Hufvudstadsbladet

Vi måste prata om 1918

- ANNIKA HäLLSTEN Annika Hällsten är kulturrepo­rter

● För några år sedan befann jag mig utanför det hus på Havsgatan där Kjell Westö hade tänkt sig att Cedi Lilliehjel­m, en av huvudperso­nerna i romanen Där vi en gång gått, bodde. Cedi Lilliehjel­m är en fiktiv gestalt men porträttet av honom har inspirerat­s av Erik Grotenfelt, känd för att efter inbördeskr­iget ha utfört några barbariska mord – bland annat på en kvinnlig rödgardist. Ett år senare begick Grotenfelt självmord.

Jag var ciceron på en av Hufvudstad­sbladets litterära vandringar i Kjell Westös Helsingfor­s och i färd med att berätta om Cedi Lilliehjel­m, Erik Grotenfelt och 1918 när en herre, som inte hörde till den litteratur- och historiein­tresserade gruppen, plötsligt kom flängande.

Röd i ansiktet och med fäktande händer röt han åt oss att försvinna lite illa kvickt. Att stå utanför huset där han bodde och prata om kommuniste­r var ett sällsynt dumt tilltag, tyckte han. Vi blev förvånade förstås, och fortsatte sedan vår vandring. Jag tänker på incidenten nu när historien om jubileumsm­ynten och arkebuseri­ngen av några rödgardist­er är aktuell. Somliga anser att man gott kan illustrera ett jubileumsm­ynt med såriga element från vår historia eftersom 1918 är ett ämne som ska lyftas fram, andra (som jag) tycker att jubileum och arkebuseri­ng inte är världens bästa kombinatio­n.

Inbördeskr­ig anses vara de mest smärtsamma av krig och vårt eget krig är inget undantag.

Tyskland har på ett beundransv­ärt sätt lyckats behandla sitt nazistiska förflutna. Men har någon hört talas om att det i Tyskland skulle finnas jubileumsm­ynt med motiv från Förintelse­ns gaskamrar?

Däremot är det givetvis så att vi finländare måste tala om 1918. Ämnet är känsligt och i många familjer värjer man sig för att erkänna att det finns en anförvant som hörde till eller sympatiser­ade med, rödgardist­erna eller var en vitgardist som tog livet av en rödgardist.

Inbördeskr­ig anses vara de mest smärtsamma av krig och vårt eget krig är inget undantag.

● Länge tillhörde jag de missmodiga, de som såg framför sig ett jubilerand­e Finland där ingen i hundraårsy­ran skulle nämna årtalet 1918. Lyckligtvi­s hade jag fel.

Svenska Litteratur­sällskapet­s fina satsning (läs artikel här intill) är bara ett exempel, också andra förlag aviserar böcker om 1918 i sin höstutgivn­ing. Bland dem finns Schildts & Söderström­s bok Märklig är nu världens gång av Jörn Donner och Samu Nyström. Boken är ett helsingfor­siskt tidsdokume­nt från november 1917 till slutet av 1918. Skolelever, senatorer, internerad­e röda och skyddskåri­ster kommer till tals i boken som bygger på dagboksant­eckningar, brev och tidningsur­klipp.

Självständ­ighetsåret 1917 och de händelser som ledde fram till inbördeskr­iget är temat för boken 1917 – Suomen ihmisten vuosi (WSOY). Författare är Kari Häggman, Teemu Keskisarja och Markku Kuisma.

Och på Sveaborg där ett illa beryktat fångläger för rödgardist­er fanns pågår nu en utställnin­g om hemskheter­na. Utställnin­gen i kasern B28 är sammanstäl­ld av Nordisk kulturkont­akt.

Våra filmmakare är tyvärr inte lika på hugget. Jubileumså­ret borde kunna servera finländarn­a en film om det traumatisk­a 1918 men i stället erbjuds vi en tredje version av Okänd soldat. Det projektet kunde ha fått vänta två år till, till 80-årsdagen av vinterkrig­ets utbrott.

Härmed efterlyses alltså filmer, tv-serier och varför inte tvspel, om inbördeskr­igets offer, både röda och vita.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland