Hufvudstadsbladet

En resa i gemenskape­r

- MARITA GRANROTH Nyhetschef

● Att vara resenär i det en gång trygga Europa för tankarna till olika former av gemenskap. På gott och på ont.

160 000 människor vandrar dagligen genom den här platsen. Härifrån kan man ta sig till 264 destinatio­ner i världen.

Vi imponeras av logistiken i denna Europas tredje största flygknutpu­nkt. Flygplatse­n i Frankfurt am Main. Gångrullba­nor tar oss fram i korridorer som aldrig upphör. Vår lilla resenärsgr­upp känner trötthet och kanske också lite vemod och förväntan, snart är vi hemma. I känsloruse­t slås vi ändå av tanken: den här platsen måtte vara idealmålet för en terroratta­ck. Och säkerheten är rigorös. Redan när vi stiger ur planet görs en extra passkontro­ll och i de långa korridorer­na patrullera­r polis och säkerhetsv­akter med skjutvapne­n i högsta hugg.

Jag tittar på människorn­a omkring oss. Är de vanliga resenärer, eller? Hur betraktas jag av dem? Som ett hot? Bakom vilka hjässor finns fanatismen, galenskape­n, intensitet­en, övertygels­en? Upplever ändå naivt en form av gemenskap.

Vi är resenärer i det trygga Europa.

Bakom vilka hjässor gelsen?finns fanatismen, galenskape­n, intensitet­en. överty-

● Vi har lämnat ett av Europas vackraste länder bakom oss. Albanien. Och påsken är över, den här gången firad i Saranda, En av landets största turistorte­r där man är så nära den grekiska ön Korfu att man nästan ser gatlamporn­a lysa där borta. Vi anländer samma dag som Jesus uppstår och firar vid midnatt tillsamman­s med de ortodoxa. Klockan slår tolv. Kyrkklocko­rna ringer, raketer skjuts. Påskhälsni­ngen ”Kristus är uppstånden” besvaras med glädjerop ”Ja, han är sannerlige­n uppstånden”. Vi delar ljuslågor med de närmaste. Barn, unga vuxna, familjer, gamla vithåriga. Alla ler och vi känner en stor gemenskap.

● Kanske är det det som är pudelns kärna: Gemenskape­n. Tron.

Att tro på något. Tro på sig själv, tro på medmännisk­or, på en idé, en gemenskap.

Goda gemenskape­r och onda.

● Uppståndel­sekvällen avslutas på en grekisk taverna. I landet som har en ofattbar mix av religioner, där muslimer och kristna vilar sida vid sida på begravning­splatserna.

Tavernan fylls av människor som kommer för att äta majiritsan, en köttig soppa gjord på en bas av inälvor. Fastan är över. Känsla av gemenskap. Igen.

Vi hoppar över majiritsan, bänkar oss kring ett bord, placerar våra ljus i tomma ölflaskor. De brinner, vi brinner. Ägaren till tavernan är glad, han visar att han uppskattar våra försök att prata hans minoritets­språk grekiskan. Han nappar ett av våra påskljus, går till tavernans ingång och sätter ljuset intill taket, ritar ett kors av sot. Ett tecken för att välsigna huset och dess människor.

● Påsken är över. Kors i taket!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland