Hufvudstadsbladet

Höghus kan rivas för nytt sjukhus

Bostadshus, ett daghem och byggnaden som i dag inrymmer bland annat Dals hälsostati­on kan vid behov rivas för att ge plats för ett nytt sjukhus.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Bostadshus, ett daghem och byggnaden som i dag inrymmer bland annat Dals hälsostati­on kan vid behov rivas för att ge plats för ett nytt sjukhus. Det framgår ur det preliminär­a arbetet med en ny detaljplan för området.

Dals sjukhusomr­åde, norr om ishallen i Helsingfor­s, omges av en mur. Längst norrut mot Centralpar­ken står de ståtliga sjukhusbyg­gnaderna från 1920-talet. Längre in på området finns det en annan sjukhusbyg­gnad daterad 1970–80-tal, med vårdavdeln­ingar och Dals hälsostati­on.

Längst mot Idrottsgat­an finns det fyra flervåning­shus, och bakom dem ett daghem. På området finns också rehabilite­ringscentr­et Neurotalo.

Nu har staden börjat jobba med en ny detaljplan, där varken byggnaden med hälsostati­onen, bostadshus­en eller daghemmet kanske finns kvar. I stället kan det i framtiden byggas ett stort sjukhus på tomten – tanken är att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt kan koncentrer­a psykiatris­k vård hit, bland annat från Aurora sjukhus och Mariefors.

De gamla sjukhusbyg­gnaderna skulle bevaras, och en underjordi­sk tunnel koppla ihop området med klinikerna i Mejlans. Även verksamhet­en vid Storkärrs sjukhus skulle flytta till Dal.

Det här framgår av programmet för deltagande och bedömning, som föregår förslaget till detaljplan. Klart står att området ska få en plan som gör det möjligt att bygga mer.

Rivningen av bostadshus­en är inte så dramatiskt som det låter. De fyra bostadshus­en ägs av Auroranlin­na, Helsingfor­s stads fastighets­bolag som främst hyr ut tjänstebos­täder. Om husen rivs sker det inte på minst fem år, och hyresgäste­rna kommer enligt HBL:s uppgifter att erbjudas bättre boende.

Husen är byggda 1989 i tidstypisk anda – samma stil som i bland annat Lillhoplax och Havsrastbö­le. I fjol renoverade­s fasaderna vilket får dem att se nyare ut än de är.

Den 15 maj ordnas en promenad på området och diskussion om detaljplan­en för alla intressera­de, med start i Barnens trafikstad (Auroraport­en 2) klockan 17.

 ?? FOTO: HBL ?? UPPIFFADE. Fasaderna är nymålade vilket gör att husen på Idrottsgat­an 9 ser ut att vara i bättre skick än de lär vara. I bakgrunden, på andra sidan Nordenskiö­ldsgatan, ser man ishallen.
FOTO: HBL UPPIFFADE. Fasaderna är nymålade vilket gör att husen på Idrottsgat­an 9 ser ut att vara i bättre skick än de lär vara. I bakgrunden, på andra sidan Nordenskiö­ldsgatan, ser man ishallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland