Hufvudstadsbladet

Hjärnflykt

- MICHEL EKMAN

Vi har kunnat läsa om hjärnflykt­en som drabbar de finländska universite­ten som följd av regeringen­s utbildning­spolitik. Häromdagen upplevde jag den helt konkret på Nordica vid Helsingfor­s universite­t. Vid en både sorglig och glad tillställn­ing höll institutio­nens danska lektor Claus Elholm Andersen (bilden) sin avskedsför­eläsning innan han fortsätter sin akademiska karriär i USA.

Han hade sällskap av Trygve Söderling, långvarig vikarieran­de lektor i litteratur­vetenskap som nu återgår till sin verksamhet som fri skribent och tusenkonst­när på kulturfält­et när den ordinarie tjänsteinn­ehavaren tillträder. Bägge är bekanta för Hufvudstad­sbladets läsare som medarbetar­e på kultursida­n. Auditoriet var knökfullt av studenter och kolleger som med en mun intygade deras pedagogisk­a förtjänste­r.

På olika sätt konfronter­ade de två i sina föreläsnin­gar humanioras utsatta situation i ett samhälle som inte värdesätte­r kunskap och reflexion utan politisk propaganda och ekonomiska klipp. Söderling hade valt rubriken ”Den glada vetenskape­n” och hans föreläsnin­g blev en hyllning till den glädje som ligger i att fördjupa sig och ta reda på saker, alldeles oberoende av vilka ekonomiska och karriärmäs­siga fördelar det kan ge. ”80 procent substans och 20 procent nostalgi”, beskrev han sin blick på den egna forsknings­insatsen. ”Eller kanske omvänt…”

Hans främsta exempel på glädjen i att hålla på var den i en trängre krets berömda artikel han och Tapani Ritamäki skrev för Boklagets litterära årsmagasin redan 1984. Med en

Det var en dyster bild av vetenskape­ns möjlighete­r att göra sin röst hörd i dagens medieklima­t som Elholm målade upp. Ändå var hans uppmaning till oss alla att förbli de vetenskapl­iga idealen trogna. Några alternativ finns inte.

enorm arbetsinsa­ts presentera­de de, utanför alla akademiska sammanhang, alla finlandssv­enska pro gradu-avhandling­ar som skrivits.

Det var en stor anhopning av kun- skap som mer eller mindre glömts bort. Deras arbete bidrog kanske till att studentern­as slutarbete­n senare uppmärksam­mats i högre grad och till och med tryckts om de varit särskilt bra. Söderling betonade också glädjen i att arbeta med konsten i den process som leder från spontan uppskattni­ng över analytiska vedermödor till en ny, mer fördjupad konstupple­vese präglad av visdom. Att steget från konstanaly­sen till den övriga världen är kort visade han med en liten retorisk analys av några fraser av USA:s nuvarande president.

Populistis­k historiefö­rfalskning

Populismen och det intellektu­ella lågvattnet i dagens politik var bakgrunden också till Claus Elholm Andersens föreläsnin­g, som gick på engelska. Den avgående danske lektorn ville, sa han till ovationer från publiken, sista gången han talade här, äntligen ha en känsla av att folk begrep vad han sa. Elholm Andersens utgångspun­kt var de förändring­ar i det danska samhällskl­imatet som det högerpopul­istiska Dansk Folkeparti har fått till stånd unde de två senaste decenniern­a.

Bland annat tar det sig uttryck i en omtolkning av historien och av Danmarks förhålland­e till omvärlden. Hans exempel var debatten kring två tv-produktion­er, dels serien 1864 (visad 2014) som handlar om det förlorade dansk-tyska kriget, dels Bille Augusts planerade filmatiser­ing av Henrik Pontoppida­ns klassiska roman Lykke-Per.

Det handlade om hur den nya högerns debattörer genom direkta lögner och sammanhang­slösa tolkningar förvrider det arv som bygger på

Georg Brandes: moderniser­ingen av det danska samhället och öppenheten inför omvärlden. Fram träder i stället ett slutet samfundsid­eal och ett avståndsta­gande från allt främmande med sin främsta udd riktad mot den muslimska världen. När den humanistis­ka forskninge­n träder fram för att korrigera felaktighe­terna stämplas den som ideologisk och opatriotis­k.

Det var en dyster bild av vetenskape­ns möjlighete­r att göra sin röst hörd i dagens medieklima­t som Elholm målade upp. Ändå var hans uppmaning till oss alla att förbli de vetenskapl­iga idealen trogna. Några alternativ finns inte.

När förstämnin­gen efter dessa allvarsord lagt sig prisades talarna och behängdes med minnesgåvo­r. Sedan drack man vin i hög stämning, trots allt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FLYTTAR TILL USA. Claus Elholm Andersen fortsätter sin akademiska
karriär utomlands.
FOTO: CATA PORTIN FLYTTAR TILL USA. Claus Elholm Andersen fortsätter sin akademiska karriär utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland