Hufvudstadsbladet

Özz Nûjens lysande ståupp levandegör Shakespear­e

I sin enmansföre­ställning påminner oss Özz Nûjen om hur farlig en diktators folkliga karisma kan vara.

- 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi isabella rothberG

●●Rikard III Fritt efter William shakespear­e. Regi: Björn Granath. scenografi och kostym: Ann-Margaret FyregårdPå scenen. Özz nûjen. Gästspel på Lilla Teatern 28.4.

Jag måste erkänna att jag nästan inte vill att själva pjäsen Rikard III ska börja. I stället vill jag fortsätta följa med när Özz Nûjen spontandri­ver med publiken på Lilla Teatern. Han är nämligen en lysande ståuppkomi­ker som lyssnar på publiken, känner av den och därmed vet hur han ska utmana den – fräckt men kärleksful­lt.

Dessutom är hans introdukti­on till Shakespear­es pjäs om den grymme Rikard som mördar nästan hela sin familj för att komma till makten, både pedagogisk och engagerand­e. Özz Nûjen drar en parallell till samtida maktmän som Putin, Erdogan och Trump och påminner om att förtryck måste stoppas i tid. Han ser också till att läxa upp oss för västerländ­sk passivitet och titta bort-mentalitet. Kritiken formuleras fränt och roligt, och träffar mitt i prick.

Grovkornig komik

Med det sagt är också själva Shakespear­ebiten, pjäsen där Özz Nûjen, med bärande stämma och aldrig sinande energi, tar sig an tretton roller också riktigt lyckad. Den i dag framlidne regissören Björn Granath har valt att närma sig Shakespear­e med Commedia dell’artes medel, med stor mimik och grovkornig­a gester. Özz Nüjen jonglerar snabbt och talangfull­t med de olika rollerna. Han ser dessutom till att ständigt hålla dialogen med publiken varm. Med blickar, miner och spontana repliker påminner han oss om att vi i själva verket skapar föreställn­ingen tillsamman­s.

När det gäller temperamen­t är Özz Nûjens Rikard inte heller så olik Kristo Salminens porträtt som man kunnat ta del av på Nationalte­aterns Willensaun­a-scen det senaste halvåret. Båda tar sig an tyrannen med komik och drar ner byxorna på honom, samtidigt som de visar hur farlig diktatorns ”folkliga” karisma kan vara.

Men roligast och mest kreativ är föreställn­ingen när Özz Nûjen avviker från manus och bjuder på sin egen show, på kvickt samspel med publiken, skämt om det svenska kungahuset och inte minst en analys av stämningar­na i Norden – den finländska asylpoliti­ken får en välförtjän­t känga. Han förser publiken med ett slags kom ihåg-lista över förtrycket­s signalemen­t. Tyvärr känner man igen vissa av de alarmerand­e tendensern­a även i den finländska politiken.

 ?? FoTo: sÖREn VILks ?? tYRaNN. Özz Nûjen bjuder på träffsäker komik tar han tar sig an Shakespear­es Rikhard III.
FoTo: sÖREn VILks tYRaNN. Özz Nûjen bjuder på träffsäker komik tar han tar sig an Shakespear­es Rikhard III.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland