Hufvudstadsbladet

Ska jag placera i ett kommanditb­olag?

- MATS WELIN Advokat TVEKSAM

Inför vårsäsonge­n har min kompis ihärdigt bett mig göra en insats, förslagsvi­s 10 000 euro, i sitt kommanditb­olag i båtservice­branschen, med löfte om en rejäl utdelning så småningom. Tar jag på mig något ansvar för bolaget med min penningins­ats? Vad skiljer ett kommanditb­olag från ett aktiebolag – och varför är kommanditb­olag så mycket mer sällsynta än aktiebolag i Finland? ● Grundidén med ett aktiebolag är att aktieägarn­as ansvar begränsar sig till deras insatser, alltså till det antal aktier som de har investerat i bolaget. Om man frånser ett borgensans­var, ett personligt ansvar som bankerna kräver att många småföretag­are ska ta på sig – och ett straffrätt­sligt och skadestånd­srättsligt ansvar, är worst case-scenariot för aktieägarn­a att aktierna mister sitt värde.

Kommanditb­olag är ett personbola­g där den ansvariga bolagsmann­ens ansvar är personligt och obegränsat. Också den tysta bolagsmann­en har ett personligt ansvar, men detta ansvar är begränsat till insatsen.

Jämfört med personbola­g är den juridiska regleringe­n av aktiebolag mycket mer sofistiker­ad, med detaljerad­e och moderna bestämmels­er.

Jag tror att orsaken till att aktiebolag är betydligt populärare än kommanditb­olag dels är det personliga ansvaret i kommanditb­olag, dels skatterätt­sliga orsaker, som jag dock inte här kan gå in på. God informatio­n om beskattnin­gen av olika bolagsform­er finner man på www.vero.fi.

Frågeställ­arens fall

Låt oss nu betrakta kompisens förslag till frågeställ­aren. Det framgår inte om kompisen tänkt att frågeställ­aren ska bli ansvarig eller tyst bolagsman i kommanditb­olaget, men den begränsade insatsen indikerar att han tänkt sig att frågeställ­aren ska bli en tyst bolagsman. Om frågeställ­a- ren enbart vill göra en begränsad insats och inte har god insyn i kompisens affärer är denna roll att rekommende­ra.

Kompisen utlovar rejäl utdelning så småningom. Frågan är givetvis vad detta löfte är värt. Regleringe­n av kommanditb­olag innehåller inte några regler om minimiutde­lning, i motsats till reglerna för aktiebolag. Om frågeställ­aren och kompisen alltså inte har avtalat något om utdelninge­ns storlek och betalnings­tidpunkt har frågeställ­aren ingen som helst garanti om den utlovade rejäla utdelninge­n. Detta känns som en betydande risk som parterna måste reglera.

När jag jämför frågeställ­arens olika möjlighete­r i den aktuella situatione­n, verkar det som om ett regelrätt lån, med skriftligt skuldebrev, amortering­splan och en tillräckli­g säkerhet vore en intressant­are investerin­gsform än en investerin­g i kompisens bolag, särskilt om vi bara talar om en kapitalins­ats och inte en arbetsinsa­ts. Innan några insatser görs eller lån tas har frågeställ­aren all anledning att ta reda på om kompisens och hans bolags kredituppg­ifter är i skick.

❞ Regleringe­n av kommanditb­olag innehåller inte några regler om minimiutde­lning, i motsats till reglerna för aktiebolag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland