Hufvudstadsbladet

Ruben Östlund tävlar om Guldpalmen

- Gunnar rehlin/tt

för första gången på 17 år har sverige en film med chans på cannesfest­ivalens finaste utmärkelse Guldpalmen.

Ruben ÖstlundsTh­e square är en av de filmer som nu lagts till listan över tävlingsfi­lmer i Cannes. Och regissören är inte oväntat mycket glad.

– Det har varit en nervös väntan. Man bygger upp trycket när man vet att de ska se filmen, och sedan kommer befrielsen.

Ruben Östlund har tidigare deltagit med flera filmer i Cannes, senast med Turist, som deltog i sidosektio­nen Un certain regard och där vann ett av priserna. Med The square har han redan från börjat siktat på huvudtävli­ngen.

– Jag hade inte tackat ja till erbjudande om att vara med i någon annan kategori. Jag har kämpat mig fram till det här, och jag är glad att vi har lyckats hålla oss kallla i den långsiktig­a plan vi har haft, säger Östlund.

– Vi håller på med någonting som är bra och det finns en relevans i det vi sysslar med. Därför är det enormt roligt att erövra en plats i det fina rummet.

roy andersson vann

Senast Sverige deltog i huvudtävli­ngen var år 2000, då Roy Anderssons Sånger från andra våningen vann jurypriset. Östlund säger:

– Svenskan är ju ett litet språk, därför är det extra svårt att slå sig in.

The square, som är en satir kring ett konstproje­kt, har Elisabeth Moss, Dominic West och Claes Bang i huvudrolle­rna. Alla tre väntas komma till Cannesprem­iären.

– Jag tror speciellt att Claes Bang kommer att få ett stort genombrott med The square.

Östlund klipper fortfarand­e sin film, men kommer att ”låsa” den slutliga versionen i slutet av den här veckan. Men först åker han till USA.

– Jag ska till Orlando för att titta på mina döttrar som är med i cheerleadi­ng-VM. Jag har jobbat så hårt med filmen och de har haft mycket tålamod med mig, så ett av de viktigaste momenten i planeringe­n har varit att jag skulle ha tid att åka och se dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland