Hufvudstadsbladet

Ferrari i första startraden efter nio års paus

Forza ragazzi! De italienska hejaropen skallade i Ferraris depå i Sotji när det blev klart att teamets förare hade tagit startruta ett och två i Rysslands GP i formel 1 i går.

- FNB

Det är första gången sedan Frankrikes GP 2008 som det anrika teamets båda förare finns i första raden. I dag startar Sebastian Vettel från pole positionen för 47:e gången i karriären. Vettel var 0,059 sekunder snabbare än Räikkönen, vars senaste pole position var just från tävlingen i Frankrike 2008. Det var nära att Räikkönen skulle ha vunnit tidskvalet.

– Klart jag siktade på att vara i topp. Det var lite rusning framför mig i andra försöket och jag fick inte däcken att fungera lika bra som i första. Men jag var ändå nära och försökte ännu få en fördel i sista kurvan. Men det räckte inte riktigt, sade Räikkönen.

– Det var mycket bättre än i den förra tävlingen. Skillnader­na var trots allt små. Det grämer lite (att missa pole positionen) men det här var bra för teamet.

Ferrari startar från pole positionen för första gången sedan Singapores GP 2015. Lägg till det att Ferrari slog Mercedes även i fredagens träningar så är läget inför dagens lopp läckert.

Räikkönen påpekar att det kommer att bli tajt. Eventuella stallorder i Vettels fördel ville han inte kommentera.

Det var mycket bättre än i den förra tävlingen. Skillnader­na var trots allt små. Det grämer lite att missa pole positionen men det här var bra för teamet. Kimi Räikkönen

– Vi vet vad vi ska göra. Vi kör för Ferrari, det är allt, sade Räikkönen.

I slutet av presskonfe­rensen frågade någon om vad läget med turbokompr­essorn är. Ferrari är inne på sin tredje och journalist­en frågade om läget kan leda till problem senare under säsongen.

– Vad fint att du kunde hitta något negativt under en sådan här dag, sade Räikkönen syrligt.

– Det var ett planerat turbobyte och vi klarar oss garanterat.

Mercedes långa rad bröts

Trean, Mercedes Valtteri Bottas, förlorade med 0,095 sekunder till Vettel och Lewis Hamilton var 0,573 sekunder långsammar­e än tysken. Det är första gången sedan Monaco 2016 som Mercedes inte startar från pole positionen. Teamet hann före gårdagen ta 18 raka pole positioner.

Bottas medgav att allt klaffat för Ferrari i Sotji.

– Vi förbättrad­e (från träningen) men inte tillräckli­gt. Den andra startraden och tredje rutan är inte så dåligt ändå, det här är ingen katastrof, säger Bottas.

Bottas är överraskad över Ferraris framfart.

– Personlige­n är jag överraskad. Sedan när vi snackar om mitt team kom vi hit med tanken att vi skulle vara bättre än i Bahrain, men tills vidare har det inte gått helt strålande. Ferrari ser ut att göra något bättre, det är klart.

– Söndag är ändå ett kapitel för sig. Tävlingen är lång och jag tror att den blir tajt.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA ANDREJ ISAKOVIC ?? FöRSTAPLAC­ERING. Ferraris Sebastian Vettel var snabbast i tidskvalet och startar därmed från ruta ett i Rysslands GP i formel 1.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA ANDREJ ISAKOVIC FöRSTAPLAC­ERING. Ferraris Sebastian Vettel var snabbast i tidskvalet och startar därmed från ruta ett i Rysslands GP i formel 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland