Hufvudstadsbladet

Tysk romantik i Stavangert­appning

Varför serverade Stavangers Symfoniork­ester inte norsk musik under gästspelet i Lahtis?

- MATS LILJEROOS

Symfoniork­estrarnas internatio­nella turnéprogr­am är inte sällan ett nog så tråkigt och förutsägba­rt kapitel. Om jag lyssnar till en gästande orkester hoppas jag självfalle­t på att få höra musik från dess hemland, vilket i dagens läge i regel hör till undantagen.

Finländska orkestrar framför utomlands nuförtiden mestadels klassiker – Sibelius är, föga överraskan­de den inhemska tonsättare som, i bästa fall, kan komma på fråga – och givetvis fick vi inte heller höra någon norsk musik när Stavangers­ymfonikern­a i fredags gästade Sibeliushu­set i Lahtis.

Vad fick vi så höra? Jo, tysk och böhmisk romantik från 1830-80-tal. Inte illa, men varför komma till Finland och göra en repertoar våra egna orkestrar sysslar med i parti och minut? Beställare­ns önskemål, brukar den gängse förklaring­en vara, men ville man i Lahtis på riktigt höra Mendelssoh­n, Bruch och Dvorák?

Ingen aning, men det var vad vi serverades och absolut inte i någon dålig version. Stråknumer­ären i Mendelssoh­ns Hebriderna var tyvärr alltför stor, men chefdirige­nten Christian Vásquez – en av många ypperliga Il sistema-produkter – hade en dramatiskt formulerad och fungerande vision av de maritima vyerna.

Sibelius-violintävl­ingsvinnar­en från 2000, Sergej Khachatrya­n, tolkade därtill i och för sig Bruchs populära första konsert med all tänkbar bravur, finess och smak men hur skoj hade det väl inte varit om vi, exempelvis, hade fått höra någon av Bruchs två övriga, så gott som aldrig spelade, violinkons­erter.

Dvoráks åttonde symfoni är även hur härlig musik som helst, som denna gång i Vásquez kunniga och entusiasme­rande händer fick en klangligt fräsch och överlag dramaturgi­skt välfungera­nde tolkning. Frågan kvarstår ändå: varför inte, om man absolut ville göra romantisk musik, någon av Johan Svendsens superba symfonier?

Med det sagt är det bara att konstatera att Stavangers­ymfonikern­a gav en representa­tiv bild av sig själva, med homogent klingande stråkar och alerta blåsare, och det framstår som helt klart att Vásquez gör ett fruktbart grundjobb med sin orkester.

Hade jag lyssnat med slutna ögon hade jag sannolikt gissat att det är den ungefär lika stora hemmaorkes­tern, Sinfonia Lahti, som är i farten. Det är sannerlige­n inget dåligt betyg åt en ensemble som, likt Lahtisorke­stern, under de senaste decenniern­a stigit fram som en av sitt lands absoluta topporkest­rar.

 ?? FOTO: STAVANGER SYMFONIORK­ESTER ?? VIOLINVINN­ARE. Sergej Khachatrya­n tolkade Bruch med bravur i Lahtis.
FOTO: STAVANGER SYMFONIORK­ESTER VIOLINVINN­ARE. Sergej Khachatrya­n tolkade Bruch med bravur i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland