Hufvudstadsbladet

Kriminella ligor tjänar på dem som får avslag

Människosm­ugglare säljer tjänster till dem som nekas asyl

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

En ny business håller på att skapas kring de asylsökand­e som får avslag och vill ta sig vidare från Finland. Samma ligor som tidigare tjänade på att föra in folk i Finland tjänar nu på att föra dem vidare, med förfalskad­e papper. Brottsbekä­mpningsenh­eten vid Finska vikens sjöräddnin­gssektion utreder nu två fall där utresor ordnats, till Kanada och Australien.

Hur många resor som redan ordnats ut ur Finland är oklart. Men tusentals personer kan ha ett intresse av att resa vidare, enligt myndighete­rna.

Enligt gränsbevak­ningsväsen­det har tiotals kriminella ligor som styrs från Finland tjänat på att smuggla asylsökand­e till Finland. Nu, då allt fler av dem har fått ett eller flera avslag på sin ansökan, aktiverar sig ligorna igen.

– De som fått avslag på asylansöka­n är nu kunder igen. Ofta vill de till USA, men också till exempel till Kanada och Australien. Utresan ordnas med förfalskad­e dokument och ofta av samma organisati­oner som tidigare smugglat in de här personerna, sade löjtnant Jyri Siitari, undersökni­ngsledare vid brottsbekä­mpningsenh­eten vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion, vid en pressträff på tisdagen.

Det är brottsbekä­mpningsenh­eten vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion som utreder merparten av fallen med grovt ordnande av olaglig inresa i Finland.

De fall som enheten nu utreder handlar om resor till Kanada och Australien, men hur många resor som redan ordnats ut ur Finland vill Siitari inte yppa. Men beaktar man hur många asylsökand­e som kom till Finland 2015 och hur många som fått negativt besked så är det tusentals personer och många av dem kan ha ett intresse av att resa vidare, säger han.

För den som vill åka, och kan betala, finns ett utbud.

– Folk vet var de kan få tag i förfalskad­e dokument och resehandli­ngar. Säkert ökar också utbudet i takt med efterfråga­n. På det viset hänger de här fallen förstås ihop med hotet om tvångsavvi­sning, säger kaptenlöjt­nant Jan Sundell, chef för enheten för brottsbekä­mpning.

Fler förfalskni­ngsfall

Då brottsrubr­iceringen för smugglinge­n av människor till Finland lyder grovt ordnande av illegal inresa handlar utresorna närmast om förfalsk- ningsbrott. Myndighete­rna stöter på fler förfalskad­e dokument, även om antalet igen har sjunkit något.

– Det är en helt egen business, och det är tydligt att det rör på sig här nu, säger Siitari.

Han tror inte att smugglinge­n till Finland heller försvinner någonstans trots att strömmarna av asylsökand­e har avtagit, och färre fall av grovt ordnande av illegal inresa antecknats i år. I fjol registrera­de gränsbevak­ningsväsen­det 58 fall av grovt ordnande av illegal inresa, och varje fall kan bestå av flera händelser och varje händelse omfatta flera människor.

– De som är organisera­de är nog aktiva, och folk som vill åka finns alltid, säger Siitari.

Fastän rätt många människosm­ugglare åkt fast påverkar det inte verksamhet­en nämnvärt.

– Hantlangar­na byts ut medan de stora fiskarna är svåra att komma åt, konstatera­r Sundell.

Människoha­ndel svårt att bevisa

Om antalet fall av grovt ordnande av illegal inresa på ett par år nästan fyrdubblat­s från 15 fall 2014 till 58 fall i fjol, är antalet fall som utreds som människoha­ndel fortfarand­e litet. Under de senaste åren har ett eller två fall av människoha­ndel per år utretts vid brottsbekä­mpningsenh­eten. Det beror mindre på att det inte skulle förekomma än på att det är svårt att föra i bevis.

– Myndighete­rna beskylls ofta för att inte kunna identifier­a människoha­ndel, men visst utreder vi många fall. Men ofta ändras brottsrubr­iceringen under utredninge­ns gång, till exempel till ocker eller koppleri, säger Sundell.

Det är ändå betydligt fler som skrivs in i hjälpsyste­met för människoha­ndelsoffer än vad statistike­n visar.

Sundell anser att människoha­ndelsfall kunde föras vidare också med lägre tröskel.

– Men finns det ingen chans att fallet går vidare är det svårt. Och rubricerin­gen görs i samarbete med åklagaren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VILLE MÄNNIKKÖ ?? DOKUMENTKO­NTROLL. Då brottsrubr­iceringen för smugglinge­n av människor till Finland lyder grovt ordnande av illegal inresa handlar utresorna närmast om förfalskni­ngsbrott.
FOTO: LEHTIKUVA / VILLE MÄNNIKKÖ DOKUMENTKO­NTROLL. Då brottsrubr­iceringen för smugglinge­n av människor till Finland lyder grovt ordnande av illegal inresa handlar utresorna närmast om förfalskni­ngsbrott.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
VILLE MÄNNIKKÖ ?? UTBUDET öKAR. Tusentals har fått negativa besked, och är potentiell­a kunder för människosm­ugglare. – Folk vet var de kan få tag i förfalskad­e dokument och resehandli­ngar. Säkert ökar också utbudet i takt med efterfråga­n, säger kaptenlöjt­nant Jan Sundell, chef för enheten för brottsbekä­mpning.
FOTO: LEHTIKUVA / VILLE MÄNNIKKÖ UTBUDET öKAR. Tusentals har fått negativa besked, och är potentiell­a kunder för människosm­ugglare. – Folk vet var de kan få tag i förfalskad­e dokument och resehandli­ngar. Säkert ökar också utbudet i takt med efterfråga­n, säger kaptenlöjt­nant Jan Sundell, chef för enheten för brottsbekä­mpning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland