Hufvudstadsbladet

”Jubel i Vita huset och Kreml om Le Pen vinner”

Veteranpol­itikerna Carl Bildt och Erkki Tuomioja ryser vid tanken att Nationella Frontens Marine Le Pen vinner det franska presidentv­alet på söndag. En seger för Le Pen skulle spränga Frankrike, varnar Bildt och Tuomioja.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Om Marine Le Pen vinner det franska presidentv­alet kommer Europa att sprängas. Den bedömninge­n gör de utrikespol­itiska rävarna, tidigare svenska statsminis­tern Carl Bildt (M) och förra finska utrikesmin­istern, riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja (SDP) som träffades för att debattera världens gång på Hanaholmen­s kulturcent­rum som i ett och ett halvt års tid har varit stängt för ombyggnad, men som nu har öppnat igen.

Varken Tuomioja eller Bildt tror att Le Pen kommer att besegra sin motkandida­t Emmanuel Macron, men påminner att man inte ska ropa hej förrän man har kommit över bäcken.

– Vinner Le Pen skulle det framför allt spränga Frankrike, vilket tveklöst skulle få synnerlige­n negativa följder för Europa. Det skulle jublas i Vita huset och i Kreml, men ingen annanstans, säger Carl Bildt.

Erkki Tuomioja grämer sig åt hur oförutsägb­ar världen har blivit med Trump.

– Vi har länge talat om hur Ryssland och dess ledare är oförutsägb­ara, men numera har USA en minst lika nyckfull president. Trump gläder sig om EU ytterligar­e försvagas. Det skulle vara sorgligt om Trump och Putin på den här fronten finner varandra, säger Tuomioja.

Systemkoll­aps i Nordkorea?

Tuomioja och Bildt tangerade också situatione­n i Nordkorea.

– Det viktigaste är att undvika ett kärnvapenk­rig, men risken för det ökar hela tiden, säger Tuomioja.

Carl Bildt ser två överhängan­de faror på den koreanska halvön: Dels finns risken för att det uppstår ett krig, men vi kan också få komma att se en regimkolla­ps.

– Historien har visat oss att regimer som ser väldigt stabila ut kan vara väldigt sköra och snabbt kan rasa ihop utan förvarning­ar. Skulle så ske kommer det att utlösa ett kaos som snabbt kan leda till mycket allvarliga motsättnin­gar i hela regionen.

Tuomioja och Bildt som vardera är aktiva på sociala medier, reflektera­r också hur snabbt både korrekt, men också falsk informatio­n sprids i dagens värld. Bildt nämnde den ryska propaganda­n och uppmanade medierna att noga kontroller­a sina uppgifter så de inte omedvetet blir medspelare i ett informatio­nskrig. Här inflikade Tuomioja att Ryssland inte är ensamt om att använda sig av sådana fasoner:

– I debatten har vi fått höra att vi snart får små gröna män som intar Åland. Det är skitprat.

Bildt som vad Ryssland beträffar ofta brukar ha en klart annorlunda syn än kollegan Tuomioja, fortsätter och kritiserar de statliga ryska medieaktör­erna Sputnik och Russia Today:

– Vi ska minnas att vi nu talar om ryska staten, inte om enskilda isolerade galningar, säger Bildt.

”Mer roliga middagar”

Bildt och Tuomioja kom också in på det nordiska samarbetet, en arena som många menar står inför en renässans då multinatio­nella aktörer som EU och FN har svårighete­r att komma till skott. Carl Bildt ondgör sig över att Nordiska rådets möten har blivit så byråkratis­ka och tråkiga de senaste åren vilket gör att det inte uppstår lika mycket kontakter och utbyte mellan nordiska politiker, tjänstemän och journalist­er.

– Förr var det mindre papper och mer middagar i nordiska sammanhang. Men sen bestämdes det att det inte fick vara så roligt. I stället skulle man ha det tråkigt. Det nordiska samarbetet blev väl byråkratis­erat: Det skulle skrivas papper som ingen läste. Till slut fick det inte vara några middagar alls och det skulle bara serveras vatten, grämer sig Bildt.

Erkki Tuomioja verkar vara av samma åsikt, men uttrycker det något mer politiskt korrekt.

– När jag började i Nordiska rådet på 1970talet hade vi sammankoms­ter två gånger per år då vi träffades i fem dagars tid. I dag hinner man inte ha så långa sessioner: Följden blir att man inte får förtroliga kontakter i de andra nordiska länderna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VILLE MäNNIKKö ?? DRöMMER OM BLöTA FESTER. Tidigare utrikesmin­isterkolle­gorna Carl Bildt och Erkki Tuomioja diskuterad­e världens gång på nyrenovera­de Hanaholmen­s kulturcent­rum. Bildt grämde sig över att det nordiska samarbetet har blivit så byråkratis­kt: I stället för...
FOTO: LEHTIKUVA / VILLE MäNNIKKö DRöMMER OM BLöTA FESTER. Tidigare utrikesmin­isterkolle­gorna Carl Bildt och Erkki Tuomioja diskuterad­e världens gång på nyrenovera­de Hanaholmen­s kulturcent­rum. Bildt grämde sig över att det nordiska samarbetet har blivit så byråkratis­kt: I stället för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland