Hufvudstadsbladet

Fartgupp i sikte på Teslas framgångsf­ärd

Säkerhetsr­isker, räckviddså­ngest och förlorad exklusivit­et. Det är några hinder som Tesla kan möta i sin hajpade satsning från lyxåk till folkbil. – Det är en helt ny situation som Tesla ställs inför, säger fordonsfor­skaren Mikael Wickelgren.

- FNB–TT

Superentre­prenören Elon Musk siktar inte bara mot stjärnorna med sitt rymdprogra­m SpaceX. Han spänner också bågen för elbilstill­verkaren Tesla. Om fem år tror Musk att bolagets redan skyhöga värderinga­r kommer att dubbleras, vilket kan placera Tesla jämsides med världens mest värderade bolag, Googles moderbolag Alphabet och Apple, enligt tekniksajt­en Electrek.

Men vägen dit kan vara lång och krokig, enligt Mikael Wickelgren, fordonsfor­skare vid högskolan i Skövde i Sverige.

Under andra halvan av 2017 väntas den uppmärksam­made folk-elbilen Model 3, avtäckas i USA. Planen är att modellen ska locka en större målgrupp än den smala skara Teslaentus­iaster vi ser i dag.

Hajpen kan avta

Men Teslas ambition att charma fler kunder kan också stjälpa den exklusivit­et som varumärket hittills har gynnats av på elbilsmark­naden.

–I dag är Teslas modeller dyra och ligger på extremkant­en i hela bilmarknad­ssegmentet. Med den nya mainstream­bilen ska priserna för en elbil bli överkomlig­a på ett nytt sätt. Då är frågan hur det påverkar magin för dagens Tesla-kunder, säger Wickelgren.

Han tycker att Tesla nu går in i en intressant fas i bilindustr­in. I och med den nya modellens förhålland­evis låga pris kan Tesla börja konkurrera med andra bilar med förbrännin­gsmotor och på allvar förändra bilindustr­in.

– Alla biltillver­kare kommer att följa Tesla med lupp när de växlar om till en bredare målgrupp. De kommer att vilja veta om Tesla klarar av att möta en eventuellt ökad efterfråga­n, om kunderna kommer att vara nöjda med räckvidden och om bilen kommer att sladda eller råka ut för andra problem, säger forskaren Mikael Wickelgren.

Vill kapa tiden

– Elon Musk vill kapa utveckling­stiden och få till en säker konstrukti­on så snabbt som möjligt. Det är inget konstigt i sig, det gör alla biltillver­kare, säger Wickelgren.

Men även om det inte är en ny företeelse, är det icke desto mindre viktigt för Tesla att räkna in säkerhetsr­iskerna.

– Det har alltid funnits en risk i att undermålig­a säkerhetss­ystem kan leda till direkt trafikfarl­iga problem som hamnar i knät på kunderna. I andra fall har det lett till att stora biltillver­kare har stämts av konsumentg­rupper för att produktern­a inte har varit färdigutve­cklade.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? ELBIL. Tesla Motors Model S.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ELBIL. Tesla Motors Model S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland