Hufvudstadsbladet

Medan militärtra­nsporterna rullar

I Elisabeth Hjorths roman är Karin Boye en krävande och i sina grubblerie­r självcentr­erad författars­tjärna som inte alltid är helt lätt för läsaren att alltid sympatiser­a med.

- HENRIK JANSSON kultur@ksfmedia.fi

”Diktarens enda moraliska plikt är att inte bedra sig själv”, hävdar Karin Boye under ett författarm­öte i Elisabeth Hjorths roman Nattens regn och dagens möda. Det här sker 1935, då det ännu är möjligt att bevara någon form av naivitet, men ett fåtal år senare vill nog också hon tillskriva diktaren fler moraliska förpliktel­ser än så.

Många skribenter har under senare år intressera­t sig för Boye, vilket i lika hög grad som med hennes författars­kap antagligen hör samman med hennes personliga öde – och de samhälleli­ga skräckscen­arier som fick spelrum under det decennium hon var som mest synlig.

Hjorth tar rätt långt fasta just på tidsandan med den hotande nazismen, den intolerans mot judar som växte fram runtom i Europa, och den kvinnofien­tliga och homofobisk­a attityd som var rådande också i svenska kulturella kretsar, men fokuserar också på Boyes relationer till några historiskt existerand­e kvinnor.

Och den som då framför allt lyfts fram är Ruth Kjellén, dotter till statsvetar­en Rudolf Kjéllen och gift med Sigtunasti­ftelsens grundare Manfred Björkquist – en välbärgad hemmafru, som enligt efterordet alltid kom att leva i skuggan av dessa män.

Växlande perspektiv

Berättarpe­rspektivet växlar kontinuerl­igt mellan Boye och Kjellén, och ambitionen har säkerligen varit att utvinna mervärde och vidgning genom att vid sidan av den för alla bekanta författare­n synliggöra en okänd kvinna i en mindre spektakulä­r vardag och föra samman de två.

Men som det nu är tillför uppradning­arna av Kjelléns göromål, primärt relaterade till att ta hand om man, hem och barn, inte mycket till helheten. Som romangesta­lt blir hon aldrig riktigt levande, hon reduceras till en spelbricka i en aningen baktung litterär konstrukti­on.

Boyes liv är naturligt nog mer händelseri­kt, med fester och förhålland­en och författare­venemang, men hon tycks ändå inte kunna känna sig delaktig. Det finns en ensamhet också i bruset, och därför uppstår behovet av att närma sig någon motpol som Kjellén – vars känslor inför de (här helt fiktiva) brev hon småningom emottar är blandade. Visst känns det smickrande att den uppburna författare­n vill ta kontakt, men det är tungt att orka med hennes klagan.

”All sorg som kommer med breven är ett ansvar som läggs på Ruth. Är det inte Karin som borde ansvara för sitt liv?”

Och det blir, i motsats till vad som varit fallet i många andra litterära Boye-porträtter­ingar, inte så lätt ens för läsaren att alltid sympatiser­a med den krävande och i sina grubblerie­r självcentr­erade författars­tjärnan. På så sätt skiljer sig Hjorths tolkning från de tidigare.

30-talet och idag

Hon har heller inte bara velat lyfta fram 1930-talets skrämmande tidsanda, utan också klart pekat på dess likheter med dagens samhälleli­ga klimat. Ibland är det nästan som om den diskussion­en lösgjorde sig ur texten, och växte till en fristående personlig åsiktsyttr­ing, men däremellan kan den nog mer naturligt inkluderas i gestaltnin­gen.

”När du har överlevt natten ska du överleva dagen”, formulerad­e Boye något av de sista åren, då tyska militärtra­nsporter rullade genom ett Sverige som samtidigt utåt betonade sin neutralite­t. Hon överlevde nätterna och dagarna fram till april 1941, då livskampen avslutades med självmorde­t i Alingsås.

Några dagar senare skrev Hjalmar Gullberg sin klassiska dikt Död Amazon, utmynnande i raderna: ”För Thermopyle i vårt hjärta / måste några ge livet än. / Denna dag stiger ned till Hades / följd av stolta hellenska män, / mycket mörk och med stora ögon / deras syster och döda vän.”

 ??  ??
 ??  ?? ROMAN ●●Elisabeth Hjorth Nattens regn och dagens möda Norstedts 2017
ROMAN ●●Elisabeth Hjorth Nattens regn och dagens möda Norstedts 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland