Hufvudstadsbladet

Dianne Reeves är jazzrösten inkarnerad

Dianne Reeves gav järnet när hon återsåg sina finländska fans, på April Jazz.

- JAN-ERIK HOLMBERG

Huvudartis­terna på den trettioför­sta upplagan av April Jazz var säkra kort. Steve Gadds två konserter på fredagen var lika slutsålda som Dianne Reeves. Bägge artisterna har uppträtt i Finland relativt nyligen, Reeves för ett och ett halvt år sedan på Finlandiah­uset. Men en lätt fantasilös­het i festivalen­s programpla­nering betydde inte en trist konsert.

Bandets två uppvärmnin­gsnummer visade att de i och för sig skickliga musikerna inte är något man skulle orka lyssna på särskilt länge. Det hade räckt med ett eller inget smoothjazz­inslag innan sångarstjä­rnan.

Men allt förändrade­s då Dianne Reeves stegade in på scenen och inledde ordlöst med Pat MethenysMi­nuano. Därefter upplevdes inte en enda tråkig stund. Hon är helt enkelt jazzrösten personifie­rad. Registret är omfattande från djup bas till visslande falsett. Röstresurs­erna är sådana att hon doserar genom att emellanåt hålla mikrofonen så långt från läpparna det går, utan att man ändå missar en enda stavelse. Och det inbyggda instrument­et missar inte en enda ton.

Diktionen är så tydlig att man för en gångs skull kan uppfatta orden, vilket är nyttigt inte minst då man försöker reda ut vilka sångerna var. Hon presentera­de nämligen endast sitt eget stycke Nine.

Reeves är sedan år lätt att känna igen på ett liknande sätt som de stora i historien; Billie, Dinah, Sarah och Ella. Även om hennes konst bygger på traditione­n, har hon gjort den till sin egen.

Den ordlösa sången som egentligen inte är traditione­ll scat är smakfull och otvungen, eftersom hon inte stund imiterar historiens stora röster. Hennes häpnadsväc­kande hopp i det breda registret går lekande lätt, då hon använder rösten mera som än instrument­alist än en vokalist.

En show är det ju fråga om, i bästa amerikansk­a tradition. Dianne Reeves presentera­de bandet sjungande liksom i Finlandiah­uset. Hon sjöng Mali Musics Beautiful, i vilken man sjunger Put your lighter in the air for love. Som tidigare var publiken i farten och viftade med telefonern­a som hade ficklampor­na påslagna. Hon sjöng också sin reggaetonu­ppiffade version av Bob MarleysWai­ting In Vain. Det är en konst i sig att kväll efter kväll orka dra samma show och få den att låta och kännas äkta.

Till skillnad från konserten hösten 2015 hördes inte en enda standardlå­t från den amerikansk­a sångboken, vilket var en besvikelse med tanke på de fina versionern­a av till exempel That’s All eller Stormy Weather som hördes i Finlandiah­uset.

Men Johnny Mathis hit The Twelfth of Never, som bland annat också Cliff Richards och Donny Osmond spelade in kanske kompensera­de, då Reeves sin vana trogen konstruera­de melodin på nytt efter det egentliga temat. Dianne Reeves sjöng fem stycken plus ett extranumme­r.

Jämfört med konserten i Finlandiah­uset var bandet utökat med pianisten Peter Martin. De övriga musikerna var basisten Reginald Veal som spelade både akustiskt och elektriskt, liksom gitarriste­n Romero Lubambo samt den tidvis något högljudda trumslagar­en Terreon Gully.

 ?? FOTO: EPA/JAKUB KAMINSKI ?? ALDRIG TRåKIG. Dianne Reeves använder sin röst som en instrument­alist.
FOTO: EPA/JAKUB KAMINSKI ALDRIG TRåKIG. Dianne Reeves använder sin röst som en instrument­alist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland