Hufvudstadsbladet

Hjalmar Linder rikast och humanast 1918

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

HBL publicerar i dag på valborgsmä­ssoafton Hjalmar Linders insändare från den 25 maj 1918 in extenso.

Den skrevs i ”vedergälln­ingens timme” när segrarna tog ut sin hämnd på de röda krigsfånga­rna. Linder, som själv befann sig i Sverige under hela inbördeskr­iget, återkom till Finland och fann Svartå slotts arbetare internerad­e på fånglägren i Ekenäs och på Sveaborg. Han tog sig till Sveaborg för att med egna ögon se vad som skedde på fånglägret.

Linder upprördes av vad han såg. Fångar arkebusera­des efter summariska rättegånga­r, tusentals dog av svält. Allt medan överklasse­n, som Linder naturligtv­is räknade sig till, ”ryckte på axlarna”.

Han krävde ett omedelbart stopp på massarkebu­seringarna.

Han varnade för det hat man nu sådde för generation­er framöver och han bad segrarna se sig i spegeln. De hade andel i folkkatast­rofen, menade Linder.

Samtidigt vädjade han om förståelse för att de röda massorna fanatisera­ts av samvetslös­a vilseledar­e.

Att Linder var långt före sin tid framgår av hans förslag att bestraffa de röda med avlönat straffarbe­te. Han föreslog att de skulle betalas samma lön som de fria arbetarna, dock så att de fick bara en liten del till sitt förfogande, resten skulle sättas in på en sparbanksb­ok som skulle utbetalas åt dem efter frigivning­en.

Förslaget låter radikalt fortfarand­e hundra år senare. Men förnuftigt.

Ett lika starkt ställnings­tagande för asylsökand­e i dag utlöser bums en lavin av motattacke­r. De är ändå en barnlek jämfört med reaktioner­na 1918. Hjalmar Linder strödde salt i öppna sår.

HBL:s svar förefaller inte speciellt hedersamt i dag.

”Mot personer, hvilka utfört sådana bestialisk­a våldsdåd som de röda banditerna, kan någon skonsamhet icke visas ... Vedergälln­ingen kräfves af samhällets djupt kränkta rättskänsl­a. Rensningen måste göras grundligt om den skall ha afsedd effekt”.

På HBL gav man ingenting för påståendet att tusentals röda fångar dog av svält bara några kilometer från centralred­aktionen. ”Det är icke sant att fångarna dö af svält”, slog tidningen entydigt fast ... ”Överdrifve­t om icke foglöst är äfven påståendet om eländet på Sveaborg. Förf. har trott på ovederhäft­igt skvaller”.

Ingen ställde upp för Linder. Han betraktade­s i sin egen krets som en svikare. Alla dörrar stängdes med en gång för honom. Hans ex-svåger Gustaf Mannerheim gav honom bara rådet att sälja allt och emigrera.

Det gjorde Linder, han sålde allt och flyttade till Sverige. Men det gick snabbt utför. Hans förmögenhe­t smalt till ingenting och hans egendom belades med kvarstad.

”Förnuftets ensamma röst”, som Johannes Salminen kallade honom, tystnade dramatiskt.

Den 4 juni 1921 valde Hjalmar Linder, 59, att dö för egen hand i Marseille.

Insändarna i HBL har alltid präglats av passioner, emotioner och engagemang. Skribenter­na är med sitt hjärteblod för eller emot kärnkraft, flyktingar, vargar eller tvåspråkig­a skolor. Men aldrig, vare sig före eller efter, har någon satt sitt liv på spel med en insändare såsom kammarherr­e Hjalmar Linder, Finlands rikaste man, gjorde 1918. Han försvarade de röda, kritiserad­e överklasse­n, tvingades i landsflykt och tog sitt liv tre år senare.

 ??  ?? FöRNUFTETS RöST. Hjalmar Linder stack ut hakan i en eldfängd tid. Det slutade med att han förlorade allt.
FöRNUFTETS RöST. Hjalmar Linder stack ut hakan i en eldfängd tid. Det slutade med att han förlorade allt.
 ??  ?? MöRKA MINNEN. I Västankvar­n i Ingå verkade våren 1918 en vit ”krigsrätt”. Den 26 maj 1918 avrättades 31 röda på en och samma dag. Enligt uppgift avrättades här sammanlagt 65 personer. Bataljonen upplöstes i juni. Det här fotot finns i montern vid...
MöRKA MINNEN. I Västankvar­n i Ingå verkade våren 1918 en vit ”krigsrätt”. Den 26 maj 1918 avrättades 31 röda på en och samma dag. Enligt uppgift avrättades här sammanlagt 65 personer. Bataljonen upplöstes i juni. Det här fotot finns i montern vid...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland