Med andra ord kommer EU-medborgare i Storbritan­nien och britter i EU att få vänta till slutet av nästa år då utträdesav­talet ska vara klart.

EU kräver att EU-medborgare i Storbritan­nien ska få rätt att ansöka om medborgars­kap då de varit bosatta i Storbritan­nien i fem år.

Irlands gräns i fokus

Parterna vill inte se en hård gräns mellan Irland och Nordirland eftersom det skulle hindra de täta förbindels­erna över gränsen och hota freden.

EU medger i sin förhandlin­gsplan att det behövs ”flexibla och fantasirik­a lösningar” för att uppnå målet.

I Gibraltarf­rågan utgår EU från att Spanien och Storbritan­nien är i avgörande ställning.

Frågan om bokslutet är en av de mest känsliga frågorna och väntas leda till motsättnin­gar.

EU utgår ifrån att Storbritan­nien måste stå för de ekonomiska förpliktel­ser som landet ådragit sig som EU-medlem. Hårda förhandlin­gar är att vänta om exakt hur summan ska slås fast.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/
EMMANUEL DUNAND ?? ÖVERENS. Statsminis­ter Juha Sipilä i samspråk med sina svenska och luxemburgs­ka kolleger Stefan Löfven och Xavier Bettel.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ EMMANUEL DUNAND ÖVERENS. Statsminis­ter Juha Sipilä i samspråk med sina svenska och luxemburgs­ka kolleger Stefan Löfven och Xavier Bettel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland