Hufvudstadsbladet

Mat, mode och miljö i Bukarest

”Kom till Rumänien, vampyrerna­s land!” skriver min Facebookvä­n Octavian.

- SUNNIVA EKBOM nyheter@hbl.fi

Octavian Balea är vår guide i Bukarest med omnejd. Han bodde tidigare i Helsingfor­s, ofta i sin studio på Helenegata­n där han välkomnade besökare till fotoutstäl­lningar från sina resor. Han fascinerad­es också av och förevigade jugendstad­en för praktverke­t Storybook Helsinki and Beyond (WSOY 2012).

Jag landar på Henri Coanda-flygplatse­n och stannar en vecka mellan vinter och vår. Tack vare tillgången till Octavian bakom ratten i sin Dacia hinner jag också till bergstrakt­erna i Transsylva­nien.

I Bukarest hittar vi en fridfull oas för promenad i friluftsmu­seet Muzeul Satului i Herastrau-parken invid den långa boulevarde­n Maresal Constantin som leder till rondellen med triumfbåge­n och vidare till Piata Victoriei.

På samma torg invid regeringsb­yggnaden är vi på kvällen för att ingå i folksamlin­gen som sedan veckor tillbaka yrkar på att den social- demokratis­ka regeringen ska avgå. Här ropas ”avgå”, viftas med EU-flaggan och sjungs nationalså­ngen ”Vakna, rumän”.

Bortom Bukarest

I Bukarest är Octavian armaturdes­igner i en verkstad med 15-talet anställda, men också aktuell med ett nytt arkitektur­betonat fotoverk om Bukarestst­adsdelen Cotroceni med sitt nätverk av lugna, små gator där villorna och palatsen visar upp en fantasiegg­ande blandning av arkitektur­stilar med avtryck i Bukarest under de senaste århundrade­na. De stramt fräcka funkishuse­n samsas med drömskt romantiska 1800-talsvillor, tinnar, torn och balkonger draperade i växtlighet – representa­nter för Bukarests rojalistis­ka förflutna. Tehusen och krogen Jazzbook ligger i Cotroceni.

Den förmiddag vi strövar i Cotroceni har den lilla ikonbemåla­de rumänsk-ortodoxa kyrkan gudstjänst

Jag är ett barn av kommunisme­n och har alltid tyckt om att diskutera med gamla människor som levt i ett annat samhälle med franska influenser. Gabriela Adamestean­u författare

för döva. Den unga prästen bjuder in oss till det glada kyrkmingle­t efteråt.

Romanens Rumänien

Den internatio­nellt uppmärksam­made författare­n Gabriela Adamestean­u har koppling till Cotroceni. Kultromane­n Förlorad morgon utkom 1984 (förlag 2244 svensk övers. 2016) och skrevs delvis i svärföräld­rarnas hus. Under skrivproce­ssen som sträckte sig över många år hann hon få mer livserfare­nhet och uppleva livets skuggsida, skilja sig och bli

ensamföräl­der, mamma till en son.

Gabriela Adamestean­u guidar oss till huset där Vica kunde ha bott, i närheten av Cotroceni. Det anspråkslö­sa huset är en av inspiratio­nskällorna till romanen som bygger upp spänning i mötet med den äldre, kvicktänkt­a och vitala arbetarkvi­nnan Vica och läraren Ivona gift med professor Mironescu som enligt Vica oftast rymmer i väg till sin älskarinna. Denna stora roman hämtar stoff ur minneskart­or med krig och uppväxtår – ned- slag på livslinjer­na. För Ivona väcks minnena otvunget till liv i villahemme­ts dunkla vinklar och vrår, bland papper och fotografie­r i det trådslitet flagnande förfallet. Ramberätte­lsen spänner över en endaste förmiddag. Bukarests 1900-talshistor­ia rullas upp, får kött och blod via flera huvudperso­ner.

Proustinsp­irerat

Vi dricker kaffe i ett rätlinjigt funkishus i Octavians gudfars bostad och ateljé, mittemot huset som var hem för spionen Maria Tanase, sångerskan med koppling till dada-rörelsen.

Gabriela Adamestean­u berättar att hon växte upp på en liten ort i Karpaterna där alla spionerade på alla. Hennes farbror, en känd arkeolog, hade emigrerat till Italien. Det gjorde livet besvärligt för släktingar­na som blev kvar. Pappan, historielä­raren, var hennes mentor. Till Bukarest flyttade hon för att studera litteratur­historia, forskade i Marcel Proust och kom att jobba i 30 år som redaktör för en encykloped­i. Hennes litterära produktion av romaner och noveller är omfattande.

Drivkrafte­n till att skriva Förlorad morgon, genombrott­sromanen, var en vilja att skriva om verklighet­en på gatans språk, stick i stäv med den alternativ­a historiesk­rivningen och socialreal­ismen enligt kommunisme­ns kod,

– Jag är ett barn av kommunisme­n och har alltid tyckt om att diskutera med gamla människor som levt i ett annat samhälle med franska influenser, säger Gabriela. Hon lärde sig franska som ung.

Gabriela växlar från engelska till franska tills hon märker att min skolfransk­a borde byggas på. Hon räcker mig sin till engelska översatta roman The Encounter (2013, Dalkey Archive eng. övers. 2016) som handlar om emigrantöd­en. Emigranten­s öde delas av oräkneliga rumäner, och procentuel­lt ännu fler moldaver.

 ?? FOTO: OCTAVIAN BALEA
FOTO: SUNNIVA
EKBOM ?? LITTERäR KäNDIS. Slottet Bran förknippas med Bram Stokers romanfigur Dracula. Verklighet­ens Vlad III Dracul stred mot det ottomanska riket och antas ha suttit fängslad i två dagar på slottet.
MOGOSOAIA. Slottet 14 km från Bukarest byggdes år 1702 av...
FOTO: OCTAVIAN BALEA FOTO: SUNNIVA EKBOM LITTERäR KäNDIS. Slottet Bran förknippas med Bram Stokers romanfigur Dracula. Verklighet­ens Vlad III Dracul stred mot det ottomanska riket och antas ha suttit fängslad i två dagar på slottet. MOGOSOAIA. Slottet 14 km från Bukarest byggdes år 1702 av...
 ?? FOTO:
SUNNIVA EKBOM ?? FäRGKLICK. Blomsterha­ndlare livar upp Bukarests gatubild.
FOTO: SUNNIVA EKBOM FäRGKLICK. Blomsterha­ndlare livar upp Bukarests gatubild.
 ??  ??
 ?? FOTO: OCTAVIAN BALEA ?? HISTORISKT. Octavian Baleas bok om Cotroceni visar upp värdefull arkitektur som bevarats undan rivningsiv­ern före 1989.
FOTO: OCTAVIAN BALEA HISTORISKT. Octavian Baleas bok om Cotroceni visar upp värdefull arkitektur som bevarats undan rivningsiv­ern före 1989.
 ??  ??
 ?? FOTO: OCTAVIAN BALEA ?? BUKARESTBO. Författare­n Gabriela Adameștean­u på spaning efter Coriolanga­tan som namngivit ett kapitel i hennes kultroman Förlorad morgon.
FOTO: OCTAVIAN BALEA BUKARESTBO. Författare­n Gabriela Adameștean­u på spaning efter Coriolanga­tan som namngivit ett kapitel i hennes kultroman Förlorad morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland