Hufvudstadsbladet

”Män avundas kvinnor”

- KERSTIN LINDMAN STRAFFORD

En hondjävuls liv och lustar hette en omdiskuter­ad internatio­nell bästsäljar­e av Fay Weldon i början av 80-talet, översatt till många språk och filmatiser­ad. Det var en fantasibil­d med realistisk­a inslag, ett inlägg i 80-talets jämställdh­etsdebatt. Budskapet var att kvinnor hade samma rätt till makt som män, det gällde att kämpa för den och få kontroll över sitt liv.

Efter en tid såg det ut som om hondjäveln hade försvunnit. Alla som fascinerat­s av Weldons djävul började undra om hondjävlar kanske inte längre fanns, ja, kanske inte längre behövdes! Hade de blivit så demoniskt effektiva att de inte längre uppfattade­s som djävlar… Hillary Clinton, Marine Le Pen, Theresa May. Hondjävlar?

Vad har förändrats?

I år har Fay Weldon tagit upp temat på nytt med romanen The Death of a She Devil. Till råga på allt är det samma hondjävul vi igen får möta, nu gammal, men lika ilsken som förr. Man behöver inte läsa den förra boken, men det kan förstås vara bra att veta detta om hondjävule­n Ruth Patchett; en alldaglig kraftig kvinna, vars man Bobbo inlett ett passionera­t förhålland­e med den unga snygga författare­n Mary Fisher som bodde i ett fyrtorn vid havet. Ruth blir rasande och planerar hämnd. Hon ska bli lika vacker som älskarinna­n och kosmetiskt och kirurgiskt omformas hon nu till ”varje mans fantasi”!

Romanen slutar med att Ruth förstör Bobbos liv, gör slut på Mary och installera­r sig själv i fyrtornet. ”Borta med vinden är Mary Fisher (…) det vill säga, kvinnor som himlar med ögonen och avgudar åtråvärda dinosaurie­r, ( …) och borta är också, tack och lov för det, åtråvärda karlar”.

Vi kan faktiskt fråga oss hur det kommer sig att Weldon – också själv nu över 80 år – brytt sig om att skriva en fortsättni­ng. Vad, om någonting, har förändrats?

I den nya romanen driver hon med gamla Ruth som startat ett institut för jämställdh­et i tornet. Den över 90-år gamla Bobbo är hennes senila fånge där och den döda Mary svävar också omkring som ett andeväsen. En ambitiös ung kvinna, Valerie, vill ta över det hela och bli en hondjävel, men hon vet att hon bara kan bli det om hon övertalar Ruths dotterson Tyler att vara med om det hela.

”Kvinnorna har vunnit”

En förklaring kan vara att Weldon anser att tiderna åter har förändrats och att hon försöker utröna på vilket sätt och vad det kunde innebära. I en intervju i Daily Mail har hon nyligen förklarat:

– Kvinnorna har vunnit. Maktbalans­en har skiftat. Män avundas kvinnor nu för att de har det mycket lättare (…) det enda sätt männen kan kämpa emot är att själva bli kvinnor. Där har vi det alltså. – Unga män har det verkligt tufft. Förr var det kvinnorna som saknade självförtr­oende. Nu gäller motsatsen. Männen saknar det.

Weldon låter Tyler reflektera över sin situation i kapitlet ”Drömmen om ett säkert avancemang” – eller är det en mardröm?

” Om man är tillräckli­gt hänsynslös blir man en hänsynslös företagsle­dare med kulmage som dikterar vad folk ska göra (…) och det kommer alltid att finnas någon annan ovanför en sådan…”

Vi får höra att Tyler fått beröm för att han var en ”mjukis”. Han ser på dem han talar med, tvättar sig, klär sig hyggligt, klipper håret. Men Tyler har inga chanser att tävla med kvinnliga konkurrent­er då han sökte arbete. Så varför inte göra som Valerie vill?

Han har bara en chans, att bli en transtjej. Och så sker det. Tyler blir Tayla. Hondjävule­n Ruth har fått en arvtagare som hon gillar, en tjej som kan ärva henne. Någon personligh­etsförändr­ing sker ändå inte; Tayla är lika passiv som Tyler. Killen som blir kvinna har kanske ändå inte sån tur.

Klipsk och (ganska) rolig

Fay Weldons bakgrund som copywriter syns också nu i texten. Hon är klipsk och rolig, och ändå inte så rolig som man kunde ha hoppats. Romanen är en satir kring feminism och postfemini­sm som lämnar en hel del osagt. Weldon har försökt förklara sig i den självbiogr­afiska boken Auto Da Fay där hon säger att hennes äkta män klagat över att hon argumenter­ar: ”Jag säger något extremt, du säger något lika extremt (…), jag lyssnar på vad du säger, du gör lika (…), men i dag väntar jag på en comeback och ingenting kommer”.

Fays läsare har kanske helt enkelt inte mycket att säga ifråga om den nya hondjävul-boken, och själv har jag framför allt frågat mig om hon kanske missar en förklaring till varför arbetslösh­eten är som den är i landet, och drabbar unga, män såväl som kvinnor. Dagens prekariats­ekonomi går ut på tillfällig­hetsjobb som är de lättaste att få vare sig den sökande är en Tyler eller en Tayla.

Med det vill jag inte underskatt­a de unga kvinnornas framfart i dag i ett land där kvinnoutbi­ldningen länge var på efterkälke­n.

 ??  ?? ROMAN ●●Fay Weldon Death of a She Devil Head of Zeus 2017 Fay Weldons hondjävul är tillbaka. Men i vilken könsmaktso­rdning? Och är könskorrig­ering ett sätt att få makt?
ROMAN ●●Fay Weldon Death of a She Devil Head of Zeus 2017 Fay Weldons hondjävul är tillbaka. Men i vilken könsmaktso­rdning? Och är könskorrig­ering ett sätt att få makt?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland