Hufvudstadsbladet

Termalbad förlänger säsongen

Det är under våren då luften ännu har kvar sin svalka som Italiens många termalbad är som ljuvligast. Särskilt de som ligger utomhus. I norra Lazio och södra Toscana bubblar det varma termalvatt­net fram på många ställen.

- TEXT & FOTO: PETER LOEWE

Få ställen är mer suggestiva än Saturnias varma vattenfall cascate. Det ligger i dalen nedanför den lilla byns centrum. Anorna är antika. Här badade antagligen romerska soldater redan för 2 000 år sedan. Saturnus var i den romerska mytologin härskare över alla andra gudar, åtminstone innan sonen Jupiter föddes. Den lokala myten återger att han en dag i vredesmod över att se hur människorn­a krigade skall ha tagit en blixt och slungat den mot marken. Ur den vulkankrat­er som uppstod strömmade varmt svavelhalt­igt vatten fram.

När vi kommer fram under den sena eftermidda­gen möts vi av en sällsam syn. Det varma vattnet har under årtusenden eroderat den porösa kalkstenen och grävt otaliga små naturliga bassänger.

Ett hundratal människor badar i det varma vattnet. En del ställer sig under det stora vattenfall­et där massor av selfier tas oavbrutet. En och annan telefon försvinner säkert ner i vattnet. För det är halt på klipporna och därför är det bra att ha badskor.

Egen bassäng

Det finns bassänger som rymmer flera familjer, medan andra bara är små hål där man kan fotbada. Jag hittar ett djupt hål likt en sittbrunn och tar spjärn mot väggen. Det varma vattnet sköljer över axlar och rygg.

– Detta är en fantastisk plats. Vi är här med vår husvagn och kommer att ha detta som bas i ett par veckor medan vi åker runt i Toscana, berättar Maura Passalacqu­a som kommer från grannlands­kapet Umbrien, där det inte finns många heta bad.

Det bästa med platsen och baden är att det är fullständi­gt gratis. Ingen entré, parkering för motorcykla­r och vanliga bilar kostar ingenting. Har man husvagn måste man betala. Här finns också en riklig bar för den som blir hungrig eller törstig och det blir man efter att ha legat länge i det varma badet.

En dag eller eftermidda­g kan det vara värt att gå till det fina hotellets bassäng med en hel vattenpark, där det varma vattnet sprutar överallt. Dagsbiljet­t 25 euro med rabatt om du bor på andra hotell. Den som vill lyxa till det kan bo här och boka Spapaket och en lång rad behandling­ar på ett hotell som är oerhört exklusivt. www.termedisat­urnia.it

Men vattenfall­en i Saturnia är ett

Detta är en fantastisk plats. Vi är här med vår husvagn och kommer att ha detta som bas i ett par veckor medan vi åker runt i Toscana. Maura Passalacqu­a

folknöje för alla, såväl för gammal som ung. Jag ser både gamla tanter med barnbarn och lätt hånglande raggare. Saturnia stänger inte. Att bada i månskenet är inte mindre romantiskt. Då har Saturnus gått och lagt sig och har noll koll på vad som händer.

Ett enkelt modernt och prisvärt boende är www.ilgorello.com som ligger på gångavstån­d från vattenfall­et. Bra för man blir rejält avslappnad och sover sedan djupt.

 ??  ?? 2 000 åR. Det var romarna som först upptäckte Saturnias varma vattenfall.
2 000 åR. Det var romarna som först upptäckte Saturnias varma vattenfall.
 ??  ?? GRATISNöJE. Det kostar ingenting att besöka de varma baden i Saturnia.
GRATISNöJE. Det kostar ingenting att besöka de varma baden i Saturnia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland